15 Ιουλ 2010

Η Συνέντευξη του κ. Γκέκα στο "emphasisworld"

ΧΩΡΙΣ αμφιβολία, η Συνέντευξη του π. π. της Κοινότητας καθ. Γιώργου Γκέκα, στο "emphasisworld" και τον κ. Γιάννη Κόντο, θα είναι ένα από τα πιό πολυσυζητημένα θέματα της παροικίας, όχι μόνο για το υπόλοιπο του μήνα αλλά και και για όλο το Καλοκαίρι... Όλα σχεδόν τα Μ.Μ.Ε. πήραν συνέντευξη από τον επελθόντα πρόεδρο, αλλά του κ. Κόντου είναι "Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ", αφού με μία μόνο ερώτηση, κατόρθωσε να εκμαιεύσει δεκάδες απαντήσεις επί όλων των Κοινοτικών θεμάτων, αποκαλύπτοντας τους πάντες και τα πάντα...! ΚΑΙ επειδή θέλουμε,εν καιρώ, να κάνουμε λίγα σχόλια σε κάποιες απ'τις απαντήσεις του, θα μας επιτρέψει, ελπίζουμε, ο κ. Κόντος να αναδημοσιεύσουμε κάποια (ή και όλα τα) σημεία της συνέντευξης του κ. Γκέκα.
ΜΕΡΟΣ Α'
Να πως έφτασε ο κόμπος στο χτένι...
  • Ερώτηση: Οι ομογενείς του Τορόντο και κυρίως τα μέλη του οργανισμού ξαφνιάστηκαν από την ξαφνική υποβολή της παραίτησης σας, σε μια στιγμή που όλα έδειχναν να πηγαίνουν τόσο καλά για σας, αφού δεν χρειάστηκε πολύς καιρός να πείσετε σχεδόν όλα τα μέλη του Δ.Σ. να στηρίξουν το σχέδιο εξόδου από την κρίση που καταθέσατε. Θα θέλατε να μας πείτε με κάθε ειλικρίνεια τι συνέβη και ενώ η «αντιπολίτευση» δεν έκανε δεκτή την παραίτησης σας, όλοι της «προεκλογικής ομάδας» σας, εκτός από δύο την έκαναν δεκτή;
  • Απάντηση: Βασικές διαφωνίες με ορισμένα άτομα υπήρχαν από την προεκλογική περίοδο, αλλά δεν το αφήσαμε να φανεί. Παρακάτω θα προσπαθήσω να απαριθμήσω τις πιο σημαντικές αιτίες που με έκαναν να πάρω την απόφαση να παραιτηθώ τόσο νωρίς.

  • ΑΙΤΙΑ 1η

Την ημέρα της γενικής συνέλευσης όταν οι ορκωτοί λογιστές παρουσίασαν, για το 2009, τις 500.000 κέρδος (πλεόνασμα), ήξερα παρά πολύ καλά, όπως το ξέρανε και όλοι όσοι μπορούν να διαβάζουν τα «νούμερα», πως αυτό ήταν τελείως πλασματικό. Κάποια στιγμή όταν ο ορκωτός λογιστής είπε πως η Κοινότητα για πολλά χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ένας πρώην πρόεδρος (εννοεί τον Δρ. Φούσια) όταν πήρε το λόγο είπε πως αυτό είναι κάτι συνηθισμένο για την Κοινότητα, πάντα έτσι ήταν και έτσι θα είναι. Τότε αναγκάστηκα να επέμβω και να κάνω ορισμένες ερωτήσεις στον ορκωτό λογιστή για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Στη συνέχεια ήρθε και η πρώτη αντίδραση μελών του νέου Δ.Σ. τους οποίους προόριζα για το προεδρείο. Με πλησίασαν και ζητούσαν να μάθουν γιατί θέλησα να επέμβω, γιατί μίλησα με αυτόν τον τρόπο κ.α. Εγώ πιστεύω δεν μίλησα άσχημα, απλώς οι ερωτήσεις μου ήταν αιχμηρές θα έλεγα αλλά και συγκεκριμένες. Και από ότι φαίνεται δεν άρεσαν σε κάποιους. Τότε λοιπόν είχα την πρώτη ένδειξη ότι στο συμβούλιο μου θα υπάρχουν αντιφρονούντες στα δεδομένα και ίσως λίγο νοσταλγοί του παρελθόντος, από την άποψη πως κατά το παρελθόν όπως ξέρετε ποτέ δεν είχαμε αναφερθεί σε προβλήματα της Κοινότητας. Στην Κοινότητα όλα ήταν μέλι γάλα. Όλα ήταν μια χαρά. Ενώ στην ουσία δεν ήταν.

  • ΑΙΤΙΑ 2η

Την βραδιά που η εφορευτική επιτροπή θα παρέδιδε τη διοίκηση της Κοινότητας στο νέο διοικητικό συμβούλιο, παραλίγο να είχα παραιτηθεί και να μην είχα αναλάβει την προεδρία για τον εξής λόγο: Είχαμε συμφωνήσει όλοι ότι θα ζητούσαμε από τον ορκωτό λογιστή να μας έχει ετοιμάσει ένα απολογισμό εσόδων εξόδων από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι το τέλος Μαΐου.

Θα μου πείτε, για ποιο λόγο;

Διότι ξέραμε ότι η κατάσταση με το πλασματικό κέρδος (πλεόνασμα) των 500 χιλιάδων, γινόταν πολύ διαφορετική και πολύ χειρότερη το πεντάμηνο που μεσολάβησε ώσπου να αναλάβουμε εμείς. Ενώ λοιπόν είχαμε συμφωνήσει όλοι να γίνει αυτό το πράγμα, δεν έγινε γιατί υπήρχαν οι ίδιοι αντιρρησίες οι οποίοι έλεγαν «ποιος ο λόγος να έχουμε αυτά τα στοιχεία. Ο κόσμος ξέρει, κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι αφού δεν είχαμε αναλάβει επίσημα» και άλλα τέτοια. Θα με ρωτήσεις γιατί το ήθελα τόσο πολύ εγώ; Αυτό που ζητούσα από τον ορκωτό λογιστή θα ήταν ορόσημο, για να ξέρουμε τι αναλάβαμε ώστε όταν στην τριετία επάνω επρόκειτο να φύγουμε εμείς και να μπει κάποιο άλλο συμβούλιο να είμαστε σε θέση να λογοδοτήσουμε.

  • Τι παραλάβαμε και τι παραδώσαμε. Αυτό είναι πολύ λογικό πιστεύω. Τελευταία στιγμή λοιπόν, εντελώς παράδοξα, πάλι τα ίδια άτομα, είπανε όχι. Και αυτό έμεινε μεταξύ μας, χωρίς να αφήσουμε να καταλάβουν οι άλλοι σύμβουλοι το τι συνέβη.

  • ΑΙΤΙΑ 3η

Είναι γνωστό πλέον πως το προηγούμενο συμβούλιο για να μην έχει κάτι πολύ κακό στην διάρκεια της θητείας του, όπως ήταν οι απλήρωτοι μισθοί Απριλίου και Μαΐου, αποφασίζει να βάλει υποθήκη στο κτίριο των Κοινωνικών Υπηρεσιών επί της οδού Pape Ave.

Πάλι είχαμε συμφωνήσει επειδή δεν ήταν ορθολογική η απόφαση να δανειστούμε χρήματα για να πληρώσουμε το προσωπικό, ως νέο Δ.Σ. δεν θα υπογράφαμε τα χαρτιά της υποθήκης. Από δω το πήγε από εκεί το έφερε η προηγούμενη διοίκηση περίμενε να αναλάβουμε εμείς και να εξαναγκαστούμε να τα υπογράψουμε. Ο κ. Γερονικολός επειδή είχε ορκιστεί ως δικαστής δεν υπέγραφε. Τελικά υπογράψαμε εμείς. Εγώ προσωπικά δεν υπόγραψα, αρνήθηκα. Υπέγραψε όμως ο τότε ταμίας και σημερινός πρόεδρος κ. Νίκωνας Γεωργακόπουλος και ο γραμματέας κ. Γιώργος Κακαρέλης. Τι μια ήμερα αναλάβαμε και την άλλη πήγαμε να υπογράψουμε. Δηλαδή μια κατάσταση τραγελαφική την οποία δεν μπορούσαμε να την αποφύγουμε.

  • ΑΙΤΙΑ 4η

Όπως γνωρίζεις έδωσα συνεντεύξεις σε όλα τα παροικιακά μέσα που μου ζήτησαν. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους και τις αντιδράσεις του κόσμου σε όλες ήμουν ειλικρινής και δεν απέφυγα να απαντήσω ευθέως στις ερωτήσεις που μου έκαναν οι δημοσιογράφοι Μετά τις συνεντεύξεις από τα γνωστά άτομα και πάλι είχα λογοκρισία. "Γιατί να το πεις αυτό, θα μπορούσες να είχες παραλείψει το άλλο, αυτό θα μπορούσες να μη το έχεις πει έτσι", είχα δηλαδή να αντιμετωπίσω μια νοοτροπία η οποία δεν εκφράζει την δική μου φιλοσοφία για τα πράγματα, αλλά μάλλον παλαιότερες νοοτροπίες. Δηλαδή ορισμένοι πιστεύουν πως πρέπει πάντοτε να βάζουμε ζάχαρη στην κορυφή και να γλυκαίνουμε κάτι το οποίο είναι πικρό έτσι και αλλιώς. Εγώ πάντα ήμουν πολύ θετικός με το οικονομικό αδιέξοδο της Κοινότητας και ακόμη και τώρα πιστεύω ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα.

Αλλά σε κάποια στιγμή πρέπει να πεις στον κόσμο την αλήθεια. Και η αλήθεια δεν βλάπτει ποτέ. Ποτέ κανείς δεν είπε την αλήθεια και να τον έβλαψε. Εκείνο που βλάπτει είναι η συγκάλυψη και το ψέμα. Σκάνδαλα δεν γίνανε και καταχρήσεις. Το είπαμε αυτό. Αλλά από την άλλη μεριά όμως πρέπει να πούμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Γίνανε όμως σημαντικά διαχειριστικά λάθη και παραλείψεις.

  • ΑΙΤΙΑ 5η

Όταν ανέλαβε το νέο Δ.Σ και για το μικρό διάστημα που ήμουν πρόεδρος είχα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης το οποίο περιελάμβανε ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης. Ενώ εγώ επέμενα να παρουσιαστεί στο συμβούλιο ως έχει, πάλι επενέβησαν τα ίδια άτομα και απέφυγαν να παρουσιάσουν αναλυτικά το σχέδιο δράσης αλλά το παρουσίασαν περιληπτικά σε γενικές γραμμές. Μου είπαν «μη τα παρουσιάσεις αυτά (τα αναλυτικά στοιχεία) δεν θα περάσουν».

Αυτό το είδα λιγάκι σαν τρικ. Νομίζω οι σύμβουλοι έχουν το σκεπτικό, έχουν την γνώση, έχουν την εξυπνάδα να καταλάβουν κάτι αν είναι σωστό ή όχι. Δεν το βρίσκω σωστό να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Πάλι έκανα μια υποχώρηση σε κάτι που δεν μου άρεσε και δεν με εύρισκε σύμφωνο.

  • ΑΙΤΙΑ 6η

Ο ταμίας μου και εγώ ζητήσαμε γενική συνέλευση για να εξηγήσουμε στον κόσμο τοο τι συμβαίνει, όταν είδαμε και προβλέψαμε πως αν δεν υπάρχουν χρήματα μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα είμαστε ελλειμματικοί γύρω στις 400.000 δολάρια. Μετά τον Αύγουστο θα μπουν τα χρήματα της εκπαίδευσης, τα οποία θα μας δώσουν μια ανάσα. Αλλά μη ξεχνάς θα μπουν το Σεπτέμβρη, εμείς όμως εκ των πραγμάτων θα τα ξοδέψουμε μέσα σε ένα δυο μήνες, κάτι πάλι που δεν το βρίσκω σωστό. Είχαμε πει, λοιπόν, ότι θα κάναμε κάποια έκτακτη συνεδρίαση των μελών, όχι για να πούμε άσχημα πράγματα για την Κοινότητα, αλλά για να έχουμε μια συνοχή με τα μέλη, να τα μαζέψουμε, να πούμε στους υπεύθυνους των συλλόγων «βοηθήστε μας».

Σύμφωνα με το σχέδιο, είχα σκοπό να ζητήσω σε κάθε εκδήλωση των Συλλόγων, ένα δεκάρικο από το εισιτήριο εισόδου να πήγαινε για την Κοινότητα. Αυτό υπολογίζαμε να μας έδινε 180 με 200 χιλιάδες δολάρια σε ένα χρόνο. Όλα αυτά πρέπει να κάνεις συνέλευση για να τα πεις. Ο γενικός γραμματέας όταν το άκουσε λέει «δεν κάνουμε γενική συνέλευση». Πίστευε ότι θα ακουστούνε πολλά πράγματα, θα ακουστούν παραφωνίες κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: