3 Μαρ 2015

Μπάνος: Ο Παπακωνσταντίνου δεν είχε τη στήριξη του κόμματός του



Της Άννας Κανδύλη

Ούτε τη στήριξη του κόμματός του, ούτε των άλλων κομμάτων της Βουλής είχε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, κατέθεσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο πάρεδρος του ΝΣΚ και νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου, Αναστάσιος Μπάνος.

"Έκανε τα πάντα για να ενισχυθεί το νομοθετικό πλαίσιο, καθιέρωσε τους οικονομικούς εισαγγελείς, αυστηροποίησε τη νομοθεσία και σε όλα αυτά ήταν μόνος και μέσα στο κόμμα του και στα άλλα κόμματα της Βουλής. Δεν περνούσαν αυτές οι διατάξεις. Απελπιστικά μόνος και τρομερά επίμονος», είπε ο κ. Μπάνος.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι κλήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 σε σύσκεψη με αντικείμενο καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Εκεί ο υπουργός ενημέρωσε ότι έχει στα χέρια του ψηφιακό υλικό με καταθέτες σε ελβετική τράπεζα και αντικείμενο της συσκέψεως ήταν τί θα γίνει με αυτούς τους καταθέτες. Είπε επίσης πως θα συναντούσε την ελβετίδα ομόλογό του για να συναφθεί σύμβαση ανάλογη εκείνης που διαπραγματευόταν εκείνη την εποχή Αγγλία και Γερμανία.

Στη σύσκεψη, είπε ο μάρτυρας, ότι εφόσον τα στοιχεία της λίστας δεν προέρχονταν νόμιμα από την τράπεζα, δεν μπορούσε να θεμελιώσουν τη βάση για είσπραξη φόρων και για το λόγο αυτό εισηγήθηκε πως έπρεπε να γίνει όπως ένα στοιχείο που φθάνει στο ΣΔΟΕ από ανώνυμη πηγή.

Ο κ. Μπάνος πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να συσταθούν για την αξιοποίηση της λίστας ειδικά κλιμάκια για τον έλεγχο των καταθετών και εκεί έληξε η σύσκεψη.

« Πήρατε κάποια απόφαση συγκεκριμένη για την εν λόγω λίστα;», ρώτησε ο Πρόεδρος.

«Ο καθένας για το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ενημερώθηκε, αλλά απόφαση συγκεκριμένη δεν ελήφθη», είπε ο κ. Μπάνος.

« Άρα δεν αποφασίστηκε αν τις έρευνες θα τις κάνει το ΣΔΟΕ ή τα Ειδικά Κλιμάκια που είπατε εσείς, η κάποιος άλλος. Ποιός θα αποφάσιζε τι θά γίνει τελικά;», επανήλθε ο Πρόεδρος.

« Με απόφαση του υπουργού, του κ. Πλασκοβίτη θα ελαβμάνετο η απόφαση, πάντως ήδη είχαν δοθεί και τα πρώτα στοιχεία στον Καπελέρη για έλεγχο», απάντησε.

Ο κ. Μπάνος υποστήριξε ότι τα στοιχεία της λίστας έπρεπε να ελεγχθούν όπως συνήθως ελέγχει το ΣΔΟΕ κάθε πληροφορία που δέχεται.

« Μετά τη σύσκεψη ακούσατε κάτι για τη λίστα;», τον ρώτησε ο Πρόεδρος και ο κ. Μπάνος απάντησε:

«Τον ρώτησα αργότερα, περί τον Μάιο, και μου είπε ότι θα τα έστελνε στο ΣΔΟΕ και έμεινα με την πεποίθηση ότι ο έλεγχος γινόταν, αυτός που θα μπορούσε να γίνει».

Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο έλεγχος αυτός έγινε έστω μέχρι σήμερα;

Μπανος. Δεν το ξέρω αλλά αντιλαμβάνομαι πως μπορεί οι έλεγχοι να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Αυτό οφείλεται σε πολλές αιτίες. Επί Παπακωνσταντίνου πάντως έγινε ρύθμιση, καταλυτική, για τη φοροδιαφυγή που μετέφερε το βάρος της απόδειξης στους καταθέτες και όχι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Πρόεδρος: Τί εντύπωση σας δημιούργησε για τις προτεραιότητές του

Μπάνος: Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις με αυταπάρνηση για το εθνικό συμφέρον. Δεν είχε πολιτικό γραφείο και από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στο υπουργείο ήταν 18 ώρες την ημέρα και πάσχιζε να κρατήσει τη χώρα όρθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: