10 Μαρ 2015

ΔΙΚΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Με την προβολή των αρχείων της λίστας Λαγκάρντ ( παλιάς με 2059 αρχεία) και της νέας που έφθασε από τη Γαλλία εκ νέου στη χώρα μας - όταν οι έρευνες για την υπόθεση είχαν αρχίσει- με 2062 αρχεία, παρουσία του ειδικού πραγματογνώμονα της ΕΛΑΣ, το Ειδικό Δικαστήριο είχε την ευκαιρία ιδίοις όμμασι να δει τα περιεχόμενα και στις δύο λίστες και να επιβεβαιώσει ότι από την παλιά έλειπαν τρία αρχεία με λογαριασμούς συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού.


Η προβολή και στην παλιά και στη νέα λίστα έγινε με ειδικό μηχάνημα προβολής μέσα στη δικαστική αίθουσα - κάτι που δεν γίνεται παρά σπάνια στα ελληνικά δικαστήρια- με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο να σημειώσει με νόημα " αυτά δεν γίνονται ούτε στις ΗΠΑ".

Η προβολή των αρχείων της λίστας έγινε με την συνδρομή του ειδικού πραγματογνώμονα της ΕΛΑΣ Απόστολου Δελτσίδη ο οποίος και έδιδε διευκρινήσεις σε όποιες ερωτήσεις υποβάλλονταν από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου και την Εισαγγελέα της έδρας.

Πολύς λόγος έγινε απο την εισαγγελέα της έδρας, Ξένη Δημητρίου, και την υπεράσπιση του κατηγορουμένου σχετικά με τα αρχεία που άνοιξαν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 όπως αυτά προκύπτουν από το ίδιο το αρχείο της λίστας που ανοίχθηκε και παρουσία του δικαστηρίου.

Η υπεράσπιση εμμένοντας στη θέση ότι ο πρώην υπουργός δεν ήταν εκείνος που έσβησε τα τρία αρχεία που λείπουν από τη λίστα, επέμενε να ανοιχθούν όσα αρχεία ανοίχθηκαν από τη λίστα με τα ονόματα Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου η άλλα.

Πράγματι, βρέθηκαν 13 αρχεία με το όνομα Παπανδρέου ( άσχετα πρόσωπα) καθώς και αρχείο με το όνομα "Παπακωνσταντίνου" που δεν είχε καν ανοιχθεί, όπως και άλλα με διάφορα ονόματα.

Από τα αρχεία με το όνομα "Παπανδρέου" ανοιγμένα ήταν μόνο τα τρία με αποτέλεσμα η υπεράσπιση του πρώην υπουργού να σχολιάσει "αν έψαχνε τη λίστα ο πρώην υπουργός δεν θα τα άνοιγε όλα; Θα άνοιγε μόνον τρία με το όνομα Παπανδρέου και μόνον κάποια με το όνομα Παπακωνσταντίνου;"

Ωστόσο η Εισαγγελέας ζήτησε να επικεντρωθεί το άνοιγμα μόνον σε όσα αρχεία ανοίχθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010.

Ο πραγματογνώμονας της ΕΛΑΣ πράγματι άνοιξε τα αρχεία που ανοίχθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 .

Τα περισσότερα αφορούσαν σε καταθέτες με άσχετα ονόματα - μη επώνυμους η γνωστούς- δύο με το όνομα Παπανδρέου ( για πρόσωπα που δεν σχετίζονται με την γνωστή πολιτική οικογένεια) καθώς και άλλα όπως ένα με το όνομα Αμαλία Βαρδινογιάννη.

Ο Πρόεδρος ζήτησε από τον μάρτυρα να κάνει αναζήτηση με το όνομα "Παπακωνσταντίνου" και προέκυψαν δύο αρχεία με αυτό το όνομα από τα οποία μόνον το ένα φέρεται να έχει ανοιχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου πρώην υπουργού σχολίασε πως αν ήταν ο πρώην υπουργός, εκείνος που έκανε την έρευνα στα αρχεία της λίστας στις 30 Σεπτεμβρίου, θα ήταν λογικό όλα τα αρχεία με την ένδειξη "Παπακωνσταντίνου" να έχουν ανοίξει κάτι που δεν προκύπτει όμως από την ίδια τη λίστα που ανοίχθηκε ενώπιον - και - του Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: