Η Ζωή κάνει το κομμάτι της, γιατί πολύ απλά μπορεί..
Tη συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Πρέσβειρα» της Επιτροπής αναλαμβάνει η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, η οποία είναι η πρώτη που είχε καταθέσει στην Βουλή, ως βουλευτής τότε, την πρόταση να συσταθεί η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. [naftemporiki]
Την ευθύνη για την Επιτροπή και τον ρόλο του διεθνούς συντονιστή θα έχει ο Βέλγος Ερίκ Τουσέν, ο οποίος είναι ειδικός στον έλεγχο επί του χρέους χωρών.
Η πρώτη επίσημη συνάντηση της επιτροπής ορίστηκε για τις αρχές Απριλίου ενώ τον Ιούνιο, τα πρώτα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Συνέδριο για το χρέος.
Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα αντιστοιχηθούν τα δάνεια που έλαβε η χώρα στους πραγματικούς σκοπούς για τους οποίους συνήφθησαν και θα ελεγχθεί ποιο μέρος εξανεμίστηκε ερήμην του λαού, ποιο τμήμα του χρέους είναι επαχθές, απεχθές και επονείδιστο και κατά συνέπεια δεν πρέπει να αποπληρωθεί. «Η απλουστευτική αφήγηση ότι οι Έλληνες χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν, παραγνωρίζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ο Ερ. Τουσέν ανέφερε ότι η έρευνά του θα επεκταθεί και πιο πίσω από το 2010 και επεσήμανε πως η Επιτροπή σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει και θα αναλύσει τις συμβάσεις της περιόδου και πριν το 2010 (εξοπλιστικά, Ολυμπιακοί Αγώνες, SIEMENS κ.α.) που συνέβαλαν στην αύξηση του χρέους.
Ερωτηθείσα η κ. Κωνσταντοπούλου διέψευσε ότι υπάρχει διάσταση ανάμεσα στη Βουλή και την κυβέρνηση επειδή η εξεταστική για το μνημόνιο, που πιθανότατα θα κατατεθεί εντός της εβδομάδος, ξεκινά από το 2010 και μετά, ενώ η έρευνα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου θα περιλαμβάνει και τα προηγούμενα χρόνια.
Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση της Προέδρου της Βουλής, καθώς αξιοποιεί την ευχέρεια που της παρέχει το άρθρο 49 του Κανονισμού που ορίζει ότι δεν χρειάζεται απόφαση της Βουλής για τη σύσταση επιτροπών.
Epikairo: Δύο πράγματα: Πρώτον, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, που θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν συστήνεται επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους, καλώντας έναν τύπο που διαχειρίστηκε τα χρέη της Βενεζουέλας, του Δυτικού Τιμόρ και του Ισημερινού, χώρες που βίωσαν δικτατορικές κυβερνήσεις ανδρείκελα.
Δεύτερον, μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει μια πρόεδρο της Βουλής να δίνει μια τρίωρη συνέντευξη σε δημοσιογράφους, όπως και δεν έχει κόμματα που πρώτα την ψήφισαν και τώρα επικρίνουν, λες και δεν ήξεραν την στόχευση και τον προγενέστερο βίο της Προέδρου της Βουλής. Ας την λουστούν τώρα όλοι μαζί, δίνοντάς της την ευκαιρία να αποτελέσει και "χρυσή αντιμνημονιακή εφεδρεία" στην μετά Τσίπρα εποχή..
Υ.Γ: Αυτό το έρμο το Κοινοβούλιο εδώ και 40 μέρες που έχει ορκιστεί, σήμερα μόλις κατάφερε να συζητήσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, την ίδια ώρα που συστήνει Επιτροπές για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Το λες και θαύμα ε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου