31 Μαρ 2015


Θύελλα για την εξεταστική και την ασυλία Καραμανλή


Νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό ανάβει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρησει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, εξαιρώντας ομως από τη διερεύνηση την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.
Η κυβερνητική πρωτοβουλία προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλα και εντός ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστική τη διαφοροποίηση Παπαδημούλη.
H πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητεί –σύμφωνα με πληροφορίες – να εξεταστούν τέσσερις περίοδοι, βάζοντας στο στόχαστρο τους κ. Γ. Παπανδρέου, Λ.Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι τέσσερις περίοδοι:

Οκτώβριος 2009 με Μάιο του 2010. Υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης υπό τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Μάιος 2010 –Νοέμβριος 2011 (δεύτερη δανειακή σύμβαση).
Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012 (PSI. Παπαδήμος).
Μάιος 2012 διακυβέρνηση της χώρας από Σαμαρά –Βενιζέλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Σώματος.
«Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσηςΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει την υπογραφή του στην παράταση του Μνημονίου
«Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν.Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καμία», τονίζει η αξιωματική αντιπολιτευση και προσθέτει:
Όμως, ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης, αυτή τη στιγμή.
Όταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα.
Αλλά «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο.
ΠΑΣΟΚ: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ασυλία σε Καραμανλή
Για «συμφωνίες ασυλίας» που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόταση σύστασης εξεταστικης για τα Μνημόνια.
Ειδικότερα, η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει:
«Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3. Αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004 – 2009, όχι από το 2010. Οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στην Βουλή».
Γ Παπανδρέου: Θέλουν να αφησουν στο απυρόβλητο τη διακυβέρνηση Καραμανλή
«Καλοδεχούμενη η Εξεταστική, έστω και ως υπεκφυγή από την πραγματικότητα αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου. Και «καρφώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ που αφήνει στο απυρόβλητο τη διακυβέρνηση Καραμανλή.
«Η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, που αποφάσισε η συγκυβέρνηση "κοινωνικής σωτηρίας" Τσίπρα-Καμμένου (ή μήπως Καμμένου-Τσίπρα), φιλοδοξεί -όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, να "διερευνήσει τις αιτίες και τις ευθύνες της κρίσης" και όχι να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή», αναφέρει ο Γιώργος Πεταλωτής, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
«Καλοδεχούμενη η Εξεταστική, έστω και ως υπεκφυγή από την πραγματικότητα στην οποία αδυνατεί να προσαρμοστεί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και αρνείται να κυβερνήσει, με τεράστιες συνέπειες για τη χώρα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «τι ειρωνεία όμως ένα "αριστερό" κόμμα με αναλυτική -υποτίθεται- σκέψη, να ταυτίζει τις αιτίες με τον τρόπο αντιμετώπισης, προκειμένου να αφήσει στο απυρόβλητο τη διακυβέρνηση Καραμανλή, την οποία καθημερινά επιβραβεύει με πολλούς τρόπους...».
Το σχόλιο του κ. Πεταλωτή καταλήγει: «Και να περιμένουμε άραγε από την κυβέρνηση (πάντως σίγουρα από την επόμενη) να διερευνήσει και την ασφυξία που προκαλεί εδώ και δύο μήνες στη χώρα , με πολύ βαθιές συνέπειες, η αέναη παλινδρόμηση μεταξύ μνημονίου-παράτασής του-και μετονομασίας του νέου που ήδη ετοιμάζεται...».
Ποτάμι: Αλλη μια εξεταστική στα γρήγορα για εσωτερική κατανάλωση
Το Ποτάμι σημειώνει ότι πρόκειται για «άλλη μια εξεταστική στα γρήγορα για δημαγωγία και εσωτερική κατανάλωση. Παρελάσεις επωνύμων προς εξέταση ώστε να συζητάμε για το παρελθόν και να μη συζητάμε για το σήμερα. Και πέντε, τουλάχιστον, ξεχωριστά κομματικά πορίσματα όπως δείχνει η κοινοβουλευτική ιστορία. Στο πλαίσιο μάλιστα των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, η διερεύνηση ξεκινάει από τον Οκτώβριο του 2009 και αφήνει εκτός την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή». Επισημαίνεται επίσης ότι η κατάθεση της πρότασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το “πως φθάσαμε στο μνημόνιο” γίνεται λίγες ώρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή κατά την οποία ο κ.Τσίπρας ζήτησε -τυπικά τουλάχιστον- συστράτευση των κομμάτων για την οριακή πλέον διαπραγμάτευση.
«Οι ατέρμονες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ρίξουν κανένα φως αλλά θα αναδείξουν για άλλη μια φορά την παθογένεια του παλιού πολιτικού συστήματος και εδώ περιλαμβάνουμε βέβαια και τον ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού
Ανοιχτη διαφοροποίηση Παπαδημούλη
Με ανάρτησή του στο twitter o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης διαφοροποιείται ανοιχτά από την πρόταση σχετικά με την εξεταστική για τα Μνημόνια, ζητώντας να διερευνηθεί και η περίοδος και πριν από το 2009.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης: Η εξεταστική επιτροπή να ψάξει όχι μόνο την υπογραφή των Μνημονίων, αλλά και τη "ρίζα".Πως φτάσαμε εκεί: Εξοπλισμοί, "2004", πάρτι δαπανών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: