23 Σεπ 2014

Έτοιμη να σκάσει στα χέρια Σαμαρά-Βενιζέλου η βόμβα εξαπάτησης «μη σύναψης τρίτου δανείου»


To σενάριο της συγκυβέρνησης για την προσέγγιση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ και των ανεξάρτητων βουλευτών με στόχο την συναίνεσή τους στο θέμα της Προεδρικής εκλογής ξεδίπλωσε χθες με έμμεσο τρόπο από την Νέα Υόρκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. [newpost]

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας στέλνουν μήνυμα στους πολίτες ότι η χώρα θα βγει επιτυχώς στις αγορές με χαμηλά επιτόκια δανεισμού για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, αφού προηγουμένως θα έχει απαλλαγεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα έχει διώξει την τρόικα από την χώρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα τρίτου δανείου και επανέλαβε αυτό που δήλωσε το προηγούμενο Σάββατο καθ' υπόδειξιν του Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο για την χώρα η οποία σταδιακά θα απεγκλωβιστεί και από την ασφυκτική παρουσία της τρόικας.

«Δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικας» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος αφού προηγουμένως υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ πάτησε πόδι στην Ευρώπη όχι ως δανειστής αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Στο μεταξύ όμως, την τεχνογνωσία αυτήν την απέκτησαν και η Κομισιόν και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα, επομένως δεν τίθεται θέμα παράτασης της παραμονής του ΔΝΤ στην ΕΕ.

Η συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών στον δρόμο προς την προεδρική εκλογή συνοψίζεται επομένως στο ακόλουθο ερώτημα που θα τεθεί προς τους βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής: «Γιατί θέλετε να καταψηφίσετε την πρότασή μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας την ώρα που η κυβέρνησή μας έχει καταφέρει να διώξει την τρόικα και να απεμπλακεί από νέο Μνημόνιο;».

Αυτό είναι το «χαρτί» της κυβέρνησης και συζητήθηκε και στην τελευταία συνάντηση Σαμαρά -Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως επίσης και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο για να συνεννοηθούν για το περιεχόμενο των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς προς την Καγκελάριο Μέρκελ.

Ως τότε βεβαίως δεν θα έχει αντιμετωπιστεί το θέμα της διαχείρισης του χρέους, επομένως δεν θα υπάρχει τίποτε δεσμευτικό για την συγκυβέρνηση.

Epikairo: Μας δουλεύουν ψιλό γαζί Σαμαράς-Βενιζέλος. Φτάνει στα όρια της εξαπάτησης οι συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπογραφεί νέο δάνειο και κατ' επέκταση τρίτο μνημόνιο. Αυτές οι διαβεβαιώσεις είναι κενές περιεχομένου, αφού το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί το τρίτο μνημόνιο αναπόφευκτο, ενώ γερμανικοί κυβερνητιοί κύκλοι υποβαθμίζουν την επίσκεψη Σαμαρά στην Μέρκελ, αποδίδοντας της τον χαρακτηρισμό του "ραπόρτου" για τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία. (διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ).

Τα οποία τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία δεν βλέπει καλά ούτε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σε απάντησή σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δανειακό πακέτο και είναι έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Ελλάδα, «δεν υπάρχει παζάρι», λέγοντας μάλιστα ότι οι αγορές βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και σε όλα όσα προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα. Συνέχισε δε λέγοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χρονική στιγμή για να συνεχίσουν την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων.

Από τα παραπάνω δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εκείνο το θετικό κλίμα που μπορεί να αποτρέψει τη σύναψη νέου δανείου και την υπογραφή τρίτου μνημονίου. Αυτό όμως φροντίζουν και κρύβουν επιμελώς τα ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα στήνουν κι ένα σκηνικό σύγκρουσης, με τους Σαμαρά-Βενιζέλο να θέλουν να διώξουν και καλά την Τρόικα (λες και έχουμε διασφαλίσει τις προϋποθέσεις εξόδου στις αγορές) και οι "σκληροί" εταίροι να μην τους αφήνουν.

Αυτή η τεχνητή πόλωση ίσως αποτελεί και τον κατάλληλο καμβά δραπέτευσης της παρούσας κυβέρνησης και προσφυγής στις κάλπες ή και συναλλαγής με τους βουλευτές, στην λογική "ψηφίστε πρόεδρο για να μην πέσει η κυβέρνηση, που θα διαπραγματευθεί την μη υπογραφή τρίτου δανείου". Ωστόσο, ο Σαμαράς γνωρίζει ότι ενδεχόμενη συμφωνία για τρίτο δάνειο συνεπάγεται πτώση της κυβέρνησης και η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας φαντάζει η κατάλληλη ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή, Σαμαράς -Βενιζέλος επέλεξαν να κρατούν μια βόμβα στα χέρια τους, η οποία θα ήθελε να σκάσει πριν την εκλογή προέδρου. Εντούτοις φαίνεται ότι η περόνη θα απασφαλιστεί νωρίτερα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα, αλλά και το πολιτικό σύστημα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: