9 Σεπ 2014

Κλήση σε απολογία από το ΕΣΡ στους καναλάρχες για απόκρυψη


Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε σε απολογία τα κανάλια ΝΕΡΙΤ, Mega, ANT1, Alpha, Star, ΣΚΑΙ, E Channel και Μακεδονία TV προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το ότι παρέλειψαν να μεταδώσουν την είδηση της τροπολογίας που εξυπηρετεί τα δάνειά τους. Οι καναλάρχες έχουν προθεσμία εντός πέντε ημερών για να απολογηθούν. [tvxs]

Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία στο ΕΣΡ από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, στις 12 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο Π. Σκουρλέτης τόνιζε στην καταγγελία του την απουσία της είδησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ στη Βουλή, την αποσιώπηση της σχετικής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, την ανοιχτή επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς τους διευθυντές ειδήσεων και την απόκρυψη του λόγου για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ στις 5 Αυγούστου.

Epikairo: Το περιεχόμενο της τροπολογίας μπορείτε να το διαβάσετε εδώ, μια τροπολογία που εξηγεί πολλά για την αμέριστη στήριξη των συστημικών ΜΜΕ στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα αυτή η τροπολογία τα έδινε όλα στους καναλάρχες, με μοναδικό στόχο να κρατηθεί η κυβέρνηση με νύχια και με δόντια στην εξουσία. Ειδικότερα:

- επιτρέπει συγχωνεύσεις, κάθετες και οριζόντιες επιτρέποντας τις συνέργειες μεταξύ εκδοτικών ομίλων.

- επιτρέπει επίσης την χρησιμοποίηση προσωπικού από συνδεδεμένες επιχειρήσεις στους ομίλους ΜΜΕ για το συνυπολογισμό του ελάχιστου προσωπικού που απαιτείται από τον νόμο.

-καταργεί τα όρια “δεσπόζουσας θέσης” ενημερωτικών Μέσων επιτρέποντας και την απόκτηση μη ενημερωτικών Μέσων. Δίνει επίσης την δυνατότητα σε ΜΜΕ που έχουν άδεια ενημερωτικού σταθμού να αυτοχαρακτηριστούν μη ενημερωτικά.

-καταργεί τις επιστροφές στη διαφήμιση τις οποίες τα ΜΜΕ έπρεπε να επιστρέφουν στο τέλος του έτους στα media shops που μεσολαβούσαν για την διαφήμιση.

-προβλέπει την παράταση του προσωρινού καθεστώτος λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα μείζον θέμα δημοκρατίας. Είναι σκανδαλώδης η διαπλοκή των ιδιωτικών ΜΜΕ με την κυβέρνηση, δημιουργώντας μάλιστα ένα καθεστώς χειραγωγούμενης πληροφόρησης, με τον πολίτη να μαθαίνει αυτά που θέλουν τα συστημικά ΜΜΕ της πατρίδας μας. Για παράδειγμα, τι και αν έγινε ολόκληρο αφιέρωμα των Financial Times για το χρονικό ανατροπής του Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011 από Μπαρόζο-Σαμαρά-Βενιζέλο, τι και αν αποκαλύφθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά την χρεοκοπία της χώρας, είδηση της μεταπολίτευσης. Τα εγχώρια ΜΜΕ δεν αφιέρωσαν παρά ελάχιστο χρόνο, με τον Πρετεντέρη του Mega να παρουσιάζεται ως πιο αξιόπιστος από τον Πίτερ Σπίγκελ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το κλείσιμο και το μαύρο της ΕΡΤ και η δημιουργία της εξανδραποδισμένης ΝΕΡΙΤ, η κυβέρνηση δείχνει να ελέγχει απόλυτα το μιντιακό τοπίο, δημιουργώντας καθεστώς ανελευθερίας για τους πολίτες. Είναι η εποχή που τα ΜΜΕ πλέον απροκάλυπτα δεν ελέγχουν την εξουσία, αλλά αποτελούν τα ίδια την εξουσία, με την ενημέρωση να μετατρέπεται από αγαθό των πολιτών σε μέσο εξυπηρέτησης συμφερόντων αντιμαχόμενων φατριών εξουσίας, όπου ανάλογα με τις σκοπιμότητές τους, ελέγχουν πλήρως τη ροή της πληροφόρησης. Η ανεξάρτητη ενημέρωση στην εποχή των Σαμαρά-Βενιζέλου φαντάζει φαιδρό ανέκδοτο και με τέτοιου είδους τροπολογίες συστήνεται ένα αδιεπέραστο πλέγμα εξουσίας, το οποίο αυτόνομα μπορεί και ελέγχει την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Είναι ενθαρρυντικό που οι πολίτες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπου μπορούν και ενημερώνονται από ανεξάρτητα blogs και sites που δεν ανήκουν στα διαπλεκόμενα συγκροτήματα, αλλά ακόμη και εκεί, στο χώρο του διαδικτύου, οι ανταγωνισμοί των συμφερόντων εκφράζονται μέσω ενός καταλόγου ηλεκτρονικών μέσων, με στόχο να βλάψουν τους ενοχλητικούς και να ενισχύσουν τους αρεστούς. Η αξιοπιστία της ενημέρωσης πλήττεται, με τον απλό πολίτη να τελεί σε σύγχυση αναφορικά με το που βρίσκεται η αλήθεια, υπονομεύοντας τον πλουραλισμό της ενημέρωσης.

Η αντικειμενική ενημέρωση αντικαταστάθηκε από την “γραμμή” και την κατευθυνόμενη γνώμη εντεταλμένων υπαλλήλων των συστημικών ΜΜΕ, οι οποίοι κάνουν την δουλειά των αφεντικών τους και όχι το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. αναπαράγοντας οριζόντια και κάθετα την γραμμή που δίδεται από τα άδυτα του Μαξίμου. Παλαιότερα ναι, τα ΜΜΕ φυσικά είχαν γραμμή, αλλά διαμορφωνόταν στο εσωτερικό τους και όχι έξω απ’ αυτά, όπου τώρα πειθήνια την εφαρμόζουν. Και δυστυχώς η επέκταση των καναλιών πληροφόρησης δεν έφερε και πλουραλισμό γνώμης, αλλά πολλές φορές πολλαπλή αναπαραγωγή της μιας και μόνης γραμμής. Αν αυτό δεν είναι προπαγάνδα, τότε τι είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: