12 Σεπ 2014


Μαθητευόμενοι μάγοι


Επικίνδυνες καφενειακές κουβέντες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Ευρωεκλογές του Μαϊου 2014 έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα σαφές προβάδισμα τεσσάρων μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Παρόμοιο προβάδισμα δίνουν σταθερά και οι διενεργούμενες έκτοτε σφυγμομετρήσεις. Είναι λοιπόν φανερό ότι και με το πριμ των 50 εδρών, που λαμβάνει το πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τον κορμό της νέας κυβέρνησης, όποτε διενεργηθούν οι προσεχείς εκλογές, καθώς δεν φαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα ο φορέας, ο οποίος θα μπορέσει να ανακόψει τη δυναμική αυτή.

Με άλλους λόγους και αν δεν αλλάξουν άρδην τα σημερινά δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση εν αναμονή και ο κ. Τσίπρας εν αναμονή πρωθυπουργός. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ήδη
από τώρα σοβαρά προγράμματα, σοβαρές κουβέντες και σοβαρές κινήσεις από το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και πάνω απ’ όλα προσοχή στις εντυπώσεις, που στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία δημιουργούνται εντός και εκτός της χώρας.
Μόλις τις 3-4 τελευταίες ημέρες όμως δύο βουλευτές του κόμματος έδωσαν χαρακτηριστικά δείγματα αμετροέπειας και άρνησης της πραγματικότητας: Ο βουλευτής κ. Δρίτσας, αρμόδιος για θέματα Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι καλόν είναι να φύγουμε από το ΝΑΤΟ, «το λέει άλλωστε και το συνέδριό μας με επίσημη απόφαση». Και ο βουλευτής κ. Μηλιός, αρμόδιος γιά θέματα οικονομίας, είπε ότι «θα εντοπίσουμε σε λίγους μήνες το 50% της φοροδιαφυγής και θα έχουμε απ΄αυτό έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων». Τέλος συνεχώς επαναλαμβάνονται τα φληναφήματα ότι θα καταγγελθούν τα μνημόνια και θα εκδιωχθεί ο διεθνής έλεγχος. Γεννούν όλα αυτά στοιχειώδεις απορίες σε κάθε εχέφρονα άνθρωπο, άσχετα από τις κομματικές του προτιμήσεις:

Πώς δηλαδή θα μείνουμε ολομόναχοι, ξυπόλητοι στα αγκάθια φεύγοντας από το ΝΑΤΟ;Πώς θα φύγουμε από το ΝΑΤΟ όταν φλέγεται ανατολικά η Μέση Ανατολή, νότια η Βόρειος Αφρική, βόρεια η Ουκρανία, αναβιώνουν δίπλα στη Τουρκία οι οθωμανικοί μεγαλοϊδεατισμοί και οι τζιχαντιστές έχουν αρχίσει να εισδύουν και στους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων; Πώς δηλαδή θα μείνουμε ολομόναχοι, ξυπόλητοι στα αγκάθια; Και ποιά μαγική συνταγή κατέχει ο κ. Μηλιός και δεν τη λέει και σε εμάς με την οποία θα κατορθώσει να συλλάβει σε λίγους μήνες το 50% της φοροδιαφυγής και να εισπράξει 5 δισεκατομμύρια; Πώς θα καταγγείλουμε τα μνημόνια και θα διώξουμε τους δανειστές όταν τους χρωστάμε και δεν υπάρχει τρόπος μονομερώς να αρνηθούμε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας; Πώς θα αποφύγουμε την ίδια αυτή στιγμή και την τυπική χρεοκοπία και τις διεθνείς διώξεις με ό,τι αυτά συνεπάγονται;
Ολα αυτά είναι κουβέντες καφενείου. Είναι συνταγές μαθητευόμενων μάγων, που είτε διατηρούν οι ίδιοι πολύ κακή επαφή με την πραγματικότητα είτε νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους. Ο,τι από τα δύο και αν ισχύει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιά μια προβληματική χώρα, που σύντομα μπορεί να κυβερνηθεί από αυτούς τους μαθητευόμενους μάγους. Και μάλιστα σε ένα ευρύτερο διεθνές πολιτικό πλαίσιο ακραία νεοφιλελεύθερο και εξαιρετικά εχθρικό προς κάθε ιδέα ή ενέργεια προερχόμενη από τα αριστερά.

Ασφαλώς αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας πόσο διαφορετικοί είναι οι σημερινοί συσχετισμοί Στη δεκαετία του 1980 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας μέσα σε ένα φιλικό διεθνές κλίμα, με τους σοσιαλιστές να ανεβαίνουν σχεδόν παντού στην Ευρώπη, με τον Μιττεράν στη Γαλλία, τον Γκονζάλες στην Ισπανία, τον Κράξι στην Ιταλία, τον Σοάρες στην Πορτογαλία, τον Κράϊσκυ στην Αυστρία, τον Πάλμε στη Σουηδία και τον επίσης σοσιαλιστή Ντελόρ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ασφαλώς αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας πόσο διαφορετικοί είναι οι σημερινοί συσχετισμοί και ποιούς θα έχει αντιμέτωπους στην Ευρώπη, με αιχμή του δόρατος το γερμανικό διευθυντήριο. Γνωρίζει ότι ούτε από το ΝΑΤΟ μπορεί να φύγει ούτε να καταγγείλει τα μνημόνια και να αρνηθεί μονομερώς να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει η χώρα. Αφού λοιπόν τα γνωρίζει, δεν αντιλαμβάνεται τη ζημία που υφίσταται το κόμμα του και ο ίδιος από αυτές τις καφενειακές κορώνες που εκτοξεύονται κάθε τρείς και λίγο από τον έναν και τον άλλον ανευθυνοϋπεύθυνο;
Πάνος Λουκάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: