Σφοδρή είναι η κριτική που ασκεί η ιστοσελίδα politico.eu στον Αλέξη Τσίπρα και ο αρθρογράφος Matthew Karnitschnig που κατηγορεί τον πρωθυπουργό, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ίσως είναι κάποιο μέρος της στρατηγικής του.
Διαβάστε το αιχμηρό άρθρο:
«Όπως κάθε πολιτικός έτσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να μείνει στην εξουσία και η καλύτερή του ευκαιρία για να το κάνει αυτό είναι να αφήσει την Ελλάδα να μείνει στο ευρώ.
Η αιφνιδιαστική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει δημοψήφισμα για τη λιτότητα λίγες ώρες πριν από τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές εγείρει ένα ερώτημα: Τι ετοιμάζει;
Η επίσημη εξήγηση είναι ότι αισθάνεται υποχρεωμένος να βάλει τον λαό να ψηφίσει, γιατί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε με την υπόσχεση να βάλει τέλος στη λιτότητα.
«Δεν έχουμε εντολή χωρίς να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης το Σάββατο. «Για μια τέτοια απόφαση χρειάζεται το 50+1%».
Μια άλλη θεωρεία που κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες είναι ότι το Grexit δεν είναι Graccident.
Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε και άρχισε να «παρενοχλεί» τους πιστωτές για ανακούφιση χρέους και αλλαγές στους όρους διάσωσης, κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν την υποψία ότι ο στόχος του Τσίπρα δεν είναι να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά να τη βγάλει.
Μια λιγότερο συνωμοσιολογική άποψη είναι ότι ο Τσίπρας θα προτιμούσε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά ήταν πρόθυμος να την βγάλει εάν οι πιστωτές επέμεναν για συνέχιση της λιτότητας.
Με μόλις λίγες ημέρες να μένουν για να φτάσουν σε μια συμφωνία μετά από μήνες συζητήσεων και χωρίς λύση στον ορίζοντα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να βγάλει την πρίζα.
Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί από τον ριζοσπαστικό αριστερό συνασπισμό του θέλουν να ξαναπάρουν τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Πιστεύουν ότι η είσοδος στο ευρώ έβαλε έναν “κορσέ” στην Ελλάδα από τον οποίο πρέπει να ελευθερωθεί.
Μια μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων διαφωνεί επειδή γνωρίζει ότι η έξοδος από το ευρώ θα καταστρέψει τις οικονομίες του, θα του δώσει λιγότερη καταναλωτική δύναμη και θα τον απομακρύνει από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Για πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, έναν ετερόκλητο συνασπισμό κομμουνιστών και άλλων ριζοσπαστών αριστερών, τέτοιες ανησυχίες είναι παράπονα των πλουσίων. Απαιτούν να βάλει ένα τέλος στο ευρώ ο Τσίπρας με οποιοδήποτε κόστος. Εάν αυτό σημαίνει να φύγει η χώρα από το ευρώ, ας γίνει.
Αυτές οι σκληρές γραμμές εντός ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στις προτάσεις συμβιβασμού του Τσίπρα προς τους εταίρους ορκιζόμενοι ότι δεν θα το ψηφίσουν. Αλλά, όπως πιθανότατα περίμενε ο Τσίπρας, η πρόταση ήταν τόσο ανούσια για τη Γερμανία και το ΔΝΤ και απέτυχε να άρει το αδιέξοδο.
Ακόμη κι αν ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει σε με τους εταίρους, το να περάσει τα μέτρα από το Κοινοβούλιο ίσως να ήταν το ίδιο απίθανο χωρίς την αντιπολίτευση. Αλλά αυτός ο δρόμος θα οδηγούσε σε νέες εκλογές μετά την ψήφο και ίσως του στοίχιζε την εξουσία.
Αντίθετα, καλώντας δημοψήφισμα ο Τσίπρας μπορεί να ρίξει το φταίξιμο της αποτυχίας στους Θεσμούς.
Αυτό που η Αθήνα (το “λίκνο της Δημοκρατίας”) ζητούσε ήταν να θέσει το ζήτημα στον λαό.
Η Ευρώπη, όπως πάντα παράλογη, αρνήθηκε. Ο Βαρουφάκης “έπαιξε” με αυτό το θέμα το Σάββατο στο Twitter.
“H Δημοκρατία χρειαζόταν μια τονωτική ένεση στην €ζώνη. Μόλις την δώσαμε! Ας αποφασίσει ο λαός (Ενδιαφέρον πόσο ριζοσπαστικό ακούγεται αυτό!)” έγραψε στο Twitter.
Ωστόσο, ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας ήξερε πολύ καλά ότι η Ευρώπη ποτέ δεν θα συμφωνούσε σε ένα δημοψήφισμα για τον απλούστατο λόγο ότι το αποτέλεσμα θα ήταν αβέβαιο.
Κανένας συνταξιούχος δεν θα ψήφιζε για περικοπή συντάξεων περισσότερο απ” ότι ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης θα συμφωνούσε σε αύξηση των φόρων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθενται σε αυτό που εμπαικτικά λένε “ Μνημόνιο”, τη συμφωνία με τους πιστωτές που επέβαλε περικοπές δαπανών στη χώρα με αντάλλαγμα τα χρήματα της διάσωσης.
Ηταν η λαϊκή δυσαρέσκεια, ούτως ή άλλως, που έφερε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά, όπως η ηγεσία της Ελλάδας σίγουρα περίμενε, η άρνηση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το Σάββατο το απόγευμα για παράταση σημαίνει ότι η ψήφος είναι ανούσια.
Μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει πιθανότατα χρεοκοπήσει στο δάνειό της από το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα έχει κόψει τη ρευστότητα στις τράπεζες αφήνοντάς τες ευάλωτες να καταρρεύσουν. Για να το πούμε απλά η Ελλάδα θα είναι στο δρόμο της εξόδου από το ευρώ.
Ο Τσίπρας μπορεί να ισχυριστεί ότι για όλα φταίει η Ευρώπη που δεν άφησε τους Ελληνες να αποφασίσουν, ενώ, στην πραγματικότητα, καλώντας το δημοψήφισμα πήρε ο ίδιος την απόφαση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου