23 Ιουν 2015

Τυχοδιώκτες και κιοτήδες βγήκαν στη ρούγα




«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης. Και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης». Ζίγκμουντ Φρόιντ.
Δεν πρόλαβε καν να πέσει στο τραπέζι των Βρυξελλών η πρόταση για τη συμφωνία και στην Αθήνα βγήκαν στη ρούγα οι πρώτοι πονηροί και κιοτήδες. Για να διαλαλήσουν ότι τέτοια μέτρα «δεν περνάνε». Δεν περίμεναν καν να δουν τη συμφωνία. Δεν περίμεναν καν να επιστρέψει ο πρωθυπουργός και να ακούσουν (τουλάχιστον) τι έχει να τους πει. Η «αντίσταση» άρχισε. Η «αντίσταση» των καιροσκόπων. Αυτούς που μάζεψε ο Τσίπρας στο εν δυνάμει σκορποχώρι ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θα τους λουστεί.

Ναι, ναι, ξέρω ότι την πρώτη και μεγάλη ευθύνη έχει ο Τσίπρας. Γιατί είπε πολλά προεκλογικά ψέματα. Γιατί έδωσε πολλές ανέφικτες υποσχέσεις. Τα ξέρουμε όλα αυτά.

Μα, μήπως δεν ξέραμε ότι όλα αυτά θα αλλάξουν, όταν έρθει η ώρα της αλήθειας; Οσοι περίμεναν ότι ο Τσίπρας και το αριστερό τσούρμο του θα συντρίψουν την Μέρκελ και τους «τοκογλύφους» της, να με συμπαθάνε, είναι επείγον να πάνε σε ψυχίατρο. Εκτός αν κορόιδευαν τον εαυτό τους.

Ο Τσίπρας κάνει αυτό που μπορεί. Όπως το 2010 ο Παπανδρέου, όπως το 2012 ο Σαμαράς. Εκανε λάθη, όπως και εκείνοι, θα κάνει κι άλλα. Αλλά, ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτά μπορεί να κάνει. Ας αφήσουμε στην άκρη τα περί «γερμανοτσολιάδων», που ακούγονται από το 2010 για τους πρώην και τα περί «αριστερών μνημονιακών», που ακούγονται ήδη για του σημερινούς. Και τότε και σήμερα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με ανοησίες, ψέματα και υπεκφυγές.

Ο αριστεροδεξιός λαϊκισμός των τελευταίων 40 χρόνων οδήγησε τη χώρα στο σημερινό κατάντημα, θα ήταν εγκληματικό να τον αφήσουμε να την αποτελειώσει. Κι ενώ ο λαϊκισμός της μιας πλευράς φαίνεται να υποχωρεί (τα μικρότερα κόμματα Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, αλλά κι ένα μεγάλο κομμάτι της ΝΔ, φέρονται με μέτρο και υπευθυνότητα), ο αριστερός λαϊκισμός θάλλει.

Ακόμα και τώρα, που η κυβέρνησή τους καλείται να πάρει σκληρά αλλά αναπόφευκτα μέτρα, διάφοροι καιροσκόποι, πονηροί και κιοτήδες προαναγγέλλουν το μπάχαλο. Διότι, αν βρεθούν πολλοί Μητρόπουλοι και Μιχελογιαννάκηδες, η χώρα θα πάει για διάλυση.

Δεν μπορούν να αντιληφθούν -κι αν το αντιλαμβάνονται, προτάσσουν άλλα- ότι αν η συμφωνία δεν περάσει, η χώρα θα τρέχει καλοκαιριάτικα στις κάλπες υπό την απειλή της χρεοκοπίας. Και μετά θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ ή των άλλων), που θα τρέχει να υπογράψει την ίδια ή (και) χειρότερη συμφωνία.

Είναι εντιμότερο οι Μητρόπουλοι και οι Μιχελογιαννάκηδες να παραιτηθούν από τώρα (ας τους ακολουθήσει και ο Βαρουφάκης, αφού έχει πει ότι δεν μπορεί να υπογράψει τέτοια συμφωνία). Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας έχει τη μεγάλη ευθύνη να προσχωρήσει στην επιλογή που έχει κάνει, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη, όπως έχει υποσχεθεί (εδώ). Είναι υποχρεωμένος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ας τσουρουφλιστεί λίγο εκείνος, για να μην καεί ο τόπος.
Γιώργος Καρελιάς-ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: