25 Ιουν 2015

«Ναι σε όλα», σύντροφοι;

Τάκης Καραγιάννης



Υπάρχουν τρεις λέξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ (στελέχη κι οπαδοί του) διακωμώδησαν περισσότερο από καθετί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι η φράση «ναι σε όλα», η οποία ακουγόταν όταν κάθε φορά έρχονταν νομοσχέδια στη Βουλή προς ψήφιση. Κι όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, όσα κορόιδευες τα λούζεσαι.

Είναι πολύ πιθανό -όχι όμως και σίγουρο- το επόμενο διάστημα να ακούσουμε Λαφαζάνη, Σκουρλέτη, Στρατούλη, Κωνσταντοπούλου, Λεουτσάκο και, φυσικά, Λαπαβίτσα και Διαμαντόπουλο να λένε αυτή τη φράση και να ψηφίζουν τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση της Αριστεράς πρότεινε από μόνη της. Μετά το «Προκόπης Παυλόπουλος» για την εκλογή Προέδρου, αυτό θα είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο που θα σημάνει το πολιτικό τέλος για κάποιους από αυτούς. Πριν καν αρχίσουν, μάλιστα.

Αλλά υπάρχει κι η πιθανότητα να γίνει... Κούγκι. Στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται αυτές τις ώρες είναι το πραγματικά ενδιαφέρον. Ο Τσίπρας ό,τι ήταν να κάνει, το έκανε. Μπορεί να του πήρε πέντε μήνες να αποφασίσει, αλλά το έκανε και, πλέον, καλείται να περάσει τον σκόπελο της ψηφοφορίας στη Βουλή. Δεν μπορεί να το αποφύγει, όπως έκανε με την πρώτη παράταση του Μνημονίου, τον Φεβρουάριο. Και δεν είναι απλά σκόπελος, είναι παγόβουνο ολόκληρο.

Ουσιαστικά, αυτό που ζούμε από χθες το βράδυ είναι η προσπάθεια για πολιτική επιβίωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Γιάνη Βαρουφάκη και του μπλοκ που στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα. Ήδη, οι τελευταίοι βγήκαν παγανιά κι άρχισαν να λένε πως δεν πρόκειται για παράταση του Μνημονίου και πως θα πληρώσουν οι πλούσιοι. Κάποιοι άλλοι άρχισαν να λένε πως δεν θα την ψηφίσουν τη συμφωνία. Η ιστορία έχει δείξει πως όποιος επαναστατεί μπροστά στις κάμερες λουφάζει πίσω από το μικρόφωνο της Βουλής. Έχει ενδιαφέρον, όμως, να δούμε τι θα κάνουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη.

Η Ζωή έχει γιγαντώσει την επιρροή της στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει «ταβανιάσει» τη δημοτικότητά της στο αντιμνημονιακό μπλοκ και με τον θεσμικό ρόλο της μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις. Από κοντά κι ο Γιάνης, ο οποίος πριν λίγες ημέρες έλεγε πως δεν δεχόμαστε πρωτογενή πλεονάσματα. Κι από κοντά τους έχεις Καμμένο, Ραχήλ κι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ που ξέρουν πως δεν μπορούν να σταθούν πολιτικά στις περιφέρειές τους εάν κάποιοι έχουν διαφοροποιηθεί κι αυτοί ακολούθησαν τον δρόμο που πέντε χρόνια τώρα κατέκριναν.

Υπομονή λίγες ημέρες. Υπομονή και θα μάθουμε εάν η Ζωή κι όλοι οι προαναφερθέντες έχουν το πολιτικό βάρος και σθένος να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους από το όχημα που τους έφερε στη θέση που είναι τώρα. Ή εάν θα ακουστεί το «ναι σε όλα» και θα σκίζουν τα καρούλια με τις ταινίες τους οι διασημότεροι σκηνοθέτες. Κωμωδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: