24 Απρ 2015

Σχέδιο απόδρασης από την εξουσία αποκάλυψε σήμερα ο Φίλης;




Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών άφησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια, όπου συζητείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας. [skai.gr]

Όπως σημείωσε ο κ. Φίλης, απαντώντας στις αιτιάσεις των πολιτικών αρχηγών, των κυρίων Θεοδωράκη και Βενιζέλου συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τις εκλογές και αν χρειασθεί να αναβαπτιστεί το πολιτικό του σχέδιο στη γνώμη του ελληνικού λαού, αυτό θα γίνει

«Αν υπάρξει συμφωνία και χρειασθεί λαϊκή νομιμοποίηση δεν θα το φοβηθούμε....» τόνισε ο κ. Φίλης.

Epikairo: Βλέπεις το κλίμα στη Βουλή με τα μαργαριτάρια του Βούτση, ακούς το ράπισμα Βαρουφάκη από τους ομολόγους του στο Eurogroup και συμπεραίνει κανείς ότι αυτό το συνονθύλευμα που μας κυβερνά έχει αποφασίσει την ρήξη μετά της αποδράσεως ή την απόδραση μετά της ρήξεως και επειδή ο Φίλης δεν είναι τυχαίος στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, αξίζει να εκτιμήσει κανείς τα εξής:

-Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ νοσταλγεί το 27% και την αξιωματική αντιπολίτευση και όχι το 36% και την κυβέρνηση, μ' αυτό το ετερογενές μίγμα στο εσωτερικό της Κ.Ο. να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης, κάτι που διεφάνη και χθες με τα καμώματα του Διαμαντόπουλου. Αυτή η "παρδαλή" συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ δεν μπορεί και δεν θέλει να περάσει τη συμφωνία στη Βουλή και μάλλον αμφότεροι οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν αποδεχθεί την διατήρηση των εκλογικών τους μαγαζιών σε βάρος της χώρας, γιατί μια ενδεχόμενη συμφωνία (που θα είναι σκληρή και επείγουσα) θα διαλύσει τις πολιτικές αυτές δυνάμεις στα εξ ων συνετέθη.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να περάσει επικοινωνιακά ότι εκείνος ήθελε συμφωνία και αυτοί που τον εμπόδισαν ήταν οι κακοί ξένοι και οι ευρωπαίοι. Και επειδή η προσφυγή στις κάλπες χωρίς συμφωνία φαντάζει χωρίς αίτημα (να δοθεί εντολή για ποιο πράγμα άραγε, για επαναδιαπραγμάτευση;), οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιθανό να στηρίξουν μια γραμμή ρήξης με τους δανειστές και την Ε.Ε. και να ζητήσουν από τον λαό εντολή προς τούτο.

-Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 36% με το αίσθημα ότι τελικά δεν θα πάει σε ρήξη και θα κάνει την κωλοτούμπα, θα υιοθετήσει στις εκλογές την ρητορική του Ιουνίου του 2012, επανερχόμενο ξανά το σύνθημα "κατάργηση του μνημονίου σε ένα νόμο μ' ένα άρθρο". Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός θέλει συντριπτικά πάση θυσία παραμονή στο ευρώ, ακόμα και με κάποιου είδους μνημόνιο, γι αυτό η ακραία αυτή θέση δεν θα μπορέσει να ευδοκιμήσει, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφει στα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2014. Αυτά τα ποσοστά είτε θα του χαρίσουν την αξιωματική αντιπολίτευση, είτε θα είναι πρώτο κόμμα, δεδομένου ότι η ΝΔ καλύτερα από το 28% των εκλογών του Ιανουαρίου δύσκολα θα πάει.

-Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να "κρυφτεί" πίσω από την εκλογική του επίδοση, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, είτε ως μέτοχος μιας οικουμενικής κυβέρνησης "σωτηρίας", η οποία μπορεί ως ειδικού σκοπού να έχει σαν αποστολή να περάσει την συμφωνία για νέο δάνειο και μνημόνιο στην Βουλή με μια πλειοψηφία που θα επιτρέπει στην αντιμνημονιακή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τη συμφωνία.

Βέβαια το σενάριο των εκλογών είναι εφιαλτικό και ως κουτί της Πανδώρας θα απελευθερώσει δαιμόνια που αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν. Αυτή τη στιγμή η χώρα βιώνει ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης και ρήξης και το μείζον, η συμφωνία που θα της επιτρέπει να υπάρχει, δεν μπορεί με τις παρούσες συνθήκες να καταστεί εφικτή. Όσο κι αν ο Τσίπρας επιθυμεί την παραμονή του στην πρωθυπουργία, το πράγμα δεν τραβάει και μια προσφυγή στις κάλπες (που θα διεξαχθεί με λίστα), ίσως του δίνει την ευχέρεια να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, δίχως όμως η φιλοευρωπαϊκή στροφή να φαντάζει δεδομένη.

Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο, βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και η μετάθεση οποιασδήποτε συμφωνίας πακέτου προς τον Ιούνιο ενθαρρύνει τις σκέψεις για προσφυγή στις κάλπες, αλλά μέχρι τότε η χώρα θα ζει, χωρίς να το θέλει, ένα μαρτύριο χωρίς λύση..

Δεν υπάρχουν σχόλια: