Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στάθης Λεουτσάκος έλυσε μια χαρά το πρόβλημα με το δεκαπενθήμερο «συμβάν» στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Φέρνοντας αντιρρήσεις στην επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων για την εκκένωση του χώρου, αποφάνθηκε ότι αυτό που γινόταν «δεν ήταν κατάληψη». Μπορεί όλοι να το βλέπαμε σαν κατάληψη, μπορεί όσοι εισήλθαν στον χώρο να ισχυρίζονταν ότι έκαναν κατάληψη, αλλά τι σημασία έχει; Κατά την άποψη του κ. Λεουτσάκου «αυτό ήταν μια τσίγκινη κατάληψη, που δεν είχε ούτε την κάλυψη του αντεξουσιαστικού χώρου». Συνεπώς... δεν ήταν κατάληψη. Οπως ακριβώς η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είδε καμιά εισβολή στη Βουλή, όταν χωρίς άδεια καμιά δεκαριά αναρχοαυτόνομοι μπήκαν στο προαύλιο και οι φύλακες έντρομοι κλείδωσαν τις πόρτες για να μπουν παραμέσα. «Ουδεμία “εισβολή” σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο».
Κατόπιν ο κ. Λεουτσάκος ρωτήθηκε για τη «μη κατάληψη» της Πρυτανείας: «Συνεπώς, σωστά έκανε και μπήκε η αστυνομία;». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Οχι, κακώς μπήκε».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή βάφτισε «κενό» την παλαβομάρα που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ και κοντεύει να αποτρελάνει τη χώρα. Οταν ο κ. Λεουτσάκος κατήγγειλε ότι διάφορες ομάδες ασκούν διά των καταλήψεων πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα νομοθετήσει, ο κ. Γιάννης Πανούσης παρατήρησε: «Η άποψη του κ. Λεουτσάκου έχει πολύ ενδιαφέρον. Αν είναι αυτό (σ.σ.: περί πίεσης διά των καταλήψεων διάφορων εξωθεσμικών κέντρων στον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα νομοθετήσει), που μπορεί να είναι αυτό, θα έπρεπε να το καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως. Θα έπρεπε την άλλη μέρα να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να καταγγείλει την κατάληψη που είναι από “περίεργα στοιχεία” και όχι να καταγγείλει την αστυνομία, που είναι αστυνομία της κυβέρνησης».
Τερατολογίες
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βγάλει ανακοίνωση και δεν έχει καταγγείλει την αστυνομία», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Λεουτσάκος. Μα τι λέτε, του απάντησαν οι συνομιλητές: έβγαλε ανακοίνωση η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής Διαμαντόπουλος, το κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ... «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα κάνει όλα», είχε προλαλήσει ο βουλευτής κ. Λεουτσάκος χαμογελώντας. Δεν ξέρουμε αν το χαμόγελό του ήταν αυτάρεσκο ή πονηρό, αλλά η αλήθεια είναι πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να λένε ατιμώρητα όποια τερατολογία τούς κατεβεί.
Αν δεν ήταν εφιάλτης αυτό που ζει η χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έγραφε λαμπρές σελίδες κωμωδίας. Θα γελούσε το χείλι κάθε πικραμένου από την κρίση με τα καμώματα των υπουργών και στελεχών της «πρώτης φοράς»· ακριβώς όπως ξεκαρδίστηκαν οι δήμαρχοι ακούγοντας την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου να δηλώνει ότι «οι πρόσφυγες εξαφανίζονται. Δεν ξέρω πώς, αλλά εξαφανίζονται».
Δεν ξέρουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα κάνει όλα, όπως είπε ο κ. Λεουτσάκος –μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτε–, αλλά τα στελέχη της μακαριότατης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τα έχουν πει όλα. Και τα αντίθετά τους:
• «Δεν θέλουμε τη δόση, μόνο χρόνο» (Βαρουφάκης).
• «Αν δεν υπάρξει υπογραφή θα γίνει Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι: ας γίνει. Αυτό είναι το σχέδιο Β» (Βαρουφάκης).
• «Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας τα δάνεια στην Ελλάδα» (Βαρουφάκης).
• «Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα» (Σκουρλέτης).
Τα παλιόχαρτα
• «Μέχρι τώρα ήμασταν στις Βρυξέλλες και τσακωνόμασταν για κάτι παλιόχαρτα, γιατί παλιόχαρτα ήταν... Αυτό το κείμενο, η συμφωνία, δεν είναι προγραμματικές δηλώσεις. Είναι φύλλο συκής για να τελειώσει το Μνημόνιο» (Βαρουφάκης, για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup).
• «Οταν θέλεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις» (Στρατούλης, για τις ελπίδες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις).
• «Η χώρα είναι σε πόλεμο, η κυβέρνηση είναι σε πόλεμο κοινωνικό και ταξικό με τους δανειστές. Βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τους εταίρους» (Βούτσης).
• «Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα προβλήματα θα είναι περισσότερα για την Ευρώπη και όχι τόσο για την Ελλάδα» (Λαφαζάνης).
• «Λεφτά για μισθούς και συντάξεις υπάρχουν εις το διηνεκές» (Σκουρλέτης).
• «Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα το κάνουμε Κούγκι» (Καμμένος).
• «Συζητήσαμε μνημονιακή έλλειψη ιερέων σε πολλούς ναούς» (Κουίκ).
• «Τα λεφτά θα μας τα δώσουν. Δεν τους συμφέρει να μη μας τα δώσουν» (Φλαμπουράρης).
• «Δεν μπορεί να κλειστεί συμφωνία με τα νεοφιλελεύθερα νεοαποικιακά κέντρα που κυριαρχούν στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ» (Λαφαζάνης).
• «Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για την Ευρωζώνη απ’ ό,τι για την Ελλάδα» (Τσίπρας).
• «Τα χρέη της Ε.Ε. είναι αέρας, γι’ αυτό και εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα» (Φλαμπουράρης).
• «Δεν υπάρχουν μετανάστες στην Ομόνοια. Τα πρωινά απλώς λιάζονται» (Χριστοδουλοπούλου).
• «Αν οι εταίροι-πιστωτές προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη “Δουβλίνο ΙΙ” και θα στείλει τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος στο Βερολίνο» (Καμμένος).
• «Οι καταληψίες του ΕΚΠΑ θα φύγουν το Πάσχα για κόκκινα αυγά» (Φλαμπουράρης).
• Οι ταραχές «δεν έχουν το εύρος και το βάθος του παρελθόντος» (Βούτσης μετά τα επεισόδια).
• «Υπάρχει μια ανάσα στον κόσμο που ζει σε ένα πλαίσιο πιο δημοκρατικό» (Βούτσης μετά τα επεισόδια).
• «Συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30» με τις ΗΠΑ (Καμμένος).
• «Οι χάρτες δεν γκριζάρουν με μαύρα μολύβια. Με την ιστορία και με το αίμα των λαών γκριζάρουν» (Καμμένος).
• «Ολοι οι λαοί της Ευρώπης υπέφεραν από τους ναζί εκτός από τους Αυστριακούς και τους Πολωνούς, που ήταν σύμμαχοί τους» (Φλαμπουράρης).
Το –κατά Βαρουφάκη– «αριστερό τσούρμο» σε συνεργασία με το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ έχουν το τιμόνι της χώρας στα χέρια τους. Δεν έχουν επεξεργαστεί το παραμικρό σχέδιο για το μέλλον του τόπου. Εθίστηκαν στην πολιτική του τηλεκαφενείου και της ασυνάρτητης ατάκας. Για κάθε εναλλακτική πρόταση είχαν ένα επίθετο για τους αντιπάλους τους: «φασίστας», «νεοφιλελεύθερος», «παπαγαλάκι» κ.λπ. Για κάθε αστοχία τους είχαν κι ένα ψεύδος –«διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μας», «μονταζιέρα» κ.λπ.– ή χειρότερα: μια αγωγή. Ετσι πέτυχαν αντιπολιτευόμενοι κι έτσι νόμιζαν ότι μπορούν να κυβερνήσουν. Εκαναν λάθος και αυτό το λάθος θα το πληρώσει ακριβά η χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου