11 Απρ 2015


Το «λάθος» του οβελία

Γράφει  ο Τάκης Κατσιμάρδος

Ισως η λαμπριάτικη παράδοση της ωμοπλατοσκοπίας να είναι, τελικά, η πιο κατάλληλη για να μαντέψουμε το μέλλον των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς», αλλά και της νέας κυβέρνησης. Διότι οι περισσότερες ...
προβλέψεις εγχώριων και εξωχώριων διαγνωστικών κέντρων για ημερομηνίες υποταγής, ναυαγίων, «ατυχήματος» και καταρρεύσεων αποδείχτηκαν ευσεβείς πόθοι. Η ωμοπλάτη, όπου «διαβάζουν» τις μετεκλογικές εξελίξεις, έως τώρα, προέρχεται από λάθος? σφάγιο. Παραβλέπουν, επιπλέον, τους κανόνες, που θέλουν να εξετάζεται αποκλειστικά και μόνο το δεξιό κι όχι το αριστερό μέρος της πλάτης του οβελία. Μένοντας στην εξέταση των αριστερών γραμμοσκιάσεων βλέπουν μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποταχθεί, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ή θα πέσει στα βράχια.
Προς τα δεξιά της πλάτης, όμως, βρίσκονται τα στίγματα, οι τρύπες και τα κοιλώματα, που υποδηλώνουν κρίσεις, διαταραχές, αποτυχίες, ασθένειες και θανάτους. Ο κωδικός για το ξεκλείδωμα της λίστας με τις απαντήσεις στους σημερινούς γρίφους είναι κρυμμένος Δεξιά κι όχι Αριστερά. Με άλλα λόγια το ζήτημα δεν είναι (και δεν ήταν) μετά την 25η Ιανουαρίου ο χαρακτήρας της κυβέρνησης, τα πρόσωπα που τη συγκροτούν, οι σωστές ή όχι τακτικές της, οι μαξιμαλιστικοί ή ανεδαφικοί στόχοι της κτλ. Αλλά η άλλη πλευρά και όπως επιβεβαιώνεται σε κάθε φάση των διαπραγματεύσεων, πια, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό.
Ας θυμηθούμε μόνο ότι στην αρχή η Ελλάδα, υποτίθεται, δεν διέθετε πρόγραμμα. Οταν το παρουσίασε στους εταίρους-δανειστές ήταν αόριστο. Οταν το έκανε συγκεκριμένο, δεν ήταν κοστολογημένο. Οταν κοστολογήθηκε, δεν ήταν επαρκές. Τώρα που είναι στο τραπέζι επαρκές και κοστολογημένο, δεν είναι επαληθεύσιμο, ικανοποιητικό, χρειάζεται εμπλουτισμό και? πάει λέγοντας, τουλάχιστον μέχρι τις 24 Απριλίου. Ολα προσχηματικά, προκειμένου να μην αλλάξει ουσιαστικά το μνημονιακό καθεστώς.
Η ολιγαρχία του τριγώνου Βερολίνου - Βρυξελλών - Φρανκφούρτης δεν εμφανίζεται μόνο άκαμπτη σε παράλογες δημοσιονομικές προδιαγραφές λιτότητας. Τώρα θέτει και ασφυκτικά πλαίσια άσκησης εθνικής και εξωτερικής πολιτικής. Ακόμη και λειτουργίας του κοινοβουλίου, αφού ευρω-αξιωματούχοι υποδεικνύουν πώς, με ποιους και ποια κυβέρνηση θα ήταν για «καλό» να προκύψει από την παρούσα ελληνική Βουλή.
Καθώς δεν αποδίδει προς το παρόν τα αναμενόμενα η οικονομική ασφυξία, το χρηματοπιστωτικό ιερατείο προσβλέπει και σε άλλα «παραδοσιακά» αποικιοκρατικού τύπου μέσα, με τη συνδρομή ημεδαπών ωμοπλατοσκόπων. Κομψά προς το παρόν, που δεν απέχουν, όμως, πολύ από τα αρμόζοντα σε προτεκτοράτα. Αυτό προκύπτει από τα διαγνωστικά της πασχαλιάτικης πλάτης του οβελία. Πλην, όμως, αυτή προέρχεται από αρνί, το οποίο δεν ανήκει στο ελληνικό νοικοκυριό, για να δηλοί το μέλλον του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: