Παπανδρέου: Η ώρα του ναι και η ώρα του όχι
Ο έντονος διάλογος που έχει αναπτυχθεί στο διαδίκτυο περί της χθεσινής ψήφου εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να χαρακτηριστεί επιπόλαιη και επιφανειακή.Να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου το 2011, όταν βουλευτές της σημερινής ηγετικής ομάδας εκβίαζαν με παραίτηση, μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ψήφο εμπιστοσύνης για να τον ρίξουν, να προχωρούσε σε εκλογές- έχοντας διαγράψει τους μόνιμους υπονομευτές του. Προσωπικά ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ θα έβγαιναν κερδισμένοι. Άλλωστε είναι μια από τις κατηγορίες εναντίον του ακόμη και από «φίλους του».
Αντ' αυτού προτίμησε όπως όλοι γνωρίζουμε να παραιτηθεί (μάλιστα η Τρέμη και ο Πρεντετέρης αγωνιούσαν για το πότε, επειδή δεν παραιτήθηκε την αμέσως επόμενη μέρα) παρά να τεθεί σε κίνδυνο η χώρα (διαπραγμάτευση για PSI).
Ποιος μπορεί να διανοηθεί ότι ο ίδιος ο άνθρωπος θα καταψήφιζε μια κυβέρνηση εκλεγμένη για να προκαλέσει εκλογές όταν έχουμε μπροστά μας τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την εκλογή Προέδρου ;
Σημαίνει ότι την αποδέχεται; Όχι. όταν έπρεπε να συγκρουστεί (τράπεζες- νόμος για την παιδεία) το έκανε. Με την χθεσινή ψήφο δήλωσε την ανοχή του.
Έχοντας ένα πολιτικό σκηνικό που κυριαρχεί ένας αλαζονικός ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τις δηλώσεις του (αποκλείοντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) του απομένουν για συνεργασία η ΑΝΕΛ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή (αφού το ΚΚΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα συνεργαστεί).
Και είναι καλύτερη η συγκυβέρνηση με την ΝΔ και τον Μπαλτάκο;
Φυσικά και όχι. Αλλά στην πολιτική όταν προβαίνει κάποιος σε κινήσεις – αφού αυτές δεν εξυπηρετούν προσωπικές πολιτικές – οφείλει να έχει συγκεκριμένο και εφικτό στόχο, ο οποίος θα υπηρετεί τη χώρα.
Με την καταψήφιση της κυβέρνησης ποιος θα ήταν ο στόχος ; Οι εκλογές; Με ποιο απώτερο σκοπό; Ανατροπή της κυβέρνηση της ΝΔ και νέα κυβέρνηση υπό το Τσίπρα ; Νέα προγραμματική συμφωνία ; Απεμπλοκή του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ανεξαρτήτως αποτελέσματος;
Γιατί πρέπει να συμφωνήσουμε ότι είναι τελείως διαφορετικό να στοχεύει σε εκλογές όπου θα θέσει τους εκλογικούς και μετεκλογικούς στόχους και άλλο να χρησιμοποιήσει μια θεσμική διαδικασία για την ανατροπή της κυβέρνησης ενώ παράλληλα βρίσκεται στο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση.
Την 1η Σεπτεμβρίου, μετά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου κάποιοι αυτοπαγιδεύτηκαν και στο παιχνίδι των ΜΜΕ και έτσι ούτε τα 4.000 άτομα που χωρίς ιδιαίτερη κινητοποίηση παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ούτε η ομιλία του Παπανδρέου έγιναν γνωστά ευρύτερα στην κοινωνία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δείξει μεγάλη πίστη στις αρχές του. Ας έχουμε εμπιστοσύνη, λοιπόν, ότι τη στιγμή που θα πρέπει να παρέμβει τόσο για τη χώρα όσο και για την παράταξη θα το κάνει.
Ένας αναγνώστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου