17 Οκτ 2014


Οι εθνικά ανεύθυνοι χειρισμοί κυβέρνησης και αντιπολίτευσης


Η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και μετά θα μπορούσε- σε άλλες εποχές - να βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο κάποιου κυβερνητικού ή αντιπολιτευτικού τακτικισμού και για να αντληθεί κομματικό όφελος. Όμως, καθώς κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες δεν μπορούμε να κρίνουμε με τον ίδιο τρόπο γεγονότα διαφορετικών περιόδων. Έτσι, σήμερα, σε μια εποχή με μνημόνια και οικονομικά προγράμματα, η κατάσταση αγγίζει κατά πολύ το να είναι μια εθνικά επικίνδυνη.

Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει λόγω των χειρισμών τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση για εσωτερική κατανάλωση διαλαλεί ότι θα φύγει 1,5 χρόνο νωρίτερα από το μνημόνιο. Βέβαια, όφειλε να έχει συνεννοηθεί εκ των προτέρων με τους θεσμικούς εταίρους και να μην χρειάζεται τη δημόσια δήλωση των οργανισμών και της «αγοράς», ότι μία χώρα για να ευνοηθεί από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.
Η αντιπολίτευση, από την άλλη, με τον αέρα των δημοσκοπήσεων που την φέρουν σταθερά πρώτο κόμμα, διαλαλεί ότι όλα θα τα αλλάξει, ότι δεν θα τηρήσει καμία συμφωνία που θα υπογράψει η παρούσα κυβέρνηση για το χρέος, ότι θα ξεκινήσει από την αρχή τη διαπραγμάτευση και παράλληλα, για να δείξει τη σοβαρότητα που θα αντιμετωπίσει την κατάσταση ως νέα κυβέρνηση δηλώνει συνεργασία με το κόμμα του Καμμένου, τους ΑΝΕΛ ( κόμμα το οποίο έχει εκφράσει την άποψη ότι μας ψεκάζουν οι ξένοι για να μας ελέγχουν!!!).

Και οι δυο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν βρισκόμαστε, ακόμη, σε κατάσταση που θα μπορούσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα από τους δανειστές, αφού θα χρειαστούμε 37 δισ τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζουν ότι είτε είναι διαχειρίσιμο το χρέος επειδή το έχουν θεσμικοί φορείς (κατά την κυβέρνηση) είτε δεν είναι (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπορείς απέναντι σε εκείνους που επιδιώκεις διαπραγμάτευση εκ των προτέρων να αιφνιδιάζεις με μονομερής αποφάσεις.
Το πρόβλημα όμως, είναι ότι και οι δυο πλευρές δεν επιθυμούν να πουν την αλήθεια στον Ελληνικό λαό, επειδή προβλέπουν ότι θα διεξαχθούν εκλογές τον Μάρτιο.
Αλήθεια, όμως, είναι σοφό, αξίζει να γυρίσει η χώρα και ο λαός, που υποφέρει κι υπομένει, 5 χρόνια πίσω, απλά και μόνο λόγω της εκλογικής διαδικασίας;
Η αποδεσμευση από τα οικονομικά μνημόνια και τους μηχανισμούς ελέγχου της χώρας από τρίτους είναι σαφώς ένα σοβαρό θέμα που δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να δηλώνει ότι θα ήθελε να συνεχίσουν. Όμως, ο τρόπος της αποχώρησης δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας. Εκτός και αν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποφάσισαν για εθνικούς λόγους την οριστική ρήξη με τους δανειστές. Τότε τα δεδομένα αλλάζουν.
Δυστυχώς, όμως όπως μας δείχνουν τα πράγματα όλα αυτά είναι απλά εκλογικά τερτίπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: