13 Οκτ 2014

Κομμώσεις η Ελλάς!

Του Δ. Δανίκα

 Ουδόλως ενδιαφέρουν οι κουβέντες και οι αναλύσεις του Βαρουφάκη, του Ρουμπινί και όλων των πρωτοκλασάτων οικονομολόγων της υφηλίου. Σημασία έχει ένα πράγμα. Οτι ο Σαμαράς έχει δίκιο. Οτι δηλαδή το 2015 θα σημειωθεί ανάπτυξη της τάξης του 2,9%!
Πώς αυτό; Μα από τώρα το διακρίνω διά γυμνού οφθαλμού. Πώς αυτό; Απλό. Κοπιάστε κάποιο Σάββατο, γύρω στις δώδεκα με μία το μεσημέρι. Πρώτα στη λαϊκή αγορά της Ερμού. Οπου ένας στους τρεις σουλατσάρει με τσάντα ανά χείρας. Εννοείται τσάντα με ψώνια. Και έπειτα στις ακριβές αγορές της Κηφισιάς, του Κολωνακίου και της Γλυφάδας. Οπου ένας στους δύο σουλατσάρει με τσάντα. Εννοείται με ψώνια.

Αν κοντά σ’ αυτό βάλετε μερικούς άλλους παράγοντες, όπως, λόγου χάρη, ότι οι πωλήσεις οχημάτων αυξήθηκαν γύρω στο 25%. Οτι η H&M -ο θηριώδης ανταγωνιστής της Zara- ανακοίνωσε επισήμως ότι εν Ελλάδι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 35%. Οτι ακόμα καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και πάσης φύσεως ταβερνεία είναι καθημερινώς γεμάτα ή μισογεμάτα. Οτι κάποιες τράπεζες ανακοινώνουν ότι πρόκειται να εκχωρήσουν στεγαστικά δάνεια της τάξης των 500 εκατομμυρίων. Και ότι με το «καλημέρα» ιδιοκτήτες αλλά και στελέχη πάσης φύσεως τουριστικών επιχειρήσεων θα ρίξουν στην αγορά κάπου 3 δισεκατομμύρια. Ε, τότε, πράγματι το 2015 θα υπάρξει ανάπτυξη και θα σημειωθεί το παροιμιώδες ελληνικό «θαύμα»!

Το «θαύμα» συντελείται με τις εξής προϋποθέσεις. Ανάκατα τα λέω. Ας πούμε. Χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, μικρομεσαίου αλλά και μεγαλομεσαίου βεληνεκούς, εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Αυτοί οι τζάμπα μάγκες επιδίδονται στο γνωστό σπορ. Από τη μία εισφοροροδιαφεύγουν και δανειοδιαφεύγουν ασυστόλως. Και από την άλλη, τοποθετούν στις τσέπες τους τα όποια έσοδα εισπράττονται από τα «προϊόντα» τους. Με απλά λόγια. Η επιχείρηση νεκρή. Ο επιχειρηματίας ματσωμένος. Θαύμα, θαύμα!

Ας πούμε. Ο τάδε νοικοκύρης με την κάποια ακίνητη και χρηματική περιουσία, που δεν εξυπηρετεί τα δάνειά του, αναμένει από στιγμή σε στιγμή δύο πράγματα. Και τα δύο ιδεολογίας και ήθους ΣΥΡΙΖΑ. Είτε ο Σαμαράς να του «τακτοποιήσει» τις οφειλές του προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Είτε, ακόμα καλύτερα, ο Τσίπρας να του «εξαερώσει» τις ίδιες οφειλές. Ο Σαμαράς, μαϊμού ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας, αυθεντικός ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ζήτημα κλίμακας!

Γιατί η κυβέρνηση δεν σπεύδει με ελεγκτικούς μηχανισμούς να ερευνήσει και να διαχωρίσει αυτούς που έχουν απ’ αυτούς που πράγματι δεν έχουν; Για τρεις λόγους. Επειδή οι μαγαζάτορες θα ορμήσουν στα κεραμίδια και θα κράζουν. Επειδή οι ψήφοι των μικρομεσαίων θα πέσουν «δαγκωμένες» στον Τσίπρα. Και επειδή οι μηχανισμοί είναι ξεχαρβαλωμένοι και διεφθαρμένοι!

Ως εκ τούτου, μετά από πέντε χρόνια τραμπάλας στον γκρεμό της ολοσχερούς καταστροφής, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού, παρέα με την πλειονότητα της κοινωνίας, πορεύεται όπως πριν. Δηλαδή εμπόριο, κατανάλωση, υπηρεσίες, τούβλα! Δηλαδή άπαντες -και οι πολίτες και τα κόμματα- ζητούν κουρέματα. Και δηλαδή ελάχιστη έως μηδενική παραγωγή, πτώση των εξαγωγών, ανύπαρκτος παραγωγικός σχεδιασμός. Τον Νεοέλληνα όσο κι αν πλένεις το σαπούνι σου χαλάς!

Το διάσημο και θρυλικό μιούζικαλ «Hair» σε παραλλαγή νεοελληνικής φαρσοκωμωδίας. Με σκηνοθέτη και παραγωγούς τρίχες πολιτικούς. Με πρωταγωνιστές τρίχες-τζάμπα μάγκες. Και με κομπάρσους τα συνήθη υποζύγια κουρεμένα με την ψιλή. Ετσι, το παροιμιώδες «Καφενείο η Ελλάς» συναντάει επιτέλους τη σημερινή ανακάλυψη: «Κουρείο η Ελλάς».

Το συμπέρασμα θλιβερό. Ρεντίκολο των ξένων δανειστών. Χλεύη των ευρωπαϊκών χωρών. Και εμείς, αντάρτες του καναπέ με το σύνθημα: «Δεν πληρώνω, ρε»! Και εις ανώτερα! Ρε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: