13 Φεβ 2015



Ο «Κανένας» έκανε τα πρωτογενή πλεονάσματα Αλέξη;

Διαβάζουμε από την ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών που εκδόθηκε πριν από λίγο και η οποία σχολιάζει την αποστροφή Τσίπρα περί πρωτογενών πλεονασμάτων :

"Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι εξήγησε και πρόβαλε στους εταίρους μας ότι «η Ελλάδα είχε, τα τελευταία χρόνια, ένα πρόγραμμα μιας τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής», το οποίο όπως είπε «επέφερε, φυσικά, το αποτέλεσμα να καλυφθούν τα τεράστια ελλείμματα και να έχουμε πλεονάσματα". Και διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να διακινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων».

Με άλλα λόγια: Ο στόχος και το επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι βασικό διαπραγματευτικό ατού του σημερινού Πρωθυπουργού.Όπως ήταν και του προηγούμενου Πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά , ο οποίος με τον ίδιο τρόπο το υιοθετούσε.

«Ατού» που όμως δεν εμφανίστηκε μόνο του. Χρειάστηκαν αποφάσεις. Δύσκολες. Μέσα σε μία Ευρώπη που το 2010 δεν καταλάβαινε. Και την Ελλάδα υποχρεωμένη να βρει στήριξη για να μην καταρρεύσει.

Αποφάσεις που και ο σημερινός και ο προηγούμενος πρωθυπουργός κατήγγειλαν και πολεμούσαν επί κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν και έγινε το 80-90% της προσπάθειας να «καλυφθούν τα τεράστια ελλείμματα και να έχουμε πλεονάσματα», που λέει σήμερα και ο κ. Τσίπρας. Και τις πολεμούσαν, φυσικά, μέχρι να γίνουν πρωθυπουργοί .

Epikairo: Συμπληρώνουμε την εύστοχη ανακοίνωση με κάτι ακόμα: Η κυβέρνηση (και ορθά) θέλει μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, από το 4,5% στο 1,5 με 2%. Την ίδια ώρα που το ζητά αυτό, τα έσοδα φαίνεται να καταρρέουν, όπως αποτυπώνεται και στο ρεπορτάζ [euro2day]:

"Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που γνωρίζαμε ήδη. Ότι δηλαδή τον Ιανουάριο άνοιξε μια τρύπα στα έσοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι οι δαπάνες ήταν κοντά στο στόχο (ελαφρά χαμηλότερες για την ακρίβεια), όσα έσοδα έλειψαν έγιναν απευθείας αστοχία στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο προϋπολογισμός είχε στόχο 1,366 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αντ' αυτού επετεύχθη πλεόνασμα 443 εκατ. ευρώ. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού αντί για 1,286 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε σε 367 εκατ. ευρώ".

Αν λάβουμε υπόψη και τις προεκλογικές υποσχέσεις που έχουν εξαγγείλει ο Τσίπρας και οι υπουργοί του, το δημοσιονομικό κενό αγγίζει σχεδόν τα 5 δις, με το πρωτογενές πλεόνασμα να καθίσταται ανέφικτο και με τον κίνδυνο των ελλειμμάτων ορατό, όπως δήλωσε με ανησυχία και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ.

Πρακτικά τι θέλουμε να πούμε: Ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής έγινε επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και ιδίως από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2011, όταν και ο Παπακωνσταντίνου αποχώρησε από το ΥΠΟΙΚ. Από τότε και σχεδόν 4 χρόνια, πασχίζουν να πετύχουν μια δημοσιονομική προσαρμογή, αφού παίζουν την χώρα στα ζάρια, τόσο με τις διπλές κάλπες του Μαϊου-Ιουνίου του 2012, όσο και με τις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Αν υπήρχε ευθύνη, συναίνεση και αίσθηση καθήκοντος, η Ελλάδα θα είχε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς μπορεί και από το 2012, χωρίς με μια εκλογική αναμέτρηση να κινδυνεύουν τα έσοδα να τιναχθούν στον αέρα. Και τέλοσπάντων ρε συ Αλέξη, αφού αναφέρεσαι που αναφέρεσαι στα πλεονάσματα, μπορείς να πεις και ποιος τα έκανε ή και εκεί μπαίνει η λογοκρισία;

Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου λέγονται οι άνθρωποι που έκαναν την δημοσιονομική προσαρμογή. Έτσι πώς το πάνε, σε λίγο θα λένε ότι τα πλεονάσματα τα πέτυχε ο "Κανένας"..

Δεν υπάρχουν σχόλια: