Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, ας μην περιμένουμε πλέον άλλο θαύμα
Ενα βήμα πιό κοντά στην τελική συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. [tovima]
Οπως έγινε γνωστό η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έγιναν συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραμείνουν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων και μέλος του EuroWorking Group κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ομάδα συμβούλων ώστε μέχρι τη Δευτέρα από κοινού με τον πρόεδρο του EuroWorking Group κ. Τόμας Βίζερ και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμφωνήσουν σ΄ένα πρόγραμμα που θα περιέχει όλα εκείνα τα μέτρα - τις διαρθρωτικές αλλαγές - κοινής αποδοχής, ώστε αυτό το κείμενο να επιτρέψει την τελική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
Διασταυρωμένες πληροφορίες θέλουν το πρόγραμμα αυτό να αποτελεί μείγμα οικονομικής πολιτικής και μέτρων που θα αποτελείται, όπως λένε χαρακτηριστικά από 70% των μέτρων και δράσεων του μνημονίου που εκπνέει και έχουν ήδη υλοποιηθεί (σ.σ. άρα δεν θα ανατραπούν) και κατά 30% από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Κατά μία έννοια, η λύση αυτή, είναι η πρόταση που καλλιεργούσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης με τις δηλώσεις του και επέτρεψε να αρθεί το αδιέξοδο που διαφάνηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες.
Οπως μεταδόθηκε στις Βρυξέλλες υπήρξε και χθες διάθεση για διαβούλευση, διάλογο με στόχο να βρεθεί το συντομότερο λύση.
Ωστόσο όπως και στο Eurogroup που υπήρξε επιμονή των κρατών μελών να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση» της δανειακής και του τρέχοντος προγράμματος για να ξεπεραστούν νομικά και άλλα προβλήματα (πχ. έγκριση κοινοβουλίων) και χθές οι εταίροι επέμειναν στην ανάγκη υποβολής αιτήματος για παράταση.
Μέχρι αργά το βράδυ δεν έγινε γνωστό αν στο τυπικό μέρος η Ελλάδα θα ζητήσει την «τεχνική παράταση» αλλά όλοι έδειχναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη.
Epikairo: Εξέλιξη αναμφίβολα προς την θετική κατεύθυνση, αν και μέχρι τη Δευτέρα δεν επιτρέπεται ούτε να ανοίξουμε σαμπάνιες, πόσο μάλλον να πάρουμε το μπουκάλι και να βαράμε ο ένας το κεφάλι του άλλου.
Σε συνδυασμό με τη δήλωση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γένς Νοβότνι, η οποία κάνει λόγο για παροχή στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA ανεξαρτήτως επίτευξης συμφωνίας, μπορέι να ειπωθεί ότι η κατάσταση εξομαλύνθηκε σε σχέση με την χθεσινή βραδιά που πήγε να εξελιχθεί σε φιάσκο μετά τις παλινδρομήσεις της ελληνικής πλευράς.
Οι αποψινές εξελίξεις έχουν δύο αναγνώσεις, οι οποίες συμπυκνώνονται στην φράση "βαφτίστηκε το κρέας ψάρι". Και γιατί το λέμε αυτό; Επειδή ουσιαστικά το πρόπλασμα συμφωνίας ενέχει επί της ουσίας "παράταση" του υφιστάμενου προγράμματος, ενός "καλού" 70% του μνημονίου που πετάει το 'κακό" 30% και επιπλέον ουσιαστικά η διαπραγμάτευση με τη Τρόικα επανεκκίνησε και πάλι, όπου αντί για Τρόικα, η κυβέρνηση λέει ότι μιλά με εκπροσώπους των τριών θεσμών, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Εφόσον την Δευτέρα στο Eurogroup βρεθεί μια λύση πάνω στους άξονες που διαφάνηκαν σήμερα, θα υπάρχουν δύο νίκες, που μπορεί όμως μεταξύ τους να αλληλοαναιρούνται: Από τη μια, θα έχει όντως επικρατήσει το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής: επαναδιαπραγμάτευση και παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Από την άλλη, και υπό την αίρεση ότι η κυβερνητική πλευρά θα θριαμβολογήσει περί σκληρής διαπραγμάτευσης που επιτέλους απέδωσε καρπούς, θα έχουμε μια ήττα της αφήγησης περί κατασκευασμένων εχθρών, που θέλουν το κακό των περιούσιων Ελλήνων.
Ακόμα και η "ναζιστική" Γερμανία των Σόιμπλε και Μέρκελ ή ο "κομπλεξικός" Ντάισελμπλουμ ή το "σκυλάκι του Βερολίνου" Μάριο Ντράγκι έκατσαν στο ίδιο τραπέζι με τον έλληνα Πρωθυπουργό και ΥΠΟΙΚ και προσπάθησαν να βρουν μια αμοιβαία επωφελή λύση, που να κινείται στα όρια της λογικής και της σύνεσης.
Βέβαια μην ξεχνάμε ότι το "πρόγραμμα γέφυρα", εφόσον συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, δεν θα είναι μια μόνιμη κατάσταση, αλλά μια προσωρινή ανάσα της νεοεκλεγείσας της κυβέρνησης, με τις διαπραγματεύσεις για την οριστική τύχη της Ελλάδας να τίθενται εκ των πραγμάτων για το προσεχές καλοκαίρι. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου οφείλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δηλαδή ένα 70% του μνημονίου το οποίο το 30% της Αριστερής Πλατφόρμας του Λαφαζάνη δεν μπορεί να βλέπει με καλό μάτι.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΕΛ πρέπει να πείσει ότι το πρόγραμμα των δικών της μεταρρυθμίσεων με εκείνο των ευρωπαίων εταίρων μιλούν την ίδια γλώσσα, κάτι που για την ώρα η κυβέρνηση δείχνει να μην προωθεί με ιδιαίτερη θέρμη. Εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο, θα πρέπει να πείσει πρώτα τον εαυτό της και ύστερα τους εταίρους, ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει θα είναι στραμμένο προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου