12 Φεβ 2015


Ο Σούπερ Βαρούφας επέστρεψε με το πινέλο του


Αυτό που έσκασε χθες στην Ευρώπη θα το έλεγα –χωρίς να πρωτοτυπώ– βόμβα. Ήταν μια στιγμή όπου, κανονικά, θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν για λίγο ό,τι έκαναν και να σκεφθούν το άφατο ψυχικό μεγαλείο του ανδρός. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, με δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα, χαρακτήρισε την Αγκελα Μέρκελ «την εξυπνότερη πολιτικό της Ευρώπης», τον δε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «τον μόνο (σ.σ.: υπουργό από τον κύκλο του Eurogroup) με πνευματική ουσία».
Αντιλαμβάνεσθε, είμαι βέβαιος, τι σημαίνει αυτό: ο εξυπνότερος άνθρωπος σήμερα στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι πλέον η Μέρκελ και όχι ο Βαρουφάκης. Για πρώτη φορά (στη ζωή του, τολμώ να πω) παραχώρησε σε κάποιον άλλον τα πρωτεία της εξυπνάδας! Ουάου! Πώς μπόρεσε; Πού βρήκε τη δύναμη να το κάνει; Δεν ήταν καθόλου απλό για έναν νάρκισσο της κλάσης του, για τον οποίον θυμίζω κάτι ενδεικτικό:
ότι στο σύντομο βιογραφικό του (των περίπου έξι χιλιάδων λέξεων) που παραθέτει στην ιστοσελίδα του, δεν διστάζει να υποστηρίζει ευθαρσώς ότι οι καθηγητές του στην Αγγλία (όπου τον έστειλαν να σπουδάσει το 1978, επειδή... φοβόταν την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας) ήταν ηλίθιοι.
Και όμως! Παρά τη γενναία χειρονομία του Βαρουφάκη, ούτε φύλλο δεν κουνήθηκε. Είτε το είπε είτε όχι, ένα και το αυτό. Δεν πειράζει όμως. Ο Σούπερ Βαρούφας εμφανίσθηκε ξανά να σκίζει τους ουρανούς της Ευρώπης, με τους ανθρώπους πάλι να ρωτούν ο ένας τον άλλον «είναι πουλί, είναι αεροπλάνο, είναι ούφο;». Βλέπετε, πάνω που είχαν αρχίσει να τον μαθαίνουν, ο Σούπερ Βαρούφας –αληθινός μάστορας στη θεωρία των παιγνίων– τους μπέρδεψε ακόμη μια φορά. Διότι, ναι μεν πετάει όπως πάντα με το χέρι προτεταμένο, μόνο που δεν είναι πια σφιγμένο σε γροθιά. Κρατάει άλλοτε ένα πινέλο και άλλοτε μια ξεσκονίστρα...
Στ Κασιμάτης-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: