Καταδικάζουμε τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη...
Αλλά δεν μας πειράζει όταν η δικαιοσύνη παρεμβαίνει ως συνδικαλιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ;
Επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέστειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία, όπως υπογραμμίζουν, ενώνουν τη φωνή τους με αυτή του Ελληνικού λαού και ζητούν τον τερματισμό της λιτότητας. [protothema]
"Στηρίζουμε την Κυβέρνηση στον αγώνα κατά της λιτότητας", είναι το μήνυμα το οποίο στέλνουν οι Έλληνες δικαστές και ζητούν λύση για το ελληνικό πρόβλημα.
Να σημειωθεί ότι οι δικαστές έχουν δικαιωθεί με αποφάσεις του Μισθοδικείου για τις περικοπές (έως 50% ) στις αποδοχές τους και αναμένουν την επιστροφή των αναδρομικών τους αφού ήδη οι μισθοί τους έχουν επανέλθει στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
"Αξιότιμε κ Πρόεδρε,
Ο Ελληνικός Λαός στηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της λιτότητας. Τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν στους Έλληνες πολίτες (μείωση των μισθών και των συντάξεων, μέχρι 50%, αύξηση της φορολόγησης, απολύσεις εργαζομένων κλπ), είχαν ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση, το κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, την ανεργία, την ύφεση της οικονομίας και τη δυστυχία του μεγαλύτερου μέρους του Ελληνικού Λαού, ο οποίος ουδεμία ευθύνη έχει για την σπατάλη του δημοσίου χρήματος, από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και για την εσφαλμένη φορολογική πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε, μετά την υπογραφή του Μνημονίου και κάτω από την επίβλεψη της Τρόικα. Τα ανωτέρω μέτρα αποδείχθηκαν ανεπιτυχή, αφού η ύφεση συνεχίζεται, όπως επίσης, συνεχίζεται η φοροδιαφυγή των πλουσίων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός ζητούν να εξευρεθεί λύση, η οποία, μπορεί να φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, μια λύση η οποία μπορεί να σταματήσει τη φτωχοποίηση και τη δυστυχία.
Η Ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας (οι αρχαιότεροι στην Ευρώπη) αποδεικνύουν ότι ο Ελληνικός λαός είναι λαός αξιοπρεπής, υπερήφανος, δραστήριος και δημιουργικός.
Εκτιμούμε πολύ κ. Πρόεδρε τις θετικές προσπάθειες σας για την εξεύρεση λύσης.
Εμείς οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί, ως τμήμα του Ελληνικού Λαού σας παρακαλούμε να παρέμβετε προς τα άλλα Θεσμικά Ευρωπαϊκά Όργανα και προς τις Κυβερνήσεις των άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών, υπέρ των προτάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για να εξευρεθεί λύση, η οποία, θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, χωρίς την παράταση του Μνημονίου, χωρίς μέτρα λιτότητας, μια λύση η οποία θα επιτρέψει στον Ελληνικό λαό να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του.
Όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι η λύση στο Ελληνικό ζήτημα θα ωφελήσει όχι μόνο τον Ελληνικό Λαό, θα ωφελήσει επίσης και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος
Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου
Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου"
Epikairo: Πρέπει σ' αυτή τη χώρα να ξαναρχίσουμε να μαθαίνουμε τα βασικά, όπως φερειπείν την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, την οποία φαίνεται ότι το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών δεν πολυμερίζεται, βάσει αυτής της ανακοίνωσης.
Δεν θα σταθούμε ότι όντως με την απόφαση 88/2013 του Μισθοδικείου οι αποδοχές των δικαστικών αποκαταστάθηκαν αναδρομικά, αλλά στην εξάρτηση της δικαστικής εξουσίας με την εκτελεστικήμ προϊόν της οποίας είναι κι αυτή η ανακοίνωση.
Γιατί πολύ απλά οι προαγωγές και οι μεταθέσεις των ανώτατων δικαστικών λειτουργών γίνονται βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι αυτή η επιστολή είναι επιστολή που στόχο έχει να φροντίσει την καριέρα των δικαστικών λειτουργών περισσότερο, πουλώντας εξυπηρέτηση στη νέα κυβέρνηση.
Είναι παραφθορά τις δημοκρατίας οι δικαστικοί να κρίνουν αυτοί την συνταγματικότητα ή όχι των αποδοχών τους. Επιπλέον, η δικαστική εξουσία δεν βρίσκεται στην ίδια όχθη με την εκτελεστική, αλλά στην απέναντι, διαδραμματίζοντας τον ρόλο του θεσμικού αντιβάρου στις αποφάσεις της. Δεν μπορεί η δικαστική εξουσία να είναι ο συνήγορος της εκάστοτε κυβέρνησης, πόσο μάλλον ο πιστός της υπηρέτης, όπως φάνηκε την εποχή Μπαλτάκου-Αθανασίου.
Το πρόβλημα όμως της εξάρτησης και της κομματικοποίησης δεν λύνεται με την υποκατάσταση της μιας κομματικής σημαίας από μια άλλη. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και πέτυχε μια μοναδική διείσδυση εντός του δημοσίου τομέα, των οποίων τα συμφέροντα εθίγησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και αυτές οι ομάδες, όπως π.χ. οι απολυμένοι της ΕΡΤ, ζητούν εδώ και τώρα αποκατάσταση και όχι προφανώς αξιοκρατία, αίτημα που διαπερνά τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς.
Προφανώς και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει το δικαίωμα ελεύθερα να διατυπώνει απόψεις, ωστόσο η νευραλγικότητα της θέσης επιτάσσει μια πολιτική δράση στα αυστηρά πλαίσια των κατά νόμο αρμοδιοτήτων της και όχι μιας γενικότερης πολιτικολογίας. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ναι μεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, αλλά ο δικαστής δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια μοίρα με μια ομάδα πίεσης και διεκδίκησης, γιατί υπονομεύεται το τεκμήριο εμπιστοσύνης στην αμεροληψία της δικαστικής κρίσης.
Μια δημοκρατία χρειάζεται μια δημόσια διοίκηση αμερόληπτη και μια δικαστική εξουσία ελεγκτή των αποφάσεών της. Γιατί όπως έλεγε και ο Ρουσώ στο κοινωνικό συμβόλαιο (το οποίο αναφέρει συχνά πυκνά η κυβέρνηση), ελευθερία και κατ' επέκταση δημοκρατία δεν νοείται δίχως την διάκριση των λειτουργιών. Δεν σημαίνει ότι μια προσωρινή δημοφιλία μιας κυβέρνησης μπορεί να διαβρώνει άκριτα και αδιαμαρτύρητα θεσμούς με αυξημένο το καθήκον ουδετερότητας και αμεροληψίας..
epikairo.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου