7 Νοε 2014

Ποιος Πρωθυπουργός στην ΕΕ μίλησε πρώτος ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους;



Smartpost: Όταν όλοι έκαναν ότι δεν ήξεραν;

Ναι, καλά το μαντέψατε.

Αυτός τα έλεγε από το 2010 και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι περισσότεροι σφύριζαν κλέφτικα.

Στην δε Ελλάδα έλεγαν ότι δεν ξέρει τι του γίνεται...


«...Και όλα αυτά, να είναι πραγματικά εργαλεία, που να τα συνδυάσουμε για την αντιμετώπιση όχι μόνο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του μεγάλου προβλήματος, που έχει η Ευρώπη και άλλες χώρες, που είναι η ανεργία και, βεβαίως, για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας.

Επανέφερα, όπως και παλαιότερα έχω πει, νέα εργαλεία γι΄ αυτή την πολιτική, τα οποία πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως:

- Πράσινα ομόλογα, που θα μπορούσαν να στηρίξουν ακριβώς αυτή τη μετάβαση.

- Φόρος Tobin ή φόρος συναλλαγών, το οποίο πια αρχίζει και συζητιέται πιο σοβαρά, ακόμα και στο ECOFIN.
- Φόρος επί του διοξειδίου του άνθρακος ή επί των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αυτά θα είναι εργαλεία, από τα οποία μπορεί να έχει πόρους η Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτοί οι πόροι να διατεθούν ακριβώς για την ανάπτυξη υποδομών, τη στήριξη της σύγκλισης των κρατών-μελών, αλλά και τη μετάβαση σε μια άλλη τεχνολογία πράσινης ανάπτυξης.

Αυτά κατέθεσα, αλλά τόνισα και ένα ακόμα σημείο. Είπα ότι οι κυρώσεις, για τις οποίες εμείς κατ΄ αρχήν δεν έχουμε αντίρρηση – ούτως ή άλλως, εμείς ακολουθούμε, με πόνο βέβαια, αλλά με αποτελεσματικό τρόπο, ένα πρόγραμμα, για το οποίο είμαστε και σε σωστό δρόμο, σε καλό δρόμο, και αυτό αναγνωρίζεται απ' όλους – δεν θα πρέπει να είναι μόνο προς τα κράτη-μέλη.

Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να είναι και για το τραπεζικό σύστημα, εάν δεν συμμορφώνεται σε κάποιες βασικές αρχές. Τόνισα ιδιαίτερα, όμως, ότι πέρα από τα παράγωγα για τα οποία μιλάμε, πέρα από τα λεγόμενα «stress tests», τα τεστ κοπώσεως – όπως τα λένε – για τις Τράπεζες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα των φορολογικών παραδείσων.

Τράπεζες οι οποίες, είτε προωθούν, είτε και ανέχονται τέτοιες πρακτικές, πρέπει να αντιμετωπίζουν και αυτές ανάλογες κυρώσεις. Άρα, λοιπόν, για να είναι ολοκληρωμένο το σύστημα των κυρώσεων, θα πρέπει να μην αφορά μόνο στα κράτη-μέλη.

Δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος να είναι αξιόπιστο απέναντι στους πιστωτές του, πληρώνοντας από το υστέρημα του λαού του και, από την άλλη μεριά, να υπάρχουν Τράπεζες που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή μέσα από φορολογικούς παραδείσους, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην κοινωνική συνοχή, στη δυνατότητα να επενδύσει ένα κράτος στην ανάπτυξη, ή ακόμα βεβαίως και στο κράτος πρόνοιας.

Το έθεσα αυτό, λοιπόν, ως προβληματισμό, και θα το θέσουμε και στις επόμενες διαπραγματεύσεις βεβαίως, που θα γίνουν για το συγκεκριμένο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (15-16/09/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: