15 Νοε 2014

Γιώργος Παπανδρέου:

«Εχει ο καιρός γυρίσματα»...

Δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται να επιλέξουν και οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν.


Στην τελευταία δημόσια εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου του Σ. Κεδίκογλου στην Χαλκίδα, ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε για όλους και για όλα παίρνοντας σαφέστατες αποστάσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να μην συμμετέχει στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία προετοιμάζοντας το πολιτικό του βήμα με την συγκρότηση πολιτικού φορέα την επομένη των εκλογών

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο Γιώργος Παπανδρέου αφήνει την εικόνα στους άμεσους συνομιλητές το ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να μην συμμετέχει στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία
προετοιμάζοντας το πολιτικό του βήμα με την συγκρότηση πολιτικού φορέα την επομένη των εκλογών.
Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να αποδείξει ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για αξιώματα και ότι μπορεί και θέλει να αγωνιστεί για το καλό της χώρας ακόμα και εκτός ελληνικού κοινοβουλίου. Παράλληλα τόσο ο ίδιος όσο και οι συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και πως – όπως όλα δείχνουν – θα πρέπει να βρεθεί στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ξεκινήσουν διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Οι λόγοι της εκλογικής του αποχής

Ο Γιώργος Παπανδρέου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτήν την φάση δίνει την εικόνα ότι έχει αποφασίσει την μη κάθοδό τους στις εκλογές για πολλούς λόγους:

Οι σχέσεις του με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουν διαρρηχθεί και δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος της Δημοκρατικής Παράταξης υπό τονΕυάγγελο Βενιζέλο μετά από τις διαφωνίες και τις αποστάσεις που έχει κρατήσει από τις επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη. Η κυβερνητική ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ προκαλούν την απομάκρυνση του Γ. Παπανδρέου από τις επιλογές του κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι δέχεται εισηγήσεις ή να διεκδικήσει τώρα τηνηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή να δημιουργήσει δικό του κόμμα ο Γ. Παπανδρέου δεν θέλει και δεν μπορεί να πιστωθεί μία διάσπαση του ιστορικού κόμματος που δημιούργησε ο πατέρας του. Για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι θα επιλέξει την αποχή από τις εκλογές και να αναλάβει δράση της επόμενη μέρα των εκλογών στην βάση των νέων πολιτικών δεδομένων. Ο ίδιος εκτιμάται ότι αν και δεν θα είναι υποψήφιος θα πραγματοποιήσει δήλωση υποστήριξης του ΠΑΣΟΚ και των υποψηφίων του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην εκλογική περιφέρεια των Παπανδρέου στην Αχαΐα το ΠΑΣΟΚ υπάρχει πιθανότητα λόγω των ισχνών εκλογικών ποσοστών που θα λάβει, να μην εκλέξει βουλευτή οπότε ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θα διακινδύνευε να εκτεθεί στα ψηφοδέλτια του νέου εγχειρήματος με το οποίο διαφωνεί και ο ίδιος να μην εκλεγεί στο κοινοβούλιο. Στενοί συνεργάτες και συνομιλητές του πρώην Πρωθυπουργού διαφωνούν με αυτήν την εκτίμηση και υποστηρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση εκλέγεται στην Αχαΐα.

Η ερμηνεία της έκφρασης «έχει ο καιρός γυρίσματα»

Στελέχη που συνομιλούν με τον Γιώργο Παπανδρέου σημειώνουν στο theTOC ότι το νόημα της έκφρασης «έχει ο καιρός γυρίσματα»αφορούσε την στρατηγική που έχει χαράξει να απέχει από την επικείμενη εκλογική διαδικασία και να επιστρέψει μετά τις εκλογές όπου εκτιμούν ότι θα δικαιωθεί πολιτικά για τις επιλογές των κυβερνήσεων 2009-2010. Στόχος του θα είναι τότε να ανασυνταχθεί η Κεντροαριστερά μετά και από ένα διάστημα δοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση όπου θα έχει προσαρμοστεί στην πραγματικότητα όπως αναφέρουν.
Τί θα κάνουν οι βουλευτές

Τον δρόμο της αποχής από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ακολουθήσουν και οι βουλευτές και πολιτευτές που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τον Γ. Παπανδρέου όπως οι Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Ν. Σηφουνάκης, Δ. Κρεμαστινός καθώς και υποψήφιοι ανά την επικράτεια που δεν εκλέχτηκαν. Είναι προφανές ότι μία τέτοια τακτική θα αποδυνάμωνε τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα επηρέαζε αρνητικά τα ποσοστά της Δημοκρατικής Παράταξης.

Oμως με μία τέτοια κίνηση αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να απομακρυνθούν από τους πολίτες και με την απουσία από το κοινοβούλιο να πάψουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις με αποτέλεσμα να επικρατούν και δεύτερες σκέψεις για την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία προκειμένου να αποτελέσουν γέφυρα για την πολιτική πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο ΓΑΠ μετά τις εκλογές.

Ομως τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και οι συνομιλητές του φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να υπερψηφίσουν τις επιλογές της κυβέρνησης καθώς αναμένεται να ψηφίσουν τις επιλογές των συγκυβερνώντων κομμάτων καθώς και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο Γ. Παπανδρέου είναι παράγοντας πολιτικής σταθερότητας» αναφέρουν συνεργάτες του υπονοώντας ότι θα πράξει το εθνικό το καθήκον.

Αμβλυνση αντιπαράθεσης Παπανδρέου -Χαριλάου Τρικούπη από τον Δ. Καρύδη

Μία ενδεχόμενη αποχή από τα ψηφοδέλτια θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ και στην εκλογική του καταγραφή καθώς σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απομάκρυνε και άλλους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Κινήματος από την κάλπη του ΠΑΣΟΚ. Για τον λόγο αυτό ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δ. Καρύδης σε πρόσφατη συνέντευξή του προσπάθησε να υπερβεί τις αντιθέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Γ. Παπανδρέου και επέμεινε στην υπεράσπιση της πολιτικής των κυβερνήσεων του Κινήματος λέγοντας: «Από αυτά που είπε ο κ. Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή μας του Συμεών Κεδίκογλου στη Χαλκίδα, θα κρατήσω το εξής που για μένα έχει τη μεγαλύτερη αξία καθώς ήμουν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μεταξύ του 2009-2012: Οτι το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι η πατρίδα να υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ.
 Εμείς αυτό ως Παράταξη, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά το κάναμε πράξη, δηλαδή μπήκαμε μπροστά σε μια τεράστια κρίση. Γιατί η κρίση προϋπήρχε του μνημονίου - κάποιοι το ξεχνούν και προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι η κρίση στην Ελλάδα γεννήθηκε μετά το μνημόνιο. Μόνοι μας τότε, το 2010, καταφέραμε να αλλάξουμε και να πετύχουμε πολλά, τα οποία σήμερα αν δουλέψουμε σοβαρά και συστηματικά μπορεί σε μεγάλο βαθμό να τα γευτεί η χώρα. Βασική επιδίωξη μας είναι να πετύχουμε τη μεγάλη συμφωνία που θέλουμε, για να φύγουμε από το μνημόνιο με την υποστήριξη της Ε.Ε., να γίνουμε μια ισότιμη χώρα στην Ευρώπη και να κάτσουμε όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θα βάλει στην άκρη τις παθογένειες της μεταπολίτευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: