12 Νοε 2014



Γνώμη: Χάνουν πάντα οι συνεπείς...

Τόσες δεκαετίες, τόσες κυβερνήσεις, τόσοι πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, έπιναν και πίνουν νερό στο… κράτος δικαίου, στο περί δικαίου αίσθημα που πρέπει να αισθάνονται οι πολίτες. Στη φορολογική δικαιοσύνη…

Τελικά ο σοφός λαός πάντα δίκιο έχει! Στην Ελλάδα όσα περισσότερα χρωστάς, τόσο περισσότερο σε υπολογίζουν. Σε όσους περισσότερους χρωστάς, τόσο περισσότερο σε σέβονται. Πολύ απλά, διότι όλοι φοβούνται να μη χάσουν τα χρήματά τους.

Eτσι φροντίζουν να σε προστατεύουν, ώστε να είσαι σε θέση να δίνεις έστω κάτι από τα χρωστούμενα, και όλοι σου φέρονται με το «γάντι» για να μη σε κακοκαρδίσουν, ώστε να παραμένουν δίπλα, κολλημένοι, μην τους ξεφύγει κανένα… ψίχουλο!

Κάπως έτσι συμπεριφέρεται και το Δημόσιο σε όσους του χρωστούν. Και μάλιστα σε όσους χρωστούν πολλά, διότι αυτός με τα ολίγα και θα διωχθεί και η περιουσία του θα δημευτεί και θα βγει στο σφυρί, αφήστε που κινδυνεύει και με ποινικές κυρώσεις ως… άλλος εγκληματίας.

Τόσες δεκαετίες, τόσες κυβερνήσεις, τόσοι πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, έπιναν και πίνουν νερό στο… κράτος δικαίου, στο περί δικαίου αίσθημα που πρέπει να αισθάνονται οι πολίτες. Στη φορολογική δικαιοσύνη…

Ως ανέκδοτα καλά ακούγονται. Γιατί επί της ουσίας, όλα ανάποδα γίνονται! Ακόμη και αυτή η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, όσο χρήσιμη κι αν είναι σήμερα παρά ποτέ, είναι αναγκαία διότι απλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν και της ασυλίας που έδιναν όλοι οι κυβερνώντες σε όσους χρωστούσαν. Κακά τα ψέματα, μεγάλη μερίδα αυτών που δεν πλήρωναν κορόιδευαν και γέλαγαν στις πλάτες των συνεπών φορολογουμένων, έβρισκαν και τα έκαναν.

Και ξεκαθαρίζουμε ότι τώρα πια η νέα ρύθμιση είναι επιβεβλημένη και πολύ θετική για όλους - την αγορά, τους φορολογούμενους, την οικονομία.

Ομως, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι!

Διότι οι πονηροί, πολύ κακώς, και σήμερα πάλι τη γλιτώνουν γιατί το κράτος δεν θέλει να σφίξει τη θηλιά σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Και καλά κάνει, αλλά δίνει «συγχωροχάρτι» μαζί και στους… μπαταχτσήδες!

Είναι όμως τόσο άδικο για όσους είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους. Και είναι πολλοί ακόμη. Πιστεύει κανείς από το οικονομικό επιτελείο ότι όλοι αυτοί αισθάνονται ότι ζουν σε ένα κράτος δικαίου, ότι υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη;

Οταν μάλιστα βλέπουν ότι το ίδιο το κράτος λέει με τη νέα ρύθμιση σε όσους χρωστούν ή μη, ότι μπορούν να μην πληρώσουν τίποτα μέχρι το Μάρτιο του 2015 και τότε με μια αίτηση μπορούν όλα να τα ρυθμίσουν; Και μάλιστα με σούπερ εκπτώσεις;

Μπορεί λοιπόν όλοι να πανηγυρίζουν για τη νέα ρύθμιση, όμως η άλλη πλευρά του νομίσματος πιστοποιεί για μια ακόμη φορά πόσο αφερέγγυο είναι το κράτος.

Οχι μόνο δεν εμπεδώνει το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά ωθεί πλέον όλους στην… «παρανομία». Ισως γιατί πολύ απλά πλέον έχει γίνει ακαταμάχητη παράδοση… η επιβράβευση της ασυνέπειας!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: