3 Απρ 2014


Η ευθύνη δεν τελειώνει στον Μπαλτάκο

Όταν η ΝΔ έλεγε ότι κυνηγούσε τη Χρυσή Αυγή στην πραγματικότητα απλώς έμοιαζε με τον σκύλο που κυνηγούσε την ουρά του. Αυτή είναι η εικόνα μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις και είναι ξεκάθαρη.

Το πρόβλημα με το νεοφασιστικό σπυρί δεν ήταν ότι το καλλιεργούσαν κάποιοι στον Άγιο Παντελεήμονα. Ήταν ότι το πότιζαν στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου.Το πρόβλημα με το νεοφασιστικό σπυρί δεν ήταν ότι το καλλιεργούσαν κάποιοι στον Άγιο Παντελεήμονα. Ήταν ότι το πότιζαν στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι ένας απλός μετακλητός υπάλληλος. Είναι ο κρίσιμος συνδετικός κρίκος του Πρωθυπουργού με το Υπουργικό Συμβούλιο και με τη Βουλή. Από τα χέρια του περνούν τα πάντα- από τις τρέχουσες κυβερνητικές υποθέσεις μέχρι τα πιο απόρρητα κρατικά μυστικά.
Ο συγκεκριμένος γραμματέας μάλιστα - με το αντικομουνιστικό DNA - είχε ρόλους και
ασκούσε αρμοδιότητες που υπερέβαιναν το αξίωμα του. Έδινε εντολές στους υπουργούς, έβαζε και έβγαζε νομοσχέδια στη Βουλή κατά βούληση, αποφάσιζε για θέματα που δεν ενέπιπταν στην ευθύνη του. Μόλις προχθές είχαμε το επεισόδιο μεταξύ Γρηγοράκου – Αθανασίου - Μιχελάκη, τους οποίους ο Μπαλτάκος μεταχειρίστηκε σαν μαριονέτες... Πάντα εξ ονόματος του Πρωθυπουργού.
Κατά συνέπεια, οι σχέσεις στοργής και η συνεργασία που διατηρούσε με την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής - καθώς λέγεται ότι και άλλος χρυσαυγίτης βουλευτής μπαινόβγαινε στο γραφείο του - δεν είναι ένα προσωπικό παράπτωμα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παραίτηση του.

Η ευθύνη του ιδίου του Πρωθυπουργού είναι αντικειμενική και προφανέστατη. Ο ίδιος και μόνο είναι υπεύθυνος για την παρουσία ενός συνεργάτη σαν τον Μπαλτάκο δίπλα του. Και προφανώς δεν τον αφήνουν ανέγγιχτο οι πράξεις τουΑυτές οι σχέσεις δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή, εκτός από την Εκκλησία, εκτός από την Αστυνομία, έχει και πρόσβαση στα άδυτα της Εκτελεστικής Εξουσίας. Είχε «άκρες» στον πυρήνα του Πρωθυπουργικού Γραφείου.
Δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να βγει από αυτόν τον υπόνομο, που από ότι φαίνεται μόλις άνοιξε. Αλλά από τη στιγμή που όλοι συμφωνούμε ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα απειλεί τη Δημοκρατία και την κοινωνία, ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι τίποτε άλλο από εγκληματική οργάνωση, η ευθύνη του ιδίου του Πρωθυπουργού είναι αντικειμενική και προφανέστατη. Ο ίδιος και μόνο είναι υπεύθυνος για την παρουσία ενός συνεργάτη σαν τον Μπαλτάκο δίπλα του. Και προφανώς δεν τον αφήνουν ανέγγιχτο οι πράξεις του.
Υπήρξαν ηγέτες στις ευρωπαϊκές Δημοκρατίες στο παρελθόν που ανέλαβαν τις ευθύνες τους για υποθέσεις διάβρωσης του γραφείου τους μικρότερης σημασίας.Τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς με τη βόμβα που έσκασε στα χέρια του μένει να το δούμε και να το κρίνουμε. Η πρώτη του δήλωση, πάντως, ήταν απογοητευτικά χλιαρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: