25 Αυγ 2012

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ



Άρθρο της πρέσβεως της Αυστραλίας στην Ελλάδα Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ.
Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η κινητικότητα των νέων αποτελεί μια φυσιολογική τάση και επιδρά ευεργετικά στην ανάπτυξη γνώσεων και εμπειριών σε ατομικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι θετικές εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες που αποκομίζουν, καθώς και οι... 
διασυνδέσεις που δημιουργούν με ανθρώπους από άλλες χώρες, μακροπρόθεσμα επιφέρουν σημαντικά οικονομικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, διπλωματικά και άλλα οφέλη στην ίδια τους την κοινωνία.

Το πρόγραμμα βίζας διακοπών με παράλληλη εργασία της Αυστραλίας αποτελεί ένα σημαντικό πρόγραμμα πολιτιστικής ανταλλαγής που στοχεύει στην ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στους νέους της Αυστραλίας και τους νέους άλλων χωρών. Στηρίζει τη κινητικότητα των νέων, που επωφελούνται από την διαπολιτισμική τους εμπειρία. Γνωρίζοντας από κοντά τη φύση, τους ανθρώπους, την ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά και τις αντιλήψεις και τη νοοτροπία μιας άλλης χώρας, κατανοούν καλύτερα τον κόσμο εντός και εκτός των συνόρων της χώρας τους.

Με την έναρξη των συνομιλιών για τη σύναψη αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας για διακοπές με παράλληλη εργασία για νέους, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προώθηση των τουριστικών και πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στους νέους των δύο χωρών.

Όταν ολοκληρωθεί, η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα σε 500 νέους Αυστραλούς και Έλληνες ετησίως, ηλικίας 18 έως 30 χρονών, να κάνουν διακοπές μακράς διάρκειας (μέχρι 12 μήνες) στη μία ή στην άλλη χώρα, ενώ παράλληλα θα μπορούν να καλύπτουν μέρος των εξόδων διαμονής τους με περιστασιακή η ευκαιριακή απασχόληση. Το πρόγραμμα βίζας διακοπών με παράλληλη εργασία δεν αποτελεί μέρος του μεταναστευτικού προγράμματος της Αυστραλίας.

Ήδη η Ελλάδα αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Αυστραλούς με πάνω από 100.000 επισκέπτες ετησίως, ενώ πάνω από 7.000 Έλληνες τουρίστες επισκέπτονται την Αυστραλία κάθε χρόνο. Οι κοινές αξίες, η κοινή ιστορία και οι ισχυροί δεσμοί των δύο λαών μας αποτελούν σημαντικές βάσεις πάνω στις οποίες η καινούργια συμφωνία θα χτίσει νέες γέφυρες. Ο κάθε νέος που θα αποκομίζει μια θετική εμπειρία από τη διαμονή του στη μία ή στην άλλη χώρα θα γίνεται και ένας νέος πρεσβευτής, ευνοϊκά διακείμενος προς αυτήν. Αυτή είναι η προσδοκώμενη επιτυχία αυτής της συμφωνίας.

Σε αυτή την ραγδαία μεταβαλλόμενη εποχή, η κοινή πρόκληση για την Αυστραλία αλλά και για την Ελλάδα είναι να εφοδιάσουμε τους νέους μας με τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις αξίες, την αισιοδοξία και την εξωστρέφεια που θα τους βοηθήσουν να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της αυριανής μέρας για τη χώρα τους αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: