20 Δεκ 2014

Πυρετός επαφών και μεγάλη κινητικότητα για το κόμμα Παπανδρέου



Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από την προαναγγελία ουσιαστικά της ίδρυσης νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου στην Κοζάνη και το «βενιζελικό» ΠΑΣΟΚ, συσπειρώθηκε εναντίον του.

Οι δηλώσεις-προτροπές να μην προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, πέφτουν βροχή, ενώ δεν λείπουν οι προσβολές σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού. Οι ύβρεις και οι κατηγορίες εναντίον του, έρχονται στην πλειονότητά τους από ακραιφνείς «βενιζελικούς», ευνοημένους στην παρούσα
κατάσταση, που υπό το βάρος του πανικού προφανώς, ανέλαβαν εργολαβικά το έργο, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται να δηλώνει ότι θα …εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος!

Ο γραμματέας του κόμματος, και πολιτικός φίλος του Κώστα Σκανδαλίδη, Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για προσωπικές στρατηγικές και ζήτησε σεβασμό των θεσμικών διαδικασιών, κάνοντας πάντως πολλά βήματα πίσω για να προτείνει όταν τελειώσουν οι εκλογές, αν γίνουν, «να κάνουμε ένα δημοκρατικό συνέδριο για να εκφράσουμε στα όργανά μας τις ανησυχίες μας».
Δηλώσεις κατά του Παπανδρέου έκαναν ο Χρήστος Πρωτοπαπάς, η Εύη Καϊλή και η Εύα Χριστοφιλοπούλου, τις οποίες οι Παπανδρεϊκοί αντιμετώπισαν μάλλον με ευχαρίστηση καθώς θεωρούν ότι οι δηλώσεις αυτής της κατηγορίας στελεχών διευκολύνουν τη μετακίνηση στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού.

Δεν είναι τυχαίο πως ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ όταν πληροφορήθηκε ποιοι επιτίθενται στον Παπανδρέου και με ποια επιχειρήματα είπε: "Αν ο Βενιζέλος συνεχίζει να εκφράζεται, κατά του Παπανδρέου, από τον Πρωτοπαπά, τον Γρηγοράκο και την Καϊλή τότε ο Γιώργος όχι μόνον θα πάρει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον Βαγγέλη, αλλά το ΠΑΣΟΚ μπορεί και να μείνει εκτός Βουλής". Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, απευθύνοντας έκκληση προς όλους να σεβαστούν την ενότητα του κόμματος και τις καταστατικές διαδικασίες όσον αφορά τα τακτικά και τα έκτακτα συνέδριά του, χαρακτήρισε "αδιανόητο" να υπάρξει έστω και σκέψη διάσπασης του ΠΑΣΟΚ.

Και όλα αυτά, πριν ακόμα ανακοινωθεί καν η ίδρυση νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό. Στο παρασκήνιο πάντως η κινητικότητα των Παπανδρεϊκών είναι μεγάλη. Η δυναμική που αναπτύσσεται, ιδιαίτερα στην επαρχία, είναι αξιοσημείωτη. Πολλοί πρώην βουλευτές, αδρανοποιημένα στελέχη αλλά και κόσμος που είχε ψηφίσει στις ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ και σκέπτονταν να ψηφίσει και στις βουλευτικές εκλογές όχι μόνον βλέπουν με ενδιαφέρον ένα νέο κόμμα υπό τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και έρχονται σε επαφή με τους βουλευτές, τα στελέχη, τις οργανώσεις και τα δίκτυα πολιτών που ήδη δουλεύουν αθόρυβα αλλά πυρετωδώς για τη σύσταση του νέου κόμματος.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει κυριολεκτικά κουραστεί να βλέπει, στο στρατηγείο του στην οδό Πειραιώς, κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου έχει συναντηθεί και συνομιλήσει με βουλευτές και στελέχη που όταν τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν ο Βενιζέλος και οι συνεργάτες του θα τρίβουν, λένε, τα μάτια τους.

Ακόμη και κάποιοι που χαρακτηρίζονται "βενιζελικοί" συναντήθηκαν ή έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τον Γ. Παπανδρέου. Εκτός από τον παπανδρεϊσμό -που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο DNA των ΠΑΣΟΚων- και τον διάχυτο "αντιβενιζελισμό" -λόγω των πολιτικών επιλογών και της συμπεριφοράς του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Σαμαρά- το πρόσθετο στοιχείο που φαίνεται πως συσπειρώνει τον κόσμο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ορισμένα στελέχη από την Ελιά, τη ΔΗΜΑΡ και άλλες κεντροαριστερές συλλογικότητες, περί τον Παπανδρέου είναι και η διάχυτη εκτίμηση πως ένα παπανδρεϊκό κόμμα αφενός θα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, το οποίο κινδυνεύει ακόμη και να μην εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή και αφετέρου θα παίξει μετεκλογικά ρόλο στη συγκρότηση της νέας διακυβέρνησης.

Ίσως για αυτό τέτοιος πόλεμος από τους ακραιφνείς Βενιζελικούς. Σημειώνουμε πάντως ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να μην ασχολούνται με τις επιθέσεις εναντίον του, ίσως επειδή έχει εκτιμήσει, και μάλλον ορθώς, ότι του κάνουν καλό αφού δημιουργούν κλίμα συσπείρωσης στο δικό του στρατόπεδο, κάτι που φάνηκε και με τη μεγάλη συγκέντρωση της Κοζάνης, ο όγκος και ο παλμός της οποίας αιφνιδίασε, εννοείται δυσάρεστα, τους Βενιζελικούς.

Ακόμη κι όταν οι επιθέσεις, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ως αναμένεται, ενταθούν πάλι η γραμμή του Παπανδρέου, όπως λέγεται, θα είναι "αφήστε αυτούς να μιλούν για το παρελθόν και τα κομματικά, εμείς θα μιλήσουμε για το μέλλον και γι' αυτά που αφορούν το λαό και τα προβλήματά του".

Δεν υπάρχουν σχόλια: