Φελνίκος |
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΙΣ 25 /1..
Aς είμαστε ρεαλιστές. Τα 160 «ναι» στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πιστέψουμε ότι μπορούν να γίνουν 180 στην τρίτη ψηφοφορία. Κι αυτό σίγουρα είναι άδικο για τον ευπατρίδη, εκ Κορινθίας, πολιτικό.
Μπορεί οι της κυβερνήσεως να υποστηρίζουν πως στις άλλες δύο ψηφοφορίες τα πράγματα θα είναι διαφορετικά όμως τα λεγόμενά τους είναι περισσότερον ευχή και ελπίδα παρά ρεαλιστική αποτίμηση της πραγματικότητας.Και να ψηφίσουν οι Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης, ο Κασαπίδης και ο Γιοβανόπουλος που απουσίαζαν και ν’ αλλάξει την ψήφο του ο Μελάς ή και ο Οικονόμου πάλι τα «κουκιά» δεν βγαίνουν.
Μάλιστα φοβάμαι πως κάποιοι από αυτούς που το όνομά τους, από σήμερα, θα ακούγεται ως υποψήφιοι για ν’ αλλάξουν γνώμη θα ζητήσουν σοβαρά ανταλλάγματα για να το πράξουν.
Θα είναι τραγικό για τη Δημοκρατία και θα συνιστά ευτελισμό του κοινοβουλευτισμού εάν όσοι χθες ψήφισαν παρόν το έκαναν ακριβώς γι’ αυτό. Για να ανταλλάξουν την ψήφο τους. Και θα είναι η απόλυτη ξεφτίλα εάν αυτά τα ανταλλάγματα δεν είναι πολιτικά, αλλά άλλης φύσεως.
Τα πολιτικά ανταλλάγματα που θα μπορούσαν να υπάρξουν, απ’ όσα τουλάχιστον έχουν ακουστεί μέχρι τώρα, είναι: α) αλλαγή υποψήφιου προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία, β) κυβέρνηση ειδικού σκοπού, γ) κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας ή εθνικής σωτηρίας δ) εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή και ορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας εκλογών το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.
Μέχρι στιγμής όλα αυτά ο πρωθυπουργός τα έχει απορρίψει. Το ίδιο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα αλλαγή ψήφου χωρίς ευδοκίμηση κάποιας εκ των ανωτέρω προτάσεων θα είναι, εκ των πραγμάτων, ευάλωτη σε κάθε κατηγορία για άνομη και αθέμιτη συναλλαγή.
Βεβαίως, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει, και πιθανώς να έχει δίκαιο, πως, δεδομένης της ποιότητας της παρούσας Βουλής, ορισμένοι βουλευτές, τον ψόγο της συναλλαγής δεν τον τοποθετούν στις υψηλές βαθμίδες του κώδικα αξιών τους.
Μπορεί όντως αυτούς να μην τους ενδιαφέρει, όμως ακόμη και οι ατεκμηρίωτες καταγγελίες που, σίγουρα, θα υπάρξουν καθώς και η εκτεταμένη σπερμολογία θα πλήξουν ευθέως και καίρια το πολιτικό σύστημα.
Είναι που είναι απαξιωμένο αν δηλητηριαστεί και από τέτοιου είδους υποψίες και φήμες θα είναι σαν να έχει αυτοπυροβοληθεί. Η παρούσα Βουλή ακόμη και να καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει ευτελιστεί. Από ναός της Δημοκρατίας, στη συνείδηση των πολιτών, θα έχει μετατραπεί σε άντρο αργυραμοιβών.
Ακόμη και καμμία ύποπτη συναλλαγή να μην υπάρξει, σχεδόν όλοι θα είναι πεπεισμένοι για το αντίθετο. Και δεν πλήττεται μόνον η Βουλή, αλλά και η κυβέρνηση.
Η εντύπωση που θα κυριαρχεί, και κατ' επέκτασιν και η βάση στην οποίαν θα διεξάγεται εφεξής η πολιτική αντιπαράθεση, θα είναι ότι η παράταση του βίου της κυβέρνησης δεν είναι προϊόν πολιτικής ηγεμονίας ή έστω ανοχής για να ολοκληρώσει την τριπλή συμφωνία (αξιολόγηση, πιστωτική γραμμή, χρέος) με την τρόϊκα, αλλά απότοκο επονείδιστων συμφωνιών και παράνομων συναλλαγών.
Έτσι όμως δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος. Η, βασίμως πιθανολογούμενη, πολιτική όξυνση που θα ακολουθήσει θα επιδράσει διαβρωτικά ακόμη και στη θεσμική υπόσταση του κράτους και τη δημοκρατική λειτουργία της πολιτείας. Και οπωσδήποτε θα προσθέσει μεγαλύτερα και περισσότερα εμπόδια στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές μας και ειδικότερα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Τούτων δοθέντων η προσφυγή στις κάλπες μοιάζει μονόδρομος. Εάν δεν υπήρχαν οι συνταγματικοί περιορισμοί, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ζητήσει να σταματήσει εδώ η ψηφοφορία για εκλογή νέου Προέδρου, να μεταβεί στον Κάρολο Παπούλια να υποβάλει την παραίτηση της κυβερνήσεως και να προκηρύξει, σήμερα κιόλας, εκλογές.
Δυστυχώς δεν μπορεί να το κάνει. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι στις 29 Δεκεμβρίου για ν' ακούσουμε αυτό που από χθες όλοι λένε: εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Εκτός κι αν εν τω μεταξύ επισυμβεί κάτι το δραματικό που θ' αλλάξει άρδην το σκηνικό. Χριστούγεννα είναι, θαύματα γίνονται.
Αν πάντως περιμένουν το πνεύμα των Χριστουγέννων για να φωτίσει τους "παρόντες" και ν' αλλάξουν μυαλά και ψήφο, θα διαψευστούν αυτοί που το πιστεύουν. Βέβαια, στις έντονες διεργασίες, που λέγεται ότι συντελούνται στο παρασκήνιο, από σήμερα μπαίνει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και όταν μπαίνει ο Μητσοτάκης στο "μαγέρικο" πάντα κάποιο φαγητό ετοιμάζεται. Δεν ξέρω όμως αν αυτό θα το αντέξει το στομάχι του Σαμαρά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου