4 Νοε 2014


Μήπως τελικά είχε δίκιο 

(έστω και καθ' υπερβολήν) 

ο Θόδωρος Πάγκαλος;


Πριν μερικά χρόνια, όταν ο Θόδωρος Πάγκαλος έλεγε ( έστω και καθ υπερβολήν ) ότι «μαζί τα φάγαμε», τελικά ίσως να είχε και δίκιο.    Έστω και με κάποιους αστερίσκους, έστω και με αναλογίες φαίνεται ότι αν όχι όλοι πάντως πολλοί, παρά πολύ «μαζί τα φάγαμε»…
Γιατί κάθε μέρα που περνά βγαίνει στο φως άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα που αποδεικνύει ότι τις τελευταίες δεκαετίες η κοινωνία είχε διαφθαρεί. Ότι η κοινωνία κινείτο σε τέτοιους «ρυθμούς». Και ότι ο καθένας στην δική του κλίμακα , προσπαθούσε « να τα φάει» που λέει και ο Θ Πάγκαλος.
Να κλέψει την εφορία, να μην κόψει απόδειξη, να πάρει μικρή η μεγάλη μίζα, να διορίσει από το παράθυρο και χωρίς προσόντα το παιδί του, να καταπατήσει κάποια δημοσιά περιοχή, να πάρει φακελάκι και ότι μπορεί κανείς να φανταστεί.
Το όλο αυτό κλίμα , ήταν τόσο διαδεδομένο, που εθεωρείτο πια «νόμιμο» και «λογικό». Που εθεωρείτο φυσιολογικό κάτι τέτοιο και όποιος δεν το αποδεχόταν και δεν το έκανε ήταν «χαζός» ή «αφελής».
Αυτές τις μέρες έχουμε ένα μεγάλο παράδειγμα του «μαζί τα φάγαμε».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Κ Μητσοτάκη 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι έβγαλαν στο εξωτερικό συνολικά 1δις 450 εκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή , υπάλληλοι που έπαιρναν πριν την κρίση από 1200 έως 2000 ευρώ (άντε σε ειδικές περιπτώσεις 2500) τον μήνα μπορούσαν να έχουν καταθέσεις, 200και 300 και 500 άλλα και ενός εκατομμύριου ευρώ και μάλιστα στο εξωτερικό.
Βέβαια, το να ανοίγεις λογαριασμό στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι παράνομο. Όμως θα πρέπει τα έσοδα που δηλώνεις κάθε χρόνο στην εφορία να δικαιολογούν αυτά τα πόσα. Και εδώ φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά …προβλήματα.
Γιατί για παράδειγμα κάποιος από τους 32 δημοσίους υπάλληλους που έχει μεταφέρει στο εξωτερικό πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, θα πρέπει να τα δικαιολογήσει… Και νομίζω ότι για τους περισσότερους κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο.
Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι η πλειοψηφια αυτών που έχουν μεταφέρει χρήματα είναι καθηγητές και γιατροί τότε το μυαλό του πάει αμέσως σε ιδιαίτερα μαθήματα με μαύρα χρήματα και φακελάκια.
Ενώ για τους υπάλληλους των υπουργείων υποδομών, εθνικής Άμυνας κλπ , μάλλον κανείς θα συνδυάζει θέματα προμηθειών και έργων…..
Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχθούν Να κληθούν δηλαδή εντός των ημερών οι δημ. υπάλληλοι αυτοί να δικαιολογήσουν τα χρήματα . Και αν δεν τα δικαιολογήσουν να φορολογηθούν ανάλογα, να έχουν τις ανάλογες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις και βεβαίως να εφαρμοσθεί ο νόμος για το μαύρο χρήμα.
Αυτό πρέπει να γίνει έτσι ώστε κάποια στιγμή όλοι να καταλάβουμε ότι τελικά οι νόμοι σε αυτή την χώρα θα εφαρμοστούν. Ότι δεν μπορεί ο καθένας να κάνει παρανομία χωρίς τιμωρία.
Και δεν μπορώ να καταλάβω ορισμένους (και συνδικαλιστές) που διαμαρτύρονται.
Δεν λεμέ όλοι ότι πρέπει να παταχτεί η φοροδιαφυγή, η μίζα και η παρανομία;
‘ Η όταν μας πλησιάζει έχουμε άλλη άποψη…
Είπαμε ναι μεν πολλοί που ήταν «ψηλά» έφαγαν πάρα πολλά και πρέπει να τιμωρηθούν , άλλα αυτό δεν δικαιολογεί κανέναν άλλον που έφαγε έστω λίγα. Και κυρίως δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην υπάρξουν βαριές ποινικές και διοικητικές τιμωρίες.
Γιατί όταν ο κάθε δημόσιος υπάλληλος (και όχι μόνον) γνωρίζει ότι και ποινικά θα διωχθεί και από την υπηρεσία του θα απολυθεί και θα χάσει και κάθε δικαίωμα (πχ σύνταξης, ασφάλισης κλπ) τότε θα το σκεφτεί πολύ πριν κινηθεί παράνομα.
Του Π. Τρουπιώτη - Χρηματιστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: