4 Ιουν 2013


Πρωτόδικη καταδίκη για Καμμένο για τις ύβρεις κατά του Αντρίκου Παπανδρέου


Άδοξο δικαστικό τέλος είχε για τον Πάνο Καμμένοη πολύμηνη διαμάχη με τον Ανδρίκο Παπανδρέου καθώς ο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε σήμερα πρωτόδικα τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων για εξύβριση.


Η ουσία της αγωγής του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού έγινε δεκτή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και ο Πάνος Καμμένος καταδικάστηκε για εξύβριση και απαξιωτικές δηλώσεις εναντίον του πρώτου, για δηλώσεις που «δεν προσιδιάζουν με εκείνον τον λόγο που οφείλουν να εκφέρουν οι πολιτικοί σε μία ευνομούμενη πολιτεία» όπου «με κανένα τρόπο δεν μπορεί να είναι ανεκτό να θίγεται ο πυρήνας της αξιοπρέπειας του οποιουδήποτε».

Πρακτικά, το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι οι δηλώσεις Καμμένου εναντίον του Αντρίκου Παπανδρέου, είχαν σκοπό την εξύβρισή του, έθιξαν την τιμή και την υπόληψή του, προσέβαλαν την προσωπικότητά του παράνομα και υπαίτια και σε ορισμένες περιπτώσεις περιείχαν σαφείς απειλές με προφανή σκοπό την τρομοκράτηση του που θα μπορούσαν από κάποιους να εκληφθούν και ως πρόσκληση βιαιοπραγιών.

Ιδιαίτερη πρακτική αλλά και πολιτική σημασία έχει η ρητή αναφορά του δικαστηρίου στην υπόθεση των CDS, όπως αυτή καταγράφεται στη σελίδα 29 της απόφασης: «Ο πλέον όμως κρίσιμος ισχυρισμός των επίδικων δημοσιευμάτων, ότι δηλαδή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πώλησε τα CDS που κατείχε στην εταιρία "Unigestion SA" δεν επιβεβαιώνεται από τα προσκομισθέντα αποδεικτικά στοιχεία».

Να και η ακριβής διατύπωση της απόφασης 2644/2013 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών::

«Δέχεται εν μέρει την από 19.11.2012 αγωγή.
Υποχρεώνει τον εναγόμενο να καταβάλει στον ενάγοντα το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επομένη της επίδοσης της αγωγής.
Απαγορεύει στον εναγόμενο να προσβάλει εφεξής τον ενάγοντα διατυπώνοντας για εκείνον με δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, εξυβριστικές ή απειλητικές εκφράσεις, ομοίου ή αναλόγου περιεχομένου με εκείνες που κρίθηκαν με την παρούσα απόφαση ως προσβλητικές της προσωπικότητάς του, με αναφορά ή αφορμή τα γεγονότα που αποτέλεσαν αντικείμενο της παρούσας δίκης.
Απειλεί εναντίον του για την περίπτωση παράβασης της συγκεκριμένης απαγόρευσης και για κάθε φορά που τυχόν τούτο συμβεί χρηματική ποινή ποσού πεντακόσιων ευρώ
Επιβάλει σε βάρος του εναγομένου μέρος των δικαστικών εξόδων του ενάγοντος ποσού χιλίων εκατό ευρώ.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: