20 Αυγ 2010

Ο κ. Δάγωνας για τον ..."Παρθενώνα"

ΣΕ συνέντευξή του στο "emphasisworld" και τον κ. Κόντο, ο ομογενής επιχειρηματίας κ. Γιάννης Δάγωνας, μιλάει για όλους και για όλα.
Τα διαβάσατε υποθέτουμε. Εμείς θα φρεσκάρουμε τη μνήμη σας με λίγα περί "Παρθενώνα"..!

  • Σε σχετική ερώτηση του κ. Κόντου, η απάντηση είναι:


{"Θα σου ομολογήσω πως ξόδεψα πολλές ώρες μελετώντας αυτό το έργο, διότι μου είχε ανατεθεί κάτι τέτοιο από το HHF, δηλαδή να εξετάσω και να δω τι ακριβώς γίνεται και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εργασίες του κτιρίου.


Φοβάμαι λοιπόν, πως μετά από αυτά που είδα, το κτίριο δεν σώζεται. Το χρέος είναι τρομακτικό. Τα 5-6 εκατομμύρια που χρειάζονται για να τελειώσει, θα πρέπει να τα δανειστούμε και αφού δεν μπορούμε να πληρώσουμε τώρα, σκεφτείτε τι θα γίνει αν το αυξήσουμε τόσο πολύ το χρέος.

  • Ας αφήσουμε αυτά τα όνειρα, ήταν λάθος να κτίσουμε ένα τόσο ακριβό «Παρθενώνα».
Έπρεπε να είχε γίνει μια σοβαρή μελέτη για να δούμε πόσο μπορούμε να ανεβούμε. Το ποσό για το οποίο μιλάμε είναι τρομακτικό."}

ΣΕ μια άλλη, σχετική με τα σχέδια ερώτηση, ο κ. Δάγωνας λέει:

{"Πράγματι ήμουν στην επιτροπή κτιρίου τότε. Κοιτάξαμε τα σχέδια και είδαμε πως ήταν πολύ πάνω από αυτό που θα αντέχαμε. Δώσαμε διάφορες γνώμες για να κατεβάσουμε το κόστος. Μία πρότασή μας ήταν να αφαιρέσουμε ένα πάτωμα κάτι που δέχτηκε και ο αρχιτέκτων.
  • (σ. π. Τις ευχαριστίες μας στον κ. αρχιτέκτονα που δέχτηκε μια τέτοια πρόταση...) 
Αφαίρεσε το πάτωμα από τα σχέδια, γύρισε πίσω, αλλά η τιμή σχεδόν έμεινε ή ίδια. Η ερώτηση η δική μας ήτανε, πως γίνεται αφού αφαιρέσαμε ολόκληρο πάτωμα η τιμή να μη κατεβαίνει. Ο αρχιτέκτων μας εξήγησε πως έγινε λάθος στον πρώτο υπολογισμό και με τη διόρθωση του λάθους η τιμή παρέμενε ίδια. Τότε πήραμε την απόφαση και πήγαμε στον πρόεδρο και του είπαμε, ότι αυτό το κέντρο δεν κτίζεται και ότι είναι ακριβό έργο για την Κοινότητα.

  • (σ. π. Ελπίζουμε, τουλάχιστον, να πληρώθηκε ο κ. αρχιτέκτων για τις αλλαγές των σχεδίων και το λάθος για το κόστος του ενός πατώματος, βέβαια...)
Εκείνος μας είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει πίσω γιατί είχε γίνει η αίτηση στο κράτος για χρηματοδότηση και ήδη είχε ανακοινωθεί στον κόσμο η ανέγερσή του. Εμείς και πάλι δεν συμφωνήσαμε με το σκεπτικό του.

  • (σ. π. Και δω θα πρέπει να συγχαρούμε τον κ. πρόεδρο, ο οποίος δεν έκανε πίσω, και θα παρέμεινε μέχρι τα εγκαίνια του έργου αν δεν προέκυπταν εκείνοι οι οικογενειακοί λόγοι που επικαλέστηκε και που τον ανάγκασαν να φύγει "νύχτα" από τα καθήκοντά του...)

Μια άλλη πρόταση μας ήταν να αρχίσουμε με την κατασκευή της αίθουσας εκδηλώσεων για να υπάρχουν έσοδα να ξεπληρώνουμε το δάνειο. Ούτε και σε αυτό εισακουστήκαμε.
Τότε πήραμε την απόφαση και αποχωρίσαμε από την επιτροπή κτιρίου και ο πρόεδρος για διάφορους λόγους, αρνήθηκε να ακολουθήσει τις συμβουλές μας.
Αυτό που υποστηρίζαμε από την αρχή ήταν να κτιστεί ένα απλό φτηνό κτίριο και αν βλέπαμε αργότερα ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον κόσμο θα το συμπληρώναμε ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες μας."}

(σ. π. Και πολύ σωστά έκανε... Άκου λέει να φτιάξουμε έναν ...φτηνιάρικο "Παρθενώνα" και να τον ονομάσουμε "Μενεγάκειο"; Πού ακούστηκε αυτό;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: