13 Αυγ 2015

Τι αλλάζει με το μνημόνιο




Οι 353 σελίδες ρυθμίσεων των προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) του νέου τρίτου μνημονίου αποτελούν το πιο παρεμβατικό από τα κείμενα που μέχρι τώρα σημάδεψαν την ελληνική κρίση και ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης των δανειστών με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν έχετε υπομονή μπορείτε να σχηματίσετε μια κατ' αρχήν εικόνα μόνοι σας πριν την ψήφιση των σχετικών διατάξεων.

Πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα διατάξεων που στα φορολογικά αναθεωρεί μια σειρά μέτρων που πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράδειγμα το μέτρο για τις τριγωνικές συναλλαγές με προείσπραξη φόρων στο 26% του τζίρου επί των τιμολογίων που εκδίδοντο στην Βουλγαρία ή την Κύπρο. Είναι μέτρο που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην αγορά. Επίσης οι αλλαγές στα φορολογικά διαχωρίζουν όσους χρωστούν στο δημόσιο σε μεγάλους και μικρούς, συνεπείς και ασυνεπείς, επιφυλάσσοντας διαφορετική μεταχείριση σε κάθε κατηγορία. Μειώνεται το ακατάσχετο σε τραπεζικούς λογαριασμούς για μισθωτούς και συνταξιούχους από 1.500 στα 1.000 ευρώ, διαχωρίζοντας ωστόσο και πάλι με βάση το εισόδημα. Αυξάνει τη φορολόγηση πλοίων και καταργεί σταδιακά την φορολογική επιδότηση στο αγροτικό ντίζελ. Η προκαταβολή φόρου στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεβαίνει τόσο που ουσιαστικά οδηγεί σε επιστροφή στις μέρες της υπερφορολόγησης. Βεβαίως οι διατάξεις για τις προκαταβολές εφαρμόζονται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά για επιχειρήσεις πολύ μεγαλύτερες και με ένα δημόσιο που πληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις σε 60 μέρες (με εξαίρεση της Ιταλίας).

Στις διαρθρωτικές αλλαγές μειώνει τις δαπάνες πτώχευσης και λογιστικών ελέγχων των μικρών επιχειρήσεων, κάνει πιο ευέλικτη την διαδικασία πτώχευσης αφαιρώντας από τους δικαστές ρόλο που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να παίξουν. Με το νέο καθεστώς, πιστωτές και επιχείρηση αν και εφόσον τα βρουν προχωράει η διαδικασία. Ανοίγουν αγορές όπως του γάλακτος (πλήρης απελευθέρωση χωρίς όριο ημερών) του ψωμιού οπού πρατήρια και φούρνοι εξισώνονται και των μεταφορών με φορτηγά. (Όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν ΝΔ/ΠΑΣΟΚ). Σημαντικότερες είναι οι αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου με την προσπάθεια να σπάσει ο «κλοιός» των ΕΠΑ (μικρών ΔΕΠΑ) οι οποίες είχαν υψηλό περιθώριο κέρδους και διατηρούσαν το δικαίωμα διακίνησης και εμπορίας ταυτόχρονα. Στην ηλεκτρική ενέργεια ορίζεται ότι ουδείς παραγωγός (και η ΔΕΗ) δεν μπορεί να κατέχει πάνω από το 50% της αγοράς χωρίς να είναι σαφές για την ώρα τι θα σημάνει αυτό για βιομηχανία και οικιακό καταναλωτή.

Στα φάρμακα επανέρχεται γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η δαπάνη όχι μέσω του δελτίου τιμών αλλά μέσω της προώθησης συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Επίσης μειώνεται και άλλο η τιμή των γενοσήμων. Στα διαρθρωτικά πρέπει να συμπεριληφθεί η ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την ενσωμάτωση σε αυτήν του ΣΔΟΕ καθώς επίσης και η αναφορά σε ειδικές μορφές καταπολέμησης της φορολογικής απάτης όπως το περίφημο «καρουσέλ» (μη απόδοση-κλοπή ΦΠΑ για εικονικές εξαγωγές ), η μεγαλύτερη μορφή ευρωπαϊκής απάτης στη φορολογία. Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης μορφής φοροκλοπής γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο βελγικό σύστημα –είναι μοναδικό –με το οποίο θα πρέπει να εξοπλισθούν οι υπηρεσίες και μάλιστα με απευθείας ανάθεση...
Ενα άρθρο των πρωταγωνιστών 

Δεν υπάρχουν σχόλια: