27 Αυγ 2015

Μοίρασαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση Τσίπρας και Καραμανλής...

Υπουργεία-δωράκια Τσίπρα στον Καραμανλή για το ρουσφέτι του Πάκη...

"Πάκη μη κάνεις καμιά μαλ@κια και κάνεις εκλογές στις 27. Κάνε οτι σου πει ο Αλέξης». 
Η εντολή από την παραλία της Ραφήνας εξετελέσθη με ακρίβεια δευτερολέπτων και οδεύουμε προς εκλόγάς… στις 20, με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Ενδιαφέρον όμως έχει το δώρο Τσίπρα προς τον «παντελονάτο» της Ραφήνας για το ρουσφέτι που καθάρισε για τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ετσι λοιπόν με τη «σφραγίδα» του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή σχηματίσθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς στα βασικά υπουργικά πόστα τοποθετήθηκαν πρόσωπα που έχουν την έγκριση των δυο πολιτικών.
Κυρίως όμως τα κεντρικά χαρτοφυλάκια πήραν πρόσωπα που ομνύουν πίστη στον Κ. Καραμανλή, ενώ είχαν και την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με πολλούς εκ των οποίων έχει στενή προσωπική σχέση και ο ίδιος.
Εκτός από την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, η οποία ήταν επιλογή του Αλ. Τσίπρα, αν και δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, καθώς ήταν η μόνη πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου, αφού οι άλλες θέσεις ήταν κενές, σε κομβικά υπουργεία αναδύεται «καραμανλικό» άρωμα.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, τοποθετήθηκε ο «καραμανλικός» Πέτρος Μολυβιάτης, πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, στενός συνεργάτης του ιδρυτή της ΝΔ αλλά και του Κ. Καραμανλή του νεώτερου, αφού ήταν στο ίδιο υπουργείο επί των ημερών της πρωθυπουργίας του, την περίοδο 2004-2007. Ο κ. Μολυβιάτης, που ήταν υπουργός Εξωτερικών και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου 2012, συνδέεται και με στενή προσωπική φιλία με τον Πρ. Παυλόπουλο με τον οποίο συνομιλεί καθημερινά.
«Καραμανλικοί» είναι και οι υπουργοί, Εθνικής Άμυνας, Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης, πόστα κρίσιμα και για τα οποία η Ν.Δ. εξ αρχής διεκδίκησε.
Στο Πεντάγωνο πάει ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ιωάννης Γιάγκος, ενώ στην Κατεχάκη, στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως τοποθετήθηκε ο καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Πρ. Παυλόπουλο, αλλά και με τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος είδε τον πρώην εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που επί των ημερών της διακυβέρνησής του ήταν διοικητής της ΕΥΠ, να ορίζεται υπουργός Δικαιοσύνης.
Η έκπληξη ήταν ο Χρήστος Ζώης, υφυπουργός Εσωτερικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή και στενός πολιτικός φίλος του Προέδρου της Δημοκρατίας που τοποθετήθηκε υπουργός Ναυτιλίας.
Ο Χρ. Ζώης, είχε φύγει από τη ΝΔ με το δεύτερο μνημόνιο, ακολούθησε τον Πάνο Καμμένο στους ΑΝΕΛ και στη συνέχεια έκανε δικό του σχηματισμό, τη Νέα Μέρα και τον περασμένο Ιανουάριο στήριξε τη ΝΔ, ενώ διατηρεί τακτική επικοινωνία με τον Πρ. Παυλόπουλο.
Από την άλλη πλευρά, ο Αλ. Τσίπρας διατήρησε τον άνθρωπο του Μεγάρου Μαξίμου στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, τον Γιώργο Χουλιαράκη που ορίστηκε υπουργός Οικονομικών.
Ο Γ. Χουλιαράκης, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλ. Τσίπρα και του απερχόμενου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, είχε πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, καθώς συμμετείχε σε όλες τις συζητήσεις και στα Euroworking group και στις συνεδριάσεις του Eurogroup.
Ένα άλλο πρόσωπο που έχει καλή σχέση με τον Αλ. Τσίπρα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, ο καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης που ορίζεται υπουργός Οικονομίας.
Ο Ν. Χριστοδουλάκης είχε επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα, ενώ πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τα έσοδα, Δημήτρης Μάρδας.
Φιλικός προς το ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο καθηγητής Νομικής, ο Αντώνης Μανιτάκης που ορίζεται υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος κινείται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ στίγμα Αλ. Τσίπρα υπάρχει και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ορίστηκε υπουργός ο καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης.
Η Φρόσω Κιάου, σύζυγος του δημοσιογράφου και πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ Νίκου Κιάου που ανήκει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετείται, όπως και σε άλλη υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπουργός Παιδείας, ενώ στο υπουργείο Υγείας τοποθετείται ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος και στο υπουργείο Πολιτισμού η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: