4 Ιαν 2015

Ολοι... οι άνθρωποι του Γιώργου Παπανδρέου


To παρασκήνιο της ομιλίας Παπανδρέου. Οι νεολαίοι του ΑΒ, η έντονη παρουσία των Αχαιών, η παρουσία της Ελ. Παπαδημητρίου και οι υπογραφές στην ιδρυτική διακήρυξη.

Η χθεσινή παρουσία του κόσμου στο Ίδρυμα Μπενάκη για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου έφερε στο μυαλό των παρευρισκομένων τις εποχές της πολιτική κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ.

Εβδομηντάρηδες που συμμετείχαν στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, γκριζομάλληδες που προέρχονται από τις τάξεις της Ν. ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80 αλλά και νεολαίοι που κινούνται στα δίκτυα αυτοοργάνωσης αποτέλεσαν τις τρείς γενιές που έδωσαν το παρών στην χτεσινή εκδήλωση. Και η λέξη «λύτρωση» κυριαρχούσε στις συζητήσεις τους σχετικά με την ίδρυση του νέου κόμματος αφού ένιωθαν – όπως έλεγαν – ανέστιοι πολιτικά αφού δεν τους κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου. «Ήμουν υπεύθυνος οργανωτικού στην Πέλλα την δεκαετία του 70 με το ΠΑΣΟΚ. Το 1981 δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ γιατί η ηγεσία είχε επιβάλλει τους υποψήφιους βουλευτές στον νομό», έλεγε σε συνομιλητές του ένα παλαίμαχος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από την Β.. Ελλάδα. Αλλά μεταξύ των κομματικών στελεχών που εμφανίστηκαν στην εκδήλωση ήταν ο Θ. Παπαγεωργίου γνωστός ως ο «γάτος» του ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλα πρώην στελέχη που διέπρεψαν στην Χαριλάου Τρικούπη την δεκαετία του 80 όπως ο Πέτρος Λάμπρου.

Έντονη ήταν και η παρουσία νέων ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν στην χθεσινή εκδήλωση, Μάλιστα σε ένα πηγαδάκι συζητούσαν με ενδιαφέρον την αναφορά του Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του «Όλα από την αρχή όχι από το μηδέν» που ήταν το βασικό σύνθημα τηςκίνησης ΑΒ.«Ο Πρόεδρος υιοθέτησε το σύνθημα μας στην ομιλία του» έλεγαν με ενθουσιασμό.

Σημαντική ήταν η παρουσία και των Αχαιών στην χτεσινή εκδήλωση. Ο Ανδρέας Κελεπούρης, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προέρχεται από την Πάτρα και με περγαμηνές από τα μαθητικά του χρόνια στην Ν. ΠΑΣΟΚ, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε κάτω από το πόντιουμ και είπε στον Πρόεδρο του Κινήματος «θέλω να βάλω την δεύτερη υπογραφή κάτω από την δική σου στην διακήρυξη». «Ανέβα επάνω» του είπε ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντρέας Κελεπούρης πήδηξε στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία. Λίγο αργότερα διαφήμιζε σε φίλους και γνωστούς ότι έβαλε την 2η υπογραφή στην διακήρυξη.

Ο Παύλος Γερουλάνος στέκονταν απέναντι από την είσοδο του κτιρίου όπου γίνονταν η ομιλία και συνομιλούσε με υποστηρικτές και φίλους του κόμματος οι οποίοι τον ρωτούσαν επίμονα εάν θα είναι υποψήφιος. Ο ίδιος απαντούσε ευγενικά ότι συμμετέχει στο εγχείρημα αλλά δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία της Έλσας Παπαδημητρίου στην χτεσινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα ο κόσμος την χαιρετούσε με ενθουσιασμό και την πίεζαν να κατέλθει υποψήφια στις επόμενες εκλογές στην Αργολίδα. Η ίδια πάντως δήλωνε στους συνομιλητές της ότι είναι έτοιμη να τεθεί υποψήφια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απομακρύνεται η περίπτωση εκλογής του νυν υπουργού Γ. Μανιάτη με το ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα όπου εκλέγεται.

Πάντως οι συνεργάτες και οι βουλευτές που υποστηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου προσέγγισαν τον χώρο χαιρετώντας φίλους και υποστηρικτές που δεν τους επέτρεπαν να προσεγγίσουν τον χώρο λόγω της αθρόας προσέλευσης. Ο Σωκράτης Ξυνίδης πάντως αξιοποίησε την βοήθεια ενός υποστηρικτή του ο οποίος του άνοιγε τον δρόμο για να φτάσει στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν η ομιλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κοινό βρέθηκαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ από διάφορους χώρους όπως ο Σ. Ανέστης από την ΓΣΕΕ, ο Κ. Καλλίρης πρώην δήμαρχος Ζωγράφου, ο Β. Κίτσιος πρώην γραμματέας της Ν. ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: