14 Μαρ 2013


Σε τρεις Έλληνες το "Δίκαιο των Εθνών"...

Αποδόθηκε φόρος τιμής σε τρία εξαιρετικά παραδείγματα θάρρους, αυτοθυσίας και ανθρωπισμού σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Πρεσβεία του Ισραήλ και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ).

Ο Πρέσβης του Ισραήλ, κ. Αριέ Μέκελ και ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ,απένειμαν τα μετάλλια και τον τίτλο του "Δικαίου των Εθνών" σε τρεις ακόμη Έλληνες Χριστιανούς οι οποίοι διέσωσαν διωκόμενους Εβραίους συμπατριώτες τους κατά τη γερμανική Κατοχή.Στην τελετή συμμετείχε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Καραγκούνης. Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο ηθοποιός Αλμπέρτο Φάις.


Από Αριστερά προς Δεξιά: ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωστας Καραγκούνης, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ. η κ. Σέλλυ Κοέν διασωθείσα από την Λέλα Καραγιάννη, ο κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης εγγονός της Λέλας Καραγιάννη και η σύζυγός του, η κ. Λυδία Θεοδωράκη Δημάκη, κόρη του ζεύγους Θεοδωράκη και ο σύζυγός της, ο Πρέσβης του Ισραήλ, κ. Άριε Μέκελ και ο κ. Ιωάννης Βαμβακάρης, Έλληνας "Δίκαιος των Εθνών" που έχει βραβευθεί στο παρελθόν.


Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές κ. Κύριακος Γεροντόπουλος (ΝΔ), Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και Σταύρος Κοντονής (ΣΥΡΙΖΑ) επίσης μέλος της επιτροπής, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, οι Πρέσβεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας καθώς και του Καναδά που φέτος έχει την Προεδρία της Διεθνούς Ομάδας Δράσης (ITF) για την μνήμη του Ολοκαυτώματος.
Η Λέλα Καραγιάννη, η θρυλική γυναίκα της Αντίστασης, ανακηρύχθηκε "Δίκαιη των Εθνών" για την διάσωση της οικογένειας του Σολομών Κοέν το 1944. Τον Απρίλιο του 1944, η Λέλα Καραγιάννη παρείχε στέγη στον Σόλομων Κοέν, την σύζυγό του Ρεγγίνα, και την μικρή τους κόρη Σέλλυ, παρότι οι Γερμανοί την υποψιάζονταν για αντιστασιακή δράση. Φρόντισε επίσης να μεταφερθεί η οικογένεια σε ασφαλές καταφύγιο όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν περισσότερο. Λίγο αργότερα, οι Ναζί την συνέλαβαν και την εκτέλεσαν, λίγο πριν την απελευθέρωση της Αθήνας. Το βραβείο της παρέλαβε ο εγγονός της, κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης.



Από Δεξιά προς Αριστερά: – Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο βουλευτής κ. Σταύρος Κοντονής, μέλος της Κοινοβουλετικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, ο κ. Άκης Γεροντόπουλους βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, ο Πρέσβης του Ισραήλ, κ. Άριε Μέκελ και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Βενιαμίν Αλμπάλας.

Ο Γιώργος και η Πολυμνία Θεοδωράκη τιμήθηκαν για την διάσωση της Μπεατρίς Ματαλόν. Τον Σεπτέμβριο του 1943 το ζεύγος Θεοδωράκη στην Αθήνα επί γερμανικής Κατοχής παρείχε στέγη στην Μπεατρίς, παρότι το ζεύγος είχε μια κόρη δύο ετών και η Πολυμνία ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της. Δεν πτοήθηκαν ακόμα όταν ένας Γερμανός χτύπησε την πόρτα τους. Το βραβείο παρέλαβε η κόρη του ζεύγους, κυρία Λυδία Θεοδωράκη Δημάκη.

Ο τίτλος του "Δικαίου των Εθνών" δίδεται από το Γιάντ Βασέμ, το ίδρυμα και μουσείο που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ για την διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Απονέμεται σε άτομα που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν διωκόμενους Εβραίους κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για να δοθεί η διάκριση απαιτείται διεξοδική έρευνα από το Γιάντ Βασέμ και έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Θεωρείται μια από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να δοθεί από τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 300 Έλληνες "Δίκαιοι" έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός, ο πρώην Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Άγγελος Έβερτ, ο πρώην Δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ, οι μακαριστοί Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δημητριάδος, Χρυσόστομος και Ιωακείμ αντίστοιχα, καθώς και πολλοί άλλοι αφανείς ήρωες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο, ευγενική προσφορά του κινηματογραφικού παραγωγού Βασίλη Λουλέ με αναφορά στην αντιστασιακή δράση της Λέλας Καραγιάννη και μουσικό αφιέρωμα.

Οι ομιλίες:

Ο Πρέσβης του Ισραήλ, κ. Άριε Μέκελ, αναφέρθηκε στο έργο του Γιάντ Βασέμ λέγοντας ότι ο Εβραϊκός λαός δεν έχει ξεχάσει τα άτομα που έθεσαν σε κίνδυνο της ζωής τους προκειμένου να σώσουν Εβραίους κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων και 310 Έλληνες "Δίκαιοι των Εθνών." Ανέφερε ότι είναι εκπληκτικό ότι ακόμα και σήμερα, 70 χρόνια μετά, το Γιάντ Βασέμ συνεχίζει να βρίσκει και να τιμά αυτούς τους ανθρώπους.
Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ αναφέρθηκε στη μεγάλη απώλεια του ελληνικού εβραϊσμού, ο οποίος έχασε το 86% του πληθυσμού του στη γερμανική Κατοχή, ενώ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της αναγνώρισης και της έκφρασης ευγνωμοσύνης προς τους σωτήρες. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη διδακτική σημασία που έχει η προβολή παρόμοιων υποδειγμάτων θάρρους.
Ο Υφυπουργός, κ. Κ. Καραγκούνης υπογράμμισε τη μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος σαν ιστορικό γεγονός καθώς και τον κίνδυνο της αναβίωσης αντισημιτικών και νεοναζιστικών φαινομένων στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα εξήρε και τον ηρωισμό των "Δικαίων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: