15 Ιαν 2012

ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Αν μη τι άλλο η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δεν επαλήθευσε τις θρυλούμενες και, εν πολλοίς, επιδιωκόμενες κόντρες και συγκρούσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής. Οι τοποθετήσεις, τόσο του Προέδρου, όσο και των στελεχών - δελφίνων, κυμάνθηκαν σε ανεκτά πλαίσια και σοβαρότητας και συναίνεσης. ΄Ισως τη μοναδική εξαίρεση να τη βρίσκουμε στην περίπτωση του Μιχαλάκη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος, ως όψιμος ...αντιμνημονιακός, είπε, πάλι, τις μα@λ@κίες του, αλλά δέχτηκε τα βέλη και τις μπηχτές, και, από τον Παπανδρέου και από τους άλλους.

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο η άποψη και οι θέσεις, των στελεχών, αλλά και των υπόλοιπων μελών του οργάνου και - κυρίως - των μελών του κινήματος.
Εκείνο, πάντως, που φάνηκε κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του συμβουλίου, είναι η συμφωνία στη στρατηγική προσέγγισης των εξελίξεων και των γεγονότων και η βασική θέση, την οποία το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει : αναλάβαμε να κυβερνήσουμε τη χώρα στο στάδιο της κατρακύλας της στο γκρεμό, αναγκαστήκαμε σε επιλογές και πολιτικές - μονόδρομους, παραβιάσαμε αρχές, θέσεις και πολλές προεκλογικές εξαγγελίες, όλα όμως, προκειμένου να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία !
Σε δεύτερο πλάνο διαμορφώνεται η θέση, πως η υπόθεση είναι ακόμα σε εξέλιξη, ο αρχικός κίνδυνος αποφεύχθηκε, αλλά δεν εξέλειπε ακόμα, υπάρχουν εξελίξεις, που "μανατζάρει" η κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, έρχεται ένα κρίσιμο δίμηνο κι όλα παίζονται :

1. Εφ΄ όσον όλα εξελιχθούν ομαλά και κλείσει το PSI, (με δραστική μείωση του χρέους) και υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, (με εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας για τα επόμενα χρόνια), τότε η Ελλάδα απομακρύνεται από τον γκρεμό της χρεοκοπίας και ξεκινάει η πορεία της ανάκαμψης. Τότε το ΠΑΣΟΚ, πάει στις εκλογές υποστηρίζοντας, πως οι αναγκαίες θυσίες έπιασαν τόπο και πως ξεκινάει μια νέα πορεία ανάνηψης και επούλωσης των πληγών, μια πορεία υγιούς ανάπτυξης, που θα φέρει και την αναπλήρωση των χαμένων.


2. Αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες και δεν ολοκληρωθεί το πλάνο του διμήνου και οι εκλογές έρθουν ως διέξοδος στο αδιέξοδο, τότε το ΠΑΣΟΚ, καλύτερα να μην εμφανιστεί στις κάλπες !...
Για να σταθούμε, σήμερα, μόνο στην περίπτωση του Γ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού του, αφού με την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, συνετέλεσε στη δημιουργία της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, προκειμένου το τελευταίο, κρίσιμο για τη χώρα, διάστημα και οι εξελίξεις του, να αντιμετωπισθούν διακομματικά, τώρα, με την αποχώρησή του από την Προεδρία του κινήματος, αναλαμβάνει αυτός και στο ακέραιο τις υπάρχουσες, αναμφισβήτητες και μεγάλες ευθύνες, γι αυτά που έγιναν κι αφορούσαν τις πολιτικές - μονόδρομους και τις παραβιάσεις των αρχών, των θέσεων και πολλών από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ.


Ο Γ. Παπανδρέου, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή του και πιστεύοντας ακράδαντα, πως ό,τι έγινε, ήταν μεν σκληρό, αλλά αναγκαίο για τη χώρα, προσδοκά τη δικαίωσή του από τα πράγματα και τις εξελίξεις (αλλά και από τα "αποκαλυπτήρια", των αντικαταστατών του...) και τότε θα επανέλθει στη διεκδίκηση και τυπικά, θέσεων, μιας και, ουσιαστικά, ρόλο θα έχει πάντα !...



Δεν υπάρχουν σχόλια: