15 Ιαν 2012

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠ' ΤΗ ΒΑΣΗ ΖΗΤΑ  Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ



Σε ήπιους τόνους και χωρίς να καταγραφεί εσωκομματική ρήξη συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή, οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου και των κορυφαίων στελεχών, η εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα γίνει εντός του Μαρτίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».

Φ. Πετσάλνικος: «Να πάψει να είναι ταμπού η διαρχία»


Ανοιχτό αφήνει ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος το ενδεχόμενο ο Γιώργος Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις του στον Βήμα fm ο κ. Πετσάλνικος είπε χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.
Ο πρόεδρος της Βουλής διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η λεγόμενη «διαρχία», δηλαδή άλλο πρόσωπο αρχηγός του κόμματος και άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός, θα πρέπει «να πάψει να είναι ταμπού», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύσει σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.
Τέλος, αναφορικά με τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και το ενδεχόμενο πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε ευθέως τη διαφωνία του, λέγοντας ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίσουν αλλά και να σεβαστούμε τη συμφωνία τους.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατέληξε όμως λέγοντας πως τώρα που διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.

Ι. Ραγκούσης: Εκλογή από τη βάση


Υπέρ της πρότασης να εκλεγεί η νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος, τάχθηκε ευθέως ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση στο Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.
Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε την εκλογή του προέδρου από τη βάση «αυτονόητη και ενδεδειγμένη», τονίζοντας ότι «δεν ήταν καιροσκοπική επιλογή από τον Γιώργο Παπανδρέου να καθιερωθεί με τον τρόπο αυτό, αλλά πρόκειται βαθιά πολιτική για να είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενισχυμένος πολιτικά».
Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την άποψη ότι δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να γίνει προεκλογικού τύπου εκστρατεία, λέγοντας ότι «έχει ήδη αρχίσει από την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και δεν βλέπω να έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το κόμμα είναι κοινωνικά και πολιτικά σε δυσχερή κατάσταση «γιατί ποτέ το ΠαΣοΚ δεν έφτασε στο σημείο να κάνει κυβέρνηση με αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: