27 Νοε 2011

Απόσπασμα Ομιλίας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πουλ Νύρουπ Ράσμουσσεν στη Συνδιάσκεψή του, στις Βρυξέλες την 25 Νοεμβρίου.


"Υποστηρίζουμε το Γιώργο Παπανδρέου και η ιστορία θα τον κρίνει ως έναν από τους γενναιότερους πολιτικούς της εποχής μας. Επί δύο χρόνια εργάστηκε με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια αντιμετωπίζοντας τις απαράδεκτες παλινδρομήσεις των συντηρητικών πολιτικών.

Γι' αυτό το λόγο θέλω να σου πω, Γιώργο, ότι είσαι το έμβλημά μας. Είσαι για μας μια ισχυρή ηγετική φυσιογνωμία. Σε θαυμάζουμε και σε σεβόμαστε. Και αυτό θέλω να το ξέρεις. Γιώργο, θαυμάζω τους αγώνες σου, για το πόσο επένδυσες τα προσωπικά σου πιστεύω στο πιο δύσκολο έργο που μπορεί να φανταστεί κανείς ότι έχει να αντιμετωπίσει ένας πρωθυπουργός. Όλοι εμείς που προσπαθήσαμε ή προσπαθούμε να ασκήσουμε το ρόλο του πρωθυπουργού, έχουμε επίγνωση τι θυσίασες, τι έπραξες για το καλύτερο συμφέρον της χώρας και του λαού σου. Και πρέπει να πω ότι όταν σκέφτομαι τι έκαναν οι αγορές, πρώτα είπαν στο Γιώργο, μαζί με το ζεύγος Μερκοζί: "Γιώργο, πρέπει να περιορίσεις το κοινωνικό κράτος". Και όταν ο Γιώργος προσπάθησε να το κάνει όσο πιο ανώδυνα γινόταν, τους προειδοποίησε λέγοντας: "αν προχωρήσω περισσότερο σ' αυτή την κατεύθυνση, τότε η Ελλάδα θα πέσει σε μεγάλη ύφεση'. Και είχε δίκιο. Όταν η Ελλάδα έπεσε σε ύφεση τότε οι αγορές είπαν: "Τώρα, Γιώργο, πρέπει να κάνεις κάτι για την ανάπτυξη, δεν είναι έτσι; Αν δεν το κάνεις δε θα αγοράσουμε τα ομόλογά σας". Πρώτα δεν αγόραζαν τα ελληνικά ομόλογα γιατί δεν γινόντουσαν αρκετές περικοπές και μετά δεν αγόραζαν τα ελληνικά ομόλογα επειδή δεν υπήρχε ανάπτυξη. Σωστά;

Αυτό που θέλω να πω, αγαπητοί φίλοι, είναι: ξέρετε τι έχει περάσει ο Γιώργος ως ηγέτης της Ελλάδας από τις αγορές; Ξέρετε πώς εξελίχθηκε η διαφορά μεταξύ της πώλησης ενός ελληνικού και ενός γερμανικού ομολόγου; Πρώτα ήταν 20% μετά ηταν 27% και ύστερα πλησίασε το 30%.

Και τότε κατάλαβα, οι αγορές άρχισαν να κερδοσκοπούν εναντίον της Ελλάδας ή εναντίον της χώρας Α,Β,Γ βγάζοντας λεφτά από τα ομόλογα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: