Στην Ελλάδα κέρδισε η δημαγωγία του Τσίπρα, όχι η δημοκρατία
Άρθρο-καταπέλτη κατά των χειρισμών του Αλέξη Τσίπρα δημοσιεύθηκε στο ιταλικό περιοδικό γεωπολιτικής East που διευθύνει ο δημοσιογράφος της Corriere della Sera, Φαμπρίτζιο Γκορία.
Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε με τίτλο «Στην Ελλάδα νίκησε η δημαγωγία του Τσίπρα, όχι η δημοκρατία», ο Γκορία ασκεί δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την «δημαγωγία, τους ψευδείς μύθους, τα λάθη, την απουσία ρεαλισμού» τη στιγμή που η μοίρα της Αθήνας δεν έχει ακόμα καθοριστεί.
Όπως τονίζει ο Ιταλός δημοσιογράφος με κάθε βεβαιότητα «στην Ελλάδα εχθές δεν κέρδισε η δημοκρατία. Κέρδισαν η δημαγωγία και ο λαϊκισμός, δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, όταν κανείς μιλάει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Και συνεχίζει: «Αυτό που συνέβη εχθές και τις τελευταίες εβδομάδες είναι ο εκφυλισμός της πολιτείας, που οδηγεί σε ενός είδους τυραννία της μάζας που παραπέμπει σε παραπλάνηση, προπαγάνδα και ψευδαισθήσεις για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς ωστόσο ο ηγέτης να διαθέτει τις βάσεις για να οδηγήσει τον λαό σε έναν τέτοιο στόχο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αριστοτέλης χαρακτηρίζει τους δημαγωγούς, κόλακες του λαού».
Ο Γκορία εξηγεί, λοιπόν, πως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν διαφορετικά οι κυβερνώντες τη στιγμή που ο πρωθυπουργός καλεί τον λαό να ψηφίσει σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο όπως ένα πρόγραμμα διάσωσης, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων που απέτυχαν βασισμένες σε αιτήματα απίθανα όπως η αναδιάρθρωση του χρέους.
«Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά ένας πρωθυπουργός που διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές όταν στην πραγματικότητα, όπως επιβεβαιώνουν ευρωπαικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις “δεν υπήρξαν ποτέ τόσο ακινητοποιημένες”; Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί ένας (πλέον πρώην) υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει “τρομοκράτες” τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, την παραμονή της ψηφοφορίας; Πώς μπορούν να χαρακτηριστούν διαφορετικά οι συνεχείς, από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων σχετικά με την συμφωνία, στην οποία ισχυρίζονταν ότι βρίσκονταν ολοένα πιο κοντά, όταν ούτε απαντούσαν στο τηλέφωνο με τους ομολόγους τους;», γράφει το δημοσίευμα του περιοδικού East.
Ο Γκορία, λοιπόν, αφού δηλώνει ότι λυπάται που υπάρχουν πολλοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα νίκησε η δημοκρατία, αλλά αυτή είναι πραγματική δημαγωγία. Και όπως επισημαίνει το δημοσίευμα το τίμημα το πληρώνει ο λαός.
«Σε μία Ελλάδα που βρίσκεται στο χείλος του χρηματοπιστωτικού γκρεμού δαπανώνται ακόμα χρήματα για ένα δημοψήφισμα που δίνει δύο επιλογές: την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ή την έξοδο, την αργή και καταστροφική, έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτά τα δύο σενάρια ο Τσίπρας δεν τα είχε αποκαλύψει στον λαό, καθώς η εντολή του ήταν και είναι η διαπραγμάτευση του δεύτερου προγράμματος διάσωσης και μία πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους», εξηγεί ο Γκορία. Εντούτοις, η δημαγωγία μπορεί να ωθήσει μακριά, σε ανεξερεύνητα εδάφη, αν κάποιος δεν γνωρίζει την δύναμή του.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο δημοσιογράφος αναφέρει πως εξαιτίας της ελληνικής ψήφου η Ευρώπη δεν θα πεθάνει, ακόμα και αν η πόλωση που προκλήθηκε από τη μία από τους διεθνείς πιστωτές και από την άλλη από την ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί ένα από πιο ανατριχιαστικά θεάματα της σύγχρονης ιστορίας.
Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ασυγχώρητο λάθος» το γεγονός ότι ο λαός οδηγήθηκε σε ακραία ιδεολογία που θυμίζει φανατισμό.
«Το δημοψήφισμα μετατράπηκε σε μία συζήτηση υπέρ ή κατά του ευρώ, όχι υπέρ ή κατά του προγράμματος στήριξης», προσθέτει ο δημοσιογράφος, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει πως στις συγκεντρώσεις του Συντάγματος οι σημαίες της Ευρώπης αποδεικνύουν ότι τελικά είμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι από ότι νομίζουμε.
«Το μεγαλύτερο λάθος των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών ήταν ότι δεν κατάφεραν να εξηγήσουν με ακριβή και άμεσο τρόπο τι συνέβαινε στη χώρα. Υπήρξαν λίγες οι πρωτοβουλίες της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ για μία ευρύτερη ενημέρωση του ελληνικού λαού σχετικά με αυτό που συνέβαινε στη χώρα. Για αυτό πρέπει να υπάρξει αλλαγή. Με την ελπίδα ότι, γράφοντας αυτές τις γραμμές, ακόμα και στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον θα ξεκινήσουν να σκέφτονται προς αυτή την κατεύθυνση», προσθέτει.
Βέβαια, παρά τις όποιες προθέσεις των ξένων, το περιοδικό αναγνωρίζει πως η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση εύκολα, αναφέροντας την επιβολή capital controls, τη στιγμή δε που στη χώρα ξεκινά η τουριστική σεζόν και ενώ δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα πάψουν να υφίστανται.
Καταλήγοντας, ο Γκορία γράφει ότι η ιδεολογία δεν οδηγεί πουθενά και εξηγεί ότι με την παραίτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης χρησιμοποίησε λέξεις γεμάτες συναίσθημα, πάθος για να αποχωρήσει. Όλα πολύ όμορφα και ιδεολογικά, αλλά υπενθυμίζουμε στους φανατικούς του Τσίπρα και του Βαρουφάκη ότι μέχρι πριν οκτώ μήνες υπήρχε μία μικρή ακτίνα ανάπτυξης που τώρα έχει καταστραφεί.
«Επιπλέον, θυμίζουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, παρά τις δηλώσεις Τσίπρα – Βαρουφάκη. Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι όπως στην Ιταλία ο Μπέπε Γκρίλο, ο Νίκι Βέντολα, ο Μάσιμο Ντ’Αλέμα, ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ο Ματέο Σαλβίνι ασκούν επίθεση στην Γερμανία κάθε δύο λεπτά, ότι δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η ψήφος δεν ήταν για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τονίζει ο Γκορία, αλλά ούτε για την Γερμανία και την λιτότητα. Ήταν για ένα πρόγραμμα που βασιζόταν σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες παρότι είναι σκληρές είναι απαραίτητες.
Είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν, έπειτα από χρόνια πελατειακού κράτους και παχιών αγελάδων, ύστερα από οφέλη για λίγους και διαφθορά, πρέπει να καταστεί βιώσιμη η χώρα και να πάψει η δημαγωγία, αλλά να ξεκινήσει ο ρεαλισμός και ο πραγματισμός, στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου