8 Ιουλ 2015

Τι μπορεί να συμβεί μέχρι την Δευτέρα

Σενάρια επί σεναρίων κυκλοφορούν από χτες Τετάρτη εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων του Σαββατοκύριακου, που θα καθορίσουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ή την έξοδο από αυτήν.

Με επίκεντρο την υπογραφή ή μη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους και τις επιλογές που μπορούν να κάνουν ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπάρχουν οι εξής έξι εκδοχές:

ΕΚΔΟΧΗ ΠΡΩΤΗ: Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με συμφωνία. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αν περιέχει -όπως αναμένεται- επαχθή μέτρα λιτότητας. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι η Συμφωνία θα εγκριθεί και από βουλευτές άλλων κομμάτων (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) και, ως εκ τούτου, εικάζεται ότι θα υπερψηφιστεί. Ο κ. Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τον Σταύρο Θεοδωράκη, εμφανίστηκε αισιόδοξος, είπε ότι έχει την υποστήριξη του κ. Ολάντ, του κ. Γιούνκερ και του κ. Ντράγκι και εξέφρασε φόβους για την σκληρή στάση της Γερμανίας. Σήμερα θα ενημερώσει τους άλλους αρχηγούς και την Παρασκευή πιθανότατα θα γίνει νέα σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΕΚΔΟΧΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει χωρίς συμφωνία και ανακοινώνει ότι αρχίζει η προετοιμασία για την έξοδο από την ευρωζώνη και τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Θα προκληθεί, ασφαλώς, πολιτικός και κοινοβουλευτικός σάλος, αλλά η υλοποίηση της απόφασης μπορεί να προχωρήσει όσο η κυβέρνηση διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά αυτήν τη φημολογία μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΕΚΔΟΧΗ ΤΡΙΤΗ: Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει χωρίς συμφωνία. Δηλώνει ότι, πιστός στη λαϊκή εντολή, δεν υπέγραψε Μνημόνιο λιτότητας. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ και γι’ αυτό υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του. Το σενάριο αυτό ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, κυβερνητικές πηγές διέψευδαν ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τη φημολογία περί παραίτησης του πρωθυπουργού.

ΕΚΔΟΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: Να σχηματισθεί άλλη κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», τεχνοκρατών ή μη, ώστε να αναλάβει την ευθύνη να υπογράψει την συμφωνία. Όμως, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει την κοινοβουλευτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς δεν θα μπορεί να σχηματισθεί.

ΕΚΔΟΧΗ ΠΕΜΠΤΗ: Από τη διαβούλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς να προκύψει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, αφού ο πρωθυπουργός θα έχει επιλέξει να γίνουν εκλογές. Αυτές θα διεξαχθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής έναν εκ των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

ΕΚΔΟΧΗ ΕΚΤΗ: Παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να συμβεί αυτό, πρέπει ο Προκόπης Παυλόπουλος να εκτιμήσει ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης. Ο ίδιος έχει δηλώσει πρόσφατα ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι εθνικός μονόδρομος». Ως εκ τούτου δεν θα θελήσει να συνδέσει την θητεία του με μια έξοδο. Πρόσφατα επίσης είχε δηλώσει ότι θα φτάσει «στα όρια των αρμοδιοτήτων του», για να διασφαλιστεί η παραμονή της. Αυτό ερμηνεύεται ως έμμεση απειλή ότι θα φτάσει ως και την παραίτηση. Ο πολιτικός αντίκτυπος από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταλυτικός, καθώς θα είναι η πρώτη φορά από την Μεταπολίτευση που ο Πρόεδρος θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για θέμα μείζονος εθνικής σημασίας.

Αν παραιτηθεί ο Πρόεδρος, τον αναπληρώνει προσωρινά η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όμως, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή και να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Θα γίνουν τρεις ψηφοφορίες. Στην πρώτη και στη δεύτερη απαιτούνται 200 ψήφοι και στην τρίτη 180. Αν δεν συγκεντρωθούν, όπερ και το πιθανότερο, η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές.
Γιώργος Καρελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: