Στη Βουλή και τους εταίρους απεστάλησαν το βράδυ της Πέμπτης τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές. Το email με την ελληνική πρόταση έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών προς τον πρόεδρο του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα το αποστείλει στους υπουργούς Οικονομικών, ενώ θα κοινοποιηθεί και στους θεσμούς.
Το κείμενο της ελληνικής πρότασης κατατέθηκε και στη Βουλή και με βάση αυτό θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση του ελληνικού κοινοβουλίου προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών, να διαπραγματευτούν επί τη βάση αυτού του κειμένου στις Βρυξέλλες.
Αυτό σημαίνει ότι αύριο η Βουλή καλείται με βάση τις πρόνοιες του κανονισμού για τις κατεπείγουσες διαδικασίες να τοποθετηθεί και να δώσει έως το βράδυ την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση μέσα από ψηφοφορία.
Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το τελικό κείμενο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να αποτελέσει νόμο του κράτους.
Epikairo: Περίεργα, αντικοινοβουλευτικά τερτίπια και τακτικισμοί, με την κυβέρνηση για ακόμα μια φορά να αποφασίζει να παίξει με τη φωτιά. Να ξεκαθαρίσουμε ότι διαδικασία "εξουσιοδότησης" της κυβέρνηση ή ψήφισης μιας πρότασης δεν στέκει. Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η Βουλή συγκαλείται για να νομοθετήσει, όχι για να εκδόσει "ψηφίσματα". Ενώ η κυβερνητική πλευρά διαρρέει αφελώς ως νομική βάση της πρωτοβουλίας της το άρθρο 109 του Κανονισμού (διαδικασία του κατεπείγοντος για κατατεθειμένα νομοσχέδια), η μόνη νομική βάση που θα μπορούσε να στηριχθεί η κυβέρνηση είναι το άρθρο 142Α του Κανονισμού, που κάνει λόγο για ανακοινώσεις-δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής, στο οποίο άρθρο μετά το πέρας της διαδικασίας δεν προβλέπεται καμία ψηφοφορία.
Το άρθρο αυτό αναφέρει τα εξής:
"1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.
2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.
3. H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας".
Βέβαια με μια πρόχειρη ανάγνωση του άρθρου θα καταλάβει κανείς ότι δεν έχουν τηρηθεί ορισμένες διαδικαστικές προϋποθέσεις, όπως π.χ. η προ 24ωρου ενημέρωση των Προέδρων των Κ.Ο., ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αυτές οι ανακοινώσεις δεν χρειάζονται ειδική συνεδρίαση, αλλά γίνονται εμβόλιμα, ενόσω εξελίσσεται μια άλλη νομοθετική διαδικασία.
Αν συνδυάσει κανείς το γεγονός ότι η πρόεδρος Ζωή βρίσκεται στο Μαξίμου από τος 8 το απόγευμα, μεθοδεύεται μια πρωτοφανής κοινοβουλευτική διαδικασία, πιθανότατα για να δεσμεύσει ο Τσίπρας ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ στην πρόταση που έστειλε η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες κι αυτό πολιτικά να το αξιοποιήσει στη διαπραγμάτευση. Βέβαια τι την χρειάζεται την εξουσιοδότηση, όταν έχει την δεδηλωμένη αλλά και το 61% του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι κάτι που χρήζει διερεύνησης και ετοιμότητας.
Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε μια ενέργεια που για την ώρα δεν γνωρίζουμε αν έχει την έγκριση των δανειστών και επιπλέον δεν γνωρίζουμε αν αυτή η ενημέρωση με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ξεπηδήσει μια ψηφοφορία έγκρισης κάποιων προαπαιτουμένων, που αυτή την ώρα έχουν τον χαρακτήρα ευχολογίου και τίποτε περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση απ' αυτό το βήμα οφείλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας, αλλά και τη θέση ότι η Ζωή σε συνεργασία με τον Τσίπρα κάνει κουρελόχαρτο τον Κανονισμό για άδηλες προς το παρόν προθέσεις..
http://www.epikairo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου