9 Ιουλ 2015

«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΩΣ ΜΗ ΓΕΝΟΜΕΝΟ…»

 ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΤΟΥ ΦΕΛΕΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΧΙ



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ MATRIX24.GR

Θλίψη. Απογοήτευση. Αν πιστέψει κάποιος τα όσα μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία, χειρότερη από αυτή που απέρριψε με 61% ο λαός στο δημοψήφισμα. Είναι δυνατόν; Ο ίδιος δεν ζήτησε να πούμε «όχι» στο σχέδιο Γιούνκερ επειδή ήταν απαράδεκτο; Και τώρα συζητά το σχέδιο Γιούνκερ και μάλιστα «βελτιωμένο» επί τα χείρω! Είναι δυνατόν; Τότε γιατί έγινε το δημοψήφισμα; Γιατί 6,5 εκατ. ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες; Για να δώσουν τη δύναμη στον πρωθυπουργό να δεχθεί μια χειρότερη συμφωνία από αυτή που οι Έλληνες απέρριψαν;

Άλλα μας έλεγαν οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μας μιλούσαν για την αρετή της αξιοπρέπειας και όχι το θαύμα του μεταμορφισμού -πως δηλαδή μπορείς σε πέντε μέρες να κάνεις δημοψήφισμα και σε πέντε μέρες να το καταργήσεις. Εκτός κι αν όλα αυτά ήταν προπέτασμα καπνού για να οδηγηθούμε τελικά στη δραχμή. Όμως η εντολή του 61%, σύμφωνα με τον Τσίπρα, δεν ήταν για ρήξη και δραχμή, αλλά για συμφωνία και παραμονή στο ευρώ. Ελπίζω να μην μας πουν, τώρα, πως οι δανειστές είναι ανένδοτοι και είναι αυτοί υπεύθυνοι για τυχόν Grexit. Θα είναι σα να μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα.

Δεν ήξεραν ότι οι δανειστές θα ήταν ανένδοτοι; Δεν γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν θα τους κάνει ν” αλλάξουν γνώμη; Το ήξεραν. Κάποιοι, πολλοί, το λέγαμε. Και οι ξένοι τους το είχαν ξεκαθαρίσει δημόσια, αλλά και παρασκηνιακά στον πρωθυπουργό, με απόλυτο τρόπο. Γιατί λοιπόν ετύρβαζαν περί άλλων; Για να ρίξουν, σε δεύτερο χρόνο, την ευθύνη στους ξένους ότι δήθεν αρνούνται να δεχθούν την ετημυγορία του ελληνικού λαού οπότε η έξοδος από την ευρωζώνη είναι μονόδρομος;

Είναι δυνατόν να παίζονται τέτοια παιχνίδια και μάλιστα σε βάρος της χώρας; Τουλάχιστον ο Τσακαλώτος ήταν ειλικρινής, το δημοψήφισμα έγινε, είπε, επειδή η πρόταση των δανειστών δεν περνούσε από τη Βουλή. Και τώρα θα περάσει; Ναι, λένε κάποιοι. Αν δεν την ψηφίσει η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θα την ψηφίσουν το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή ο λαός απέρριψε μια συμφωνία την οποίαν η κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή με την ψήφο των κομμάτων που υποστήριξαν το «ναι»; Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Ξεφτιλούπολη. Δεν μπορεί το δημοψήφισμα να θεωρηθεί, όπως κάποιες φάσεις στο μπάσκετ, ως μη γενόμενο.

Το πιο λογικό λοιπόν που πρέπει να υποθέσουμε είναι πως τέτοια συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει. Μπορεί να λένε κάποιοι πως ο Τσίπρας δεν είναι ιδεολόγος, αλλά κυνικός και απαράτσνικος της εξουσίας, όμως υπάρχει και ένα όριο στην ξεφτίλα. Εν πάση περιπτώσει Κυριακή κοντή γιορτή. Μέχρι την Πέμπτη θα ξέρουμε που το πάει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του.

Μέχρι την Πέμπτη τα κόλπα και τα παιχνίδια τελειώνουν. Ή η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει, όπως διαμήνυσαν χθες στον Τσίπρα, συγκεκριμένες προτάσεις ή αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια -το ευρώ- που χάνεις. Προτάσεις οι οποίες, εφόσον το Γιούρογκρουπ του Σαββάτου τις εγκρίνει έχει καλώς. Διαφορετικά την Κυριακή 12 Ιουλίου, την ημέρα που εκοιμήθη ο αγιορείτης γέρων Παΐσιος, θα κοιμηθούμε στην ευρωζώνη και θα ξυπνήσουμε, με απόφαση της Συνόδου Κορυφής, εκτός αυτής.

Το σίγουρο είναι όπως τα ψέμματα τελείωσαν. Την Πέμπτη πρέπει να υποβάλλουμε επώδυνες προτάσεις, που με το δημοψήφισμα απορρίψαμε, και την επομένη ή την μεθεπομένη αυτές να ψηφιστούν από τη Βουλή. Διαφορετικά, πάπαλα. Ούτε μικρή ούτε μεγάλη χρηματοδότηση θα έχουμε ούτε τίποτε.

Μάλιστα τα πράγματα είναι πιο σκούρα για την κυβέρνηση. Ήθελε, λένε, να πάει τώρα σε μια μικρή, δίμηνη-τρίμηνη, συμφωνία και μετά σε μεγάλη διετή συμφωνία, αλλά οι εταίροι-δανειστές της το ξέκοψαν. Πρώτα συμφωνούμε στο μεγάλο πακέτο και μετά συζητάμε αν θα πάρεις κάτι έναντι. Και αφού βεβαίως στο μεταξύ έχεις ψηφίσει και τα προαπαιτούμενα για τη μικρή χρηματοδότηση.

Με απλά λόγια χθες η Μέρκελ, ο Ολάντ και η παρέα τους στη Σύνοδο Κορυφής έβαλαν τα δυό πόδια του Τσίπρα σε ένα παπούτσι. Ούτε το δημοψήφισμα, που ο Τσίπρας μας έλεγε ότι θα υπολογίσουν, υπολόγισαν ούτε τίποτε. Σε κάθε περίπτωση συμφωνία σε 48 ώρες, όπως έλεγε, ο Τσίπρας δεν εξασφάλισε. Το «ναι» ή «όχι» του δημοψηφίσματος, μετατράπηκε, όπως κάποιοι υποστηρίζαμε, σε «ευρώ ή δραχμή», οι τράπεζες δεν άνοιξαν την Τρίτη και ούτε στο προβλεπτό μέλλον πρόκειται να ανοίξουν, το capital control, ακόμη κι αν υπάρξει ταπεινωτική συμφωνία, δεν πρόκειται, επίσης στο προβλεπτό μέλλον, να αρθεί.

Και η κυβέρνηση καλείται να υποβάλει, μέχρι την Πέμπτη, προτάσεις που το δημοψήφισμα απέρριψε και την Κυριακή να αποφασιστεί αν θα παραμείνουμε ή όχι στο ευρώ. Τόσο καλά. Και τόσο θλιβερά. Ελπίζω ο πρωθυπουργός να έχει κάποιο άσσο να βγάλει από το μανίκι την τελευταία στιγμή και να σώσει την παρτίδα. Διαφορετικά θα μείνουμε ταπί, ενώ δεν είμαι σίγουρος ότι θα μείνουμε και ψύχραιμοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: