2 Ιουν 2014

Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει ο Σκανδαλίδης, συνεργασία ούτε με ΝΔ ούτε με ΣΥΡΙΖΑ θέλει ο Ανδρουλάκης


«Κανένας από μόνος του δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την τύχη ενός ιστορικού κόμματος» διαμηνύει με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης. [iefimerida]
Επισημαίνει πως πρέπει να ενωθούν οι υπαρκτές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι διάσπαρτες παντού και μέσα από ένα ανοιχτό, μαζικό, αντιπροσωπευτικό Συνέδριο να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του χώρου.

Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διακηρύξει το οριστικό τέλος του ιστορικού του συμβιβασμού με τη δεξιά στις ερχόμενες εκλογές. Να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις
δυνάμεις του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον τονίζει πως πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα - σύγχρονο θεσμό που να φεύγει από την ιδιοκτησιακή αντίληψη του κάθε αρχηγού ή φιλόδοξου στελέχους.

Την ίδια ώρα που γράφει αυτά τα πράγματα ο Σκανδαλίδης στα "ΝΕΑ", έρχεται ο Ανδρουλάκης σήμερα σε συνέντευξή του στο Βήμα FM 99,5 στους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη και λέει τα εξής [tanea]:

"Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συζητά πολιτικά για να υπάρχει ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης, αλλά είναι άλλο οι στρατηγικές συμμαχίες. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει στρατηγική συμμαχία ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να κάνει ένα διμέτωπο πολιτικό αγώνα και να στηρίξει την αυτονομία του και την ιστορική πολιτική του διαδρομή. Εμείς, δεν θέλουμε να είμαστε ο κολαούζος της εξουσίας, είτε δίπλα στη ΝΔ είτε δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρχουν κάποιοι υπουργοί από το ΠΑΣΟΚ ες αεί, κάποιοι υπουργοί "χάιλαντερ"...

«Ας συμμαχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ»

«Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να έχει στρατηγική συμμαχία ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να είναι κάποιοι ες αεί υπουργοί. Αυτό είπα. Σαν κουλτούρα, πρέπει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να έχει πάντα υπουργούς και το ΠΑΣΟΚ να είναι πάντα στην εξουσία; Όχι βέβαια! Μπορεί να υπάρχει και στην αντιπολίτευση. Και να σας πω και κάτι; Αν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ας συμμαχήσει στην κυβέρνηση με τη ΝΔ. Δεν μπορεί να δημαγωγεί συνέχεια στην πλάτη μας. Και ο κ. Σαμαράς που τα δύο πρώτα χρόνια το έπαιζε αντιμνημονιακός και ο κ. Τσίπρας που τέσσερα χρόνια τώρα το παίζει το ίδιο. Ας συγκυβερνήσουν, λοιπόν!» τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.


Epikairo:
Συγκρούονται δύο διαφορετικές γραμμές εντός του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, απόρροια φυσικά του στρατηγικού λάθους του τελευταίου να μεταθέσει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο, δείχνοντας ότι το γκουβέρνο είναι πολύ σημαντικότερο από την ταυτότητα και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σκανδαλίδης θέλει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που ο Ανδρουλάκης δηλώνει ευθαρσώς ότι επιθυμεί την επομένη το ΠΑΣΟΚ να είναι στην αντιπολίτευση και δη την ελάσσονα, διατυπώνοντας το εύλογο επιχείρημα των μόνιμων υπουργών.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δύο σωστές απόψεις που διατυπώνονται όμως από τα λάθος άτομα. Από τη μια πλευρά ο Σκανδαλίδης είναι της κλασσικής σχολής ΠΑΣΟΚ "του να είμαι μες στα πράγματα" ανεξαρτήτου κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά ο Ανδρουλάκης δείχνει να θέλει να κεφαλαιοποιήσει την προίκα εκλογής του στην Ευρωβουλή με ενδεχόμενη θέση υποψηφιότητας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στην μετά Βενιζέλου εποχή, σ' ένα μικρό ΠΑΣΟΚ ελέγξιμο που θα μπορεί ο ίδιος να το κάνει ότι θέλει, με ορμητήριο τη θέση του γραμματέα.

Ωστόσο και οι δύο δείχνουν να είναι εκτός γραμμής Βενιζέλου, ο οποίος επιθυμεί τη διατήρηση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κι αυτή η διάσταση απόψεων θα συνεχίσει να προκύπτει όσο το ΠΑΣΟΚ δεν συνεδριάζει, όσο το ΠΑΣΟΚ δεν αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα, όσο το ΠΑΣΟΚ δεν συνειδητοποιεί στη δεινή θέση που έχει έρθει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σκανδαλίδης-Ανδρουλάκης φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από την έκρηξη μικρομεγαλείου του Βενιζέλου, ο οποίος θεωρεί επιτυχία το 8%. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ ή η "Ελιά" έει προδιαγεγραμμένη πορεία συντριβής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με τον κίνδυνο να μην ασχολιέται κανείς μαζί του την επομένη των εκλογών να είναι υπαρκτός.

Ας μην κοιτούν αυτάρεσκα το μέλλον Σκανδαλίδης-Ανδρουλάκης, αλλά να επικεντρωθούν στο παρόν, που μοιάζει αρκετά καχεκτικό για το ΠΑΣΟΚ. Με τα μυαλά που κουβαλάνε όμως στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το μοιραίο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: