7 Ιουν 2014

Το σχέδιο ολικής επαναφοράς 

του Γιώργου Παπανδρέου

Οι κινήσεις και τα σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου.                Το ιδεολογικό στίγμα του πρώην πρωθυπουργού και οι βλέψεις για την συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται συχνότερα με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πυκνώνει τις τοποθετήσεις του για την σοσιαλδημοκρατία και τις θέσεις της για την Ε.Ε. σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την χώρα και την Ευρώπη.

O πρώην πρωθυπουργός θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς μετά την ολοκλήρωση της φάσης των Μνημονίων


Το σχέδιο για την ολική επαναφορά του Γιώργου Παπανδρέου στην πολιτική ζωή της Ελλάδας ξεδιπλώνεται με τις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού από το εξωτερικό τον τελευταίο καιρό χωρίς να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της φάσης των Μνημονίων. Σύμφωνα με στελέχη που ανήκουν στην σφαίρα επιρροής του πρώην πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ως στόχο να αποτελέσει τον εγγυητή της ενότητας της Δημοκρατικής Παράταξης στην οποία επιθυμεί να συναντηθούν όταν ωριμάσουν οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, το ΠΑΣΟΚ, η ανανεωτική αριστερά, το Ποτάμι και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των κινήσεων και των κομμάτων της Κεντροαριστεράς σε μία σύγχρονη εκδοχή μίας Ένωσης Κέντρου του 21ου αιώνα, όπου θα συνεργαστούν οι δυνάμεις από το φιλελεύθερο κέντρο μέχρι και την ευρωπαϊκή αριστερά στην νέα φάση που καλείται να διανύσει η χώρα μετά το Μνημόνιο.

Για τον λόγο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις του προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό στίγμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας ξεκινώντας από τα βασικά – όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές – δηλαδή από την ιδεολογική τοποθέτηση με στόχο να αναζητηθούν συμμαχίες για την συμπόρευση κομμάτων και κινήσεων και προφανή στόχο την διεκδίκηση της εξουσίας. Με αυτήν την κίνηση απαντά στην αποΐδεολογικοποίηση που έχει οδηγήσει η σημερινή ηγεσία το ΠΑΣΟΚ αφού κάθε πρωτοβουλία της στηρίζεται μόνο στην διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας και στην ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές .

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι τελευταίες παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού οι οποίες ήταν:
Η καταψήφιση του άρθρου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την οποία συμβόλισε την σύγκρουσή του με οικονομικά συμφέροντα και επιδιώκοντας την δικαίωση της πολιτικής των κυβερνήσεων του σχετικά με την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος
Την αναφορά στο θέμα του δημοψηφίσματος και της συζήτησης των Καννών για το θέμα το δημοψηφίσματος. Όπως αναφέρουν στελέχη προσκείμενα στον Γιώργο Παπανδρέου, από τα δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων γίνεται φανερό ότι ξένοι ηγέτες συνέβαλλαν στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρήκαν συμμάχους στο εσωτερικό του κόμματος που πίεσαν για την αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης.
Τις προτάσεις για τον ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ε.Ε. Στην φάση της οικονομικής κρίσης και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η δημόσια τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Παύλου Γερουλάνου και οι αναφορές του στην απώλεια του ιδεολογικού στίγματος του ΠΑΣΟΚ. Στο ιδεολογικό πεδίο ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκει σημεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μετά την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ε.Ε. Αναζητά νέο βηματισμό στην Ευρώπη με σαφές φιλοευρωπαϊκό προφίλ.

Οι κινήσεις του παπανδρεϊκού μπλοκ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του λεγόμενου «παπανδρεϊκού» μπλοκ έχουν απλωθεί σε όλα τα κόμματα και τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ΔΗΜΑΡ, ενώ διατηρούν ισχυρή παρουσία στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να ωριμάσουν οι συνθήκες ολικής επαναφοράς του Γιώργου Παπανδρέου στην πολιτική ζωή του τόπου.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να ωριμάσουν οι συνθήκες ολικής επαναφοράς

Στο εσωτερικό του κόμματος οι «παπανδρεϊκοί» Θάνος Μωραϊτης και Φίλιππος Σαχινίδης κρaτούν αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό σε μία προσπάθεια να μην χρεωθούν στον Γιώργο Παπανδρέου οι κινήσεις τους. Τόσο ο Θάνος Μωραΐτης που έθεσε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ όσο και ο Φίλιππος Σαχινίδης που παρευρέθη στην εκδήλωση του Σπύρου Λυκούδη δεν κρύβουν τους δεσμούς τους με τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά προσπαθούν να αποκόψουν τις πρωτοβουλίες τους από τον πρώην πρωθυπουργό. Εξάλλου τα ονόματα των δύο βουλευτών και πρώην υπουργών των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να παίξουν στο μπλοκ των αντιφρονούντων της σημερινής ηγεσίας του κόμματος για να τεθούν επικεφαλής στο μπλόκ των δυνάμεων που θα αντιταχθούν στον Ευάγγελο Βενιζέλο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο.
Νίκος Τσίτσας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: