7 Φεβ 2011

"Διάπλαση χαρακτήρα" 01

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ-Διάπλαση χαρακτήρα», είναι ο τίτλος του ...πονήματος του μητροπολίτη Σωτηρίου, στην «Ορθόδοξη Πορεία» του περασμένου μήνα Ιανουαρίου, το οποίο τάραξε τα ήσυχα νερά της ομογένειας. Το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο, σχεδόν, για σας που δεν έχετε τον τρόπο να το προμηθευτείτε, και για να το σχολιάσουμε συγχρόνως, βήμα-βήμα..! Και επειδή θα το πάμε σιγά-σιγά, ίσως προλάβουν να το πάρουν ...μυρωδιά οι εδώ ελληνικές αρχές ή κάποιος απ’ τους καθηγητάδες μας, ώστε να μας πουν δυο λόγια για την σοβαρότητα ή μη του ...πονήματος του μητροπολίτη μας.! (Ο ίδιος είναι σχεδόν αδύνατο να μας διαβάζει και πολύ περισσότερο να απαντήσει -ασχολούμενος μαζί μας- οπότε δεν έχουμε απαιτήσεις...)

Γράφει, λοιπόν, ο μητροπολίτης:
«Aυτό σημαίνει Ελληνική Παιδεία. Διάπλαση χαρακτήρα. Ποια όμως είναι τα συστατικά του σωστού χαρακτήρα; Και όχι μόνο. Πώς διαπλάθεται ο σωστός χαρακτήρας είναι το ουσιαστικότερο.»
(σ. π. Επομένως; Αφού «Ελληνική Παιδεία» σημαίνει «Διάπλαση χαρακτήρα» τι ψάχνουμε; Ψύλλο στα αχερα; Την προσφέρουμε και ...να ο χαρακτήρας...)
«Ο άνθρωπος διακρίνεται από τα άλογα ζώα, γιατί έχει λογική. Έχει νόηση. Έχει γνώση. Έχει κρίση. Γνωρίζει το καλό από το κακό.»
(σ. π. Εσείς πάντως απευθύνεστε σε άλογα ζώα, χωρίς λογική, χωρίς νόηση, χωρίς γνώση, χωρίς κρίση... Διαφορετικά είμαστε σίγουροι, δεν θα γράφατε τέτοιες παραλογίες, αλλά ουτε και τέτοιες ανιησίες. Απευθύνεστε σε λίγα συγκεκριμένα άλογα ζώα, τα οποία όμως είναι αρκετά για να κάνετε τη ...δουλειά σας... Ακόμα και οικόπεδο στον παράδεισο τους πουλάτε, μέσω της ...αρχοντοποίησής τους κι΄αυτοί ...τσιμπάνε. Επειδή ...γνωρίζουν το καλό από το κακό. Όπως οι Φαρισαίοι υποκριτές...)
«Το πρώτο από τα απαραίτητα που χρειάζεται η Ελληνική Παιδεία να προσφέρει στον άνθρωπο είναι η γνώση. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει η Ελληνική Παιδεία να τον μάθει να κάνει σωστή χρήση της γνώσης.»
(σ. π. Και βέβαια η Ελληνική Παιδεία προσφέρει γνώση και την σωστή χρήση της. Προσφέρει ΦΩΣ αντί του σκότους το οποίο προσφέρει η περιορισμένη γνώση της Ελληνορθόδοξης Παιδείας, αν μπορούμε να αποκαλέσουμε «Παιδεία» κάτι τέτοιο... Διότι η Ελληνορθόδοξη Παιδεία, μόνο κομμάτι της Ελληνικής Παιδείας, μπορεί να είναι, - όπως και κάθε θρησκευτική Παιδεία, ενώ η Ελληνική Παιδεία ΔΕΝ μπορεί να ...χωρέσει στην Ελληνορθόδοξη τοιαύτη... Είναι πολύ μεγαλύτερη.!)
«Για να επιτύχει, να τον κάνει τον άνθρωπο, να κάνει σωστή χρήση της γνώσης, πρέπει να τον διδάξει ηθική. Αλλά δεν υπάρχει ηθική χωρίς να βασίζεται κάπου.
Η σωστή ηθική βασίζεται σε σωστή πίστη. Συνεπώς η Ελληνική Παιδεία πρέπει να δώσει στον άνθρωπο την σωστή πίστη.»
(σ. π. Μόνο ηθική δεν μπορεί να καυχηθεί ότι είναι σε θέση να διδάξει η Ελληνορθόδοξη Παιδία, έστω κι’ αν ...υπολείπεται της Καθολικής τοιαύτης...)
«Η σωστή πίστη είναι η ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Συνεπώς, η Ελληνική Παιδεία για να διαπλάσει σωστό χαρακτήρα, πρέπει, μαζί με όλα τα άλλα, να δώσει στο παιδί την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία.»
(σ. π. Η πίστη, και ειδικότερα η σωστή, δεν μπορεί να είναι ...αποκλειστικότητα κάποιας θρησκείας, ούτε κάποιου ανθρώπου. Όπως σωστές πράξεις δεν κάνουν μόνο κάποιοι, έστω ελάχιστοι κληρικοί, αλλά πολύ περισσότερο οι λαϊκοί οι οποίοι στην πλειψηφία τους δεν είναι καν ορθόδοξοι...)
Υ. Γ. Να πούμε και κάτι προσωπικό μεταξύ μας αγαπητέ; Τι προσφέρατε όλα αυτά τα χρόνια της ποιμαντορίας σας στην Επισκοπή και Μητρόπολη Τορόντο (Καναδά); ΛΕΦΤΑ και μόνο λεφτά. Αλλά προς εσάς μόνο και από λαϊκούς... Να μιλήσουμε και λίγο περί ηθικής, πάντα μεταξύ μας, γύρο από την Μητρόπολή μας; Ή να το αφήσουμε για μια άλλη φορά; Ας το αφήσουμε λοιπόν...



Δεν υπάρχουν σχόλια: