9 Φεβ 2014

Για Σαμαρά-Βενιζέλο

Σανίδα σωτηρίας  οι Ευρωεκλογές 
με σταυρό προτίμησης



Στη χθεσινή σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου, ελήφθη μία πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση η οποία πρέπει να κριθεί σε πολυδιάστατο επίπεδο. Οι Ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα όπως συνέβαινε όλα τα χρόνια. Αναμφίβολα μιλάμε για μία απόφαση - σταθμό, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που κρύβονται από πίσω, οι οποίες όμως αξίζει να διερευνηθούν...

Εάν κλείσουμε τα μάτια μας και ξεχάσουμε ποιοί είναι οι πολιτικοί αρχηγοί που έλαβαν την απόφαση και σε ποια χώρα βρισκόμαστε, θα μπορούσε κανείς να πει οτι μιλάμε για μία απόφαση που είναι προς το δημοκρατικότερο, καθώς δεν αποφασίζει ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός ποιός θα σταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο συγκροτώντας μία λίστα, αλλά οι πολίτες. Εν ολίγοις οι πολίτες συμμετέχουν
ενεργά στην απόφαση επιλέγοντας από μία λίστα 42 υποψηφίων όπως ακούγεται, για το ποιός θα τους εκπροσωπήσει σε ένα από τα κορυφαία Ευρωπαϊκά όργανα.

Στο σημείο αυτό ας βάλουμε στην ανάλυσή μας μία από τις δυο παραμέτρους που αμέλησα στην προηγούμενη παράγραφο. Τη χώρα στην οποία βρισκόμαστε. Στην χώρα στην οποία βρισκόμαστε λοιπόν, κατά κοινή ομολογία, βασιλεύει η διαπλοκή. Η διαπλοκή λοιπόν είναι αυτή που συνήθως καθορίζει ποιοί υποψήφιοι θα προβληθούν περισσότερο και ποιοί θα θαφτούν. Σε ένα σύστημα με σταυροδοσία λοιπόν, ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη προβολή, το πιο ισχυρό όνομα και τον πιο λειτουργικό και βαθύ μηχανισμό, είναι αυτός που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί. Παρ' όλα αυτά και σε ένα σύστημα χωρίς σταυρούς, με λίστα, συνήθως είναι ο αρχηγός που αποφασίζει, αποκτά περισσότερη δύναμη και δεν αποκλείεται η "εμπλοκή της διαπλοκής" που θα επιβάλλει υποψηφίους της αρεσκείας της.

Τα προβλήματα αυτά βέβαια θα μπορούσα να εκλείψουν με εκλογές με λίστα, η οποία θα έχει συγκροτηθεί μετά από εσωκομματικές εκλογές, κάτι το οποίο βέβαια δεν μπορεί να το επιβάλλει κανείς σε ένα κόμμα, πρέπει να το επιλέξει.

Πάμε όμως να βάλλουμε στην ανάλυσή μας και την τελευταία παράμετρο, που είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έλαβαν την απόφαση αυτή, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος. Και οι δυο αυτή τη στιγμή έχουν εσωκομματικά προβλήματα, στο ΠΑΣΟΚ είναι εμφανή, στη ΝΔ χώνονται κάτω από το χαλί καθώς ο Σαμαράς παραμένει Πρωθυπουργός. Υπάρχει έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση κάτι που θα σήμαινε οτι σε ενδεχόμενη παταγώδη αποτυχία στις ευρωεκλογές, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι, θα αμφισβητούσαν ευθέως τις επιλογές των αρχηγών για τη λίστα των Ευρωεκλογών. Οπότε με την απόφασή τους αυτή, οι δυο αρχηγοί κάνουν μία ντρίμπλα και μετριάζουν από τώρα την εσωκομματική αμφισβήτηση που θα δεχθούν. Ο δε αριθμός των υποψηφίων που θα έχει δικαίωμα να προτείνει κάθε κόμμα, δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν και να μετρηθούν όλες οι τάσεις (και να πάρουν φωτιά οι μηχανισμοί). Παύει δε η αναζήτηση τρανταχτών και κοινής αποδοχής ατόμων που θα έπρεπε να βρεθούν για να τεθούν επικεφαλής των λιστών.

Δεδομένης της επίδοσης των δυο αρχηγών στη συγκρότηση ψηφοδελτίων Επικρατείας στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, η απόφαση αυτή κρίνεται ως απόλυτα θετική, καθώς δεν θα επιχειρήσουν να μας επιβάλλουν άτομα επιπέδου Μιχελάκη, Ανδρουλάκη κλπ.

Παρ' όλα αυτά υπάρχει ένα μείζον θέμα και αφορά στον κύριο Βενιζέλο. Ο κύριος Βενιζέλος, έχει συμφωνήσει οτι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατέβει στις ευρωεκλογές ως ανεξάρτητο κόμμα, αλλά οτι θα συνεργαστεί με την "Ελιά" και πιθανότατα θα κατέβουν ως "Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα". Εν ολίγοις για να λάβει την απόφαση αυτή ο κύριος Βενιζέλος από τη στιγμή που έχει κάνει αυτή τη συμφωνία με την "Ελιά" θα υπέθετε κανείς, οτι γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των 58 και είχε τη σχετική νομιμοποίηση να προτείνει κάτι τέτοιο. Εάν η "Ελιά" και οι 58, δεν ήταν σύμφωνοι και πολύ περισσότερο ενήμεροι γι' αυτή την απόφαση Βενιζέλου, μιλάμε για μέγιστη πολιτική ανηθικότητα και απόλυτη παγίδα από τον Βενιζέλο.

Τέλος, υπάρχει και μία επιπλέον παράμετρος που πρέπει να έχει κανείς στα υπόψιν του για να κρίνει συνολικά την απόφαση. Η συρρίκνωση της προεκλογικής περιόδου με την τροπολογία του μεταρρυθμιστή Μιχελάκη, σημαίνει οτι οι υποψήφιοι που τώρα θα κυνηγάνε την ψήφο μας, θα έχουν λιγότερο χρόνο για να ξοδέψουν τα χρήματα που επιτρέπει ο νόμος σε κάθε υποψήφιο στα πλαίσια μίας προεκλογικής εκστρατείας. Συνεπώς θα ξοδευτεί πολύ περισσότερο πολιτικό χρήμα... αμφιβόλου απόχρωσης.

Δεδομένου οτι η θητεία των Ευρωβουλευτών είναι βρέξει-χιονίσει 5 χρόνια όποιοι και να είναι οι συσχετισμοί στη χώρα από την οποία προέρχονται και δεν υπάρχουν "έκτακτες ευρωπαϊκές εκλογές" θα δούμε σκληρές μάχες στα τηλεπαράθυρα και πιθανώς αρκετά κομματικά στελέχη υποψήφια

 http://www.epikairo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: