9 Μαΐ 2013

Μεταρρυθμίσεις: 
Το έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται, αλλά κινδυνεύει

Σε συνέντευξή του ο υπουργός οικονομικών είπε, μεταξύ άλλων: «Θέλω να σας αναφέρω μία πολύ πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ λέγεται «Going for Growth». Δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια».

Σωστό. Αλλά να προσθέσουμε εδώ ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό μεταρρυθμίσεων μεταξύ όλων των χωρών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) τα τελευταία 3 χρόνια.
Από το 2010.
Δηλαδή, από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του που είχε δημοσιευτεί τον Αύγουστο του 2010 (ήταν η εποχή που η Ελλάδα δεχόταν από όλους εύσημα για την προσπάθειά της και ιδιαίτερα στη μείωση της σπατάλης και των ελλειμμάτων), ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έλεγε μεταξύ άλλων το εξής:
«Μπορεί για κάποιους τεχνοκράτες και αναλυτές σημασία να έχει μόνο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, στη δική μας περίπτωση: να μειώσουμε το έλλειμμα, να αντιμετωπίσουμε το χρέος, να ξεχρεώσουμε τα δανεικά. Για εμάς, όχι. Εμείς δεν αρκούμαστε σε αυτά. Εμείς γνωρίζουμε ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα χωρίς τολμηρές θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος… Προχωράμε σε αλλαγές που θα οικοδομήσουν αποτελεσματικά ένα κράτος δικαίου υπέρ του πολίτη. Αλλαγές που ξεριζώνουν το πελατειακό κράτος, απαντώντας έτσι επί της ουσίας, στις αιτίες του προβλήματος που παραλίγο να μας οδηγήσει στην κατάρρευση. Αλλαγές που εγγυώνται ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση, όταν επιτευχθεί, θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή».
Και πράγματι, η προσπάθεια έγινε. Και είχε αποτέλεσμα. Στην έκθεση «Going for Growth» του ΟΟΣΑ για το 2012 , έκθεση που δίνει έμφαση σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με τις αναπτυξιακές δυνατότητες των κρατών μελών, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή όλων των χωρών του ΟΟΣΑ σε ρυθμό μεταρρυθμίσεων την διετία 2010-2011. Δείτε τον πίνακα:
Η πρώτη θέση της Ελλάδας εξηγείται από δύο λόγους. Πρώτον, διότι ελέω καραμανλικής διακυβέρνησης, η Ελλάδα ξεκινούσε από πολύ χαμηλά σε όλους τους τομείς, σε σχέση με όλες τις χώρες. Και δεύτερο και σημαντικότερο, επειδή η Ελλάδα είχε αποκτήσει κυβέρνηση που έκανε σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια – κι ας μην της το αναγνώριζε ουσιαστικά κανένας στο εσωτερικό, γιατί ήταν της μόδας τότε και πουλούσε η “αντιμνημονιακή” ισοπέδωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, είναι εμφανές ότι όλες οι μεταρρυθμιστικές συμβουλές του ΟΟΣΑ που χρονολογούνται από το 2007, βρίσκουν απάντηση από το 2010!
Αλλά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου, παρά τα σοβαρά προβλήματα πολιτικής αστάθειας, συνεχίστηκε.
Έτσι και η έκθεση του ΟΟΣΑ «Going for Growth» για το 2013, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Στουρνάρας και καλύπτει την διετία 2011-2012 (κυρίως δηλαδή κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου), εξακολουθεί να κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη σε ρυθμό μεταρρυθμίσεων. Δείτε τον πίνακα:
Το έργο λοιπόν ξεκίνησε.
Τι γίνεται τώρα;
Όλα τα δελτία ειδήσεων ξύπνησαν ξαφνικά και προβάλλουν με κάθε τρόπο – και καλά κάνουν – θετικές ειδήσεις από κάθε τομέα, όταν το 2010 και 2011…σιγοψιθύριζαν κάθε θετική είδηση που προέκυπτε και ισοπέδωναν κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκινούσε. Προσπάθεια χάρη στην οποία βέβαια εξακολουθούμε να έχουμε σήμερα θετικές ειδήσεις.
«Αυξάνονται φέτος οι τουρίστες» λένε. Πολύ θετικό. Αποτέλεσμα της απόφασης, για παράδειγμα, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να στρέψει, από την πρώτη στιγμή, τη διαφημιστική καμπάνια της χώρας στο διαδίκτυο. Μην ξεχνάμε ότι το 2011, μέσα στην κρίση και στο χάος των συγκεντρώσεων, είχαμε ρεκόρ όλων των εποχών στην προσέλευση τουριστών στη χώρα.
«Αυξάνονται τα έσοδα από την κρουαζιέρα» λένε. Πολύ θετικό. Αποτέλεσμα των αποφάσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου και μετά Παπαδήμου για την άρση του cabotage στην κρουαζιέρα.
«Κόβονται και άλλες συντάξεις – μαϊμού» λένε. Θετικότατο. Αποτέλεσμα και αυτό της προσπάθειας ελέγχου που ξεκίνησε επί κυβέρνησης Παπανδρέου.
«Απελευθερώθηκε το 73% των κλειστών επαγγελμάτων». Πολύ θετικό. Αποτέλεσμα και αυτό των αποφάσεων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που πολεμήθηκαν μανιωδώς και από κόμματα που σήμερα διαφημίζουν την απελευθέρωση.
Καλά όλα αυτά. Η συνέχιση όμως των μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή, πού είναι;
Πέρα από την ζωτικής σημασίας προσπάθεια για αξιολόγηση στο Δημόσιο, προσπάθεια που ξεκίνησε και αυτή επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, πού είναι για παράδειγμα η ολοκλήρωση της Διαύγειας για τον έλεγχο κάθε δαπάνης;
Από πότε έχουμε να ακούσουμε για το επόμενο βήμα στην τελειοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;
Από πότε έχουμε να ακούσουμε για γενίκευση των ηλεκτρονικών προμηθειών στα νοσοκομεία;
Για την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δημόσιο, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης;
Από πότε έχουμε να ακούσουμε κάτι ελπιδοφόρο για τα σχολεία και τα παιδιά μας; Μήπως από τότε που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προωθούσε και εξάπλωνε το Ψηφιακό Σχολείο;
Γιατί δεν ακούμε τίποτα για τα προγράμματα διανομής αγροτικής γης σε νέους αγρότες; Γιατί ακούμε όλο και λιγότερα πράγματα για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας; Για νέες θέσεις εργασίας και προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας με την προώθηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;
Και γιατί δεν ακούμε τίποτα, εδώ και ενάμιση χρόνο, για νέο εκλογικό νόμο που θα δώσει γερό χτύπημα στο “μαύρο” πολιτικό χρήμα, σπάζοντας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες;
Είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Το συμπέρασμα είναι ένα: στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων και σε ό,τι αφορά το πραγματικό μεταρρυθμιστικό έργο, η χώρα δίνει όλο και περισσότερο την εντύπωση ότι τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.
Κι αυτό είναι επικίνδυνο.
SmartPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: