24 Ιουν 2012

16 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ


Bottom of Form


Όταν η ζεμπεκιά του 
«Στα Τρίκαλα στα δύο στενά»

έμεινε στην Ιστορία… 



Συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από την ημέρα του θανάτου του ιδρυτή του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου.
Σήμερα, η χώρα, αλλά και το κόμμα του, βρίσκονται πολύ μακριά από αυτό που ονειρεύτηκε και θέλησε ο ίδιος…

«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» το σύνθημα –απαίτησή του είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε…
ΘΑ γραφτούν πολλά, ας γράψουμε εμείς δύο γραμμές για τον πολιτικό στον οποίο «πιστώνεται» το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΑΣΕΠ, η αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, η αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985 με τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, η καθιέρωση της ψήφου στα 18, η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος στην Ελληνική γλώσσα και τόσα άλλα.

Το σύνθημα «Αλλαγή» και το «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία», ήταν αρκετά για να σπεύσουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι Έλληνες να τον τιμήσουν με την ψήφο τους.
Ο αείμνηστος πολιτικός με ελάχιστα πολιτικά αδύνατα σημεία, είχε πολλές αδυναμίες. Εκτός από την τέχνη της φωτογραφίας ήταν λάτρης και των γυναικών και μάλιστα έσπασε κοινωνικό «ταμπού» με το περίφημο …γνέψιμο του προς την Δήμητρα Λιάνη από τα σκαλιά του αεροπλάνου…
Καπνιστής και λάτρης του ποτού, αρεσκόταν στα ξενύχτια και χόρευε καταπληκτικά ζεϊμπέκικο.

Η Σωτηρία Μπέλλου στο κέντρο «Δίας» είχε αφιερώσει, στον τότε πρωθυπουργό το τραγούδι «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά» και η ζεμπεκιά του Ανδρέα μένει στην ιστορία…

Το 1936, μαθητής, συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου για την αντιστασιακή του δράση. Το 1941 κατά το διάστημα της δικτατορίας του Μεταξά ο φοιτητής τότε της Νομικής Σχολής συλλαμβάνεται και βασανίζεται από την Ασφάλεια. Μετά την αποφυλάκισή του, με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη αναχωρεί για τις ΗΠΑ όπου ακολουθεί πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η πολιτική του καριέρα αρχίζει το 1962, με την εκλογή ως βουλευτή Αχαΐας του κόμματος της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ηγείτο ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου.

Στη δικτατορία των Συνταγματαρχών, τον Απρίλιο του 1967, συλλαμβάνεται και τον επόμενο χρόνο αποφυλακίζεται και πηγαίνει στο εξωτερικό, πρώτα στη Σουηδία και μετά στον Καναδά. Μόλις αποκαθίσταται η Δημοκρατία στην Ελλάδα, επιστρέφει από την εξορία και ιδρύει, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, του οποίου γίνεται πρόεδρος.

Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει με το σύνθημα «Αλλαγή», εκλέγεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 48%. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι πια πρωθυπουργός.

Στις εκλογές του 1985 το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται και πάλι πρώτο κόμμα. Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγείται εσπευσμένα, στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς. Την ίδια χρονιά παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη. Στις εκλογές του 1989 το Κίνημα έρχεται δεύτερο κόμμα έχοντας ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά, με τη γνωστή δίκη και αθώωσή του...

Τον Νοέμβριο του 1995 μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον οδήγησαν στην παραίτησή του από την πρωθυπουργία. Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου του 1996 πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς

«Η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι απλώς μια ιστορική και ηθική υποχρέωση. Είναι μια επίκαιρη πολιτική παρότρυνση για μια στάση που είναι πάντα πατριωτική, λαϊκή, ριζοσπαστική, μέσα στις σημερινές συνθήκες. Με την Ελλάδα ισότιμη και ανταγωνιστική μέσα στην Ευρώπη, με τους Έλληνες ξανά ασφαλείς και αισιόδοξους», αναφέρει σε μήνυμα του ο σημερινός Πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: