16 Δεκ 2012


Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ 
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !... 

Το πόσο οι πολιτικοί που βρέθηκαν ν΄ ασκούν κυβερνητικά καθήκοντα, όχι μόνο δεν πιστεύουν στη ριζική αναμόρφωση της πολιτικής, της οικονομικής και, γενικά, της κοινωνικής κατάστασης στην χρεοκοπημένη Ελλάδα, φαίνεται από τις πρακτικές τους, σε μια σειρά ζητημάτων, όπως π.χ. την στελέχωση των θέσεων του κρατικού μηχανισμού. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν, δεν είναι σε θέση να πιστέψουν, στην ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων, ουσιαστικών κι όχι προσχηματικών, σαν κι αυτές που κάνουν ή διακηρύσσουν, πως θα κάνουν.

Οι λόγοι και τα αίτια είναι, βασικά, δύο : αφ΄ ενός οι ιδεολογικές τους αγκυλώσεις και η αδυναμία διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και αφ΄ ετέρου οι υποτακτικές σχέσεις τους με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τους φορείς τους, που χρόνια διαφεντεύουν και απομυζούν τη χώρα και τους πόρους της και που οδήγησαν το Κράτος στη χρεοκοπία και το λαό στην εξαθλίωση.

Είτε ατομικές, τύπου Σαμαρά και Βενιζέλου, είτε παρεϊστικες, είναι οι σημερινές απόπειρες φτιασιδωμάτων, δεν μπορούν ν΄ αποτελέσουν τη διέξοδο στο τούνελ της κρίσης, όντας καταδικασμένες στην αποτυχία.

Ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει και κατασταλάζει στις απόψεις του, και, για τις αιτίες της κρίσης και των δεινών, αλλά, περισσότερο, και, για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, στη συνέχεια, όχι, απλά, για το ξεπέρασμά της, αλλά και για την διαμόρφωση των αναγκαίων και ικανών συνθηκών, για τη μη επανάληψή της.

Σ΄ αυτές τις σημαντικότατες και κομβικές διεργασίες, ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικές, οι θέσεις και οι απόψεις, για την κρίση και το, ουσιαστικό, ξεπέρασμά της, που έχει εκφράσει και εκφράζει ο Γ. Παπανδρέου, όχι, μόνο δικαιώνονται, κάθε μέρα που περνάει, αλλά παγιώνονται, ως οι μόνες, σχεδόν, που είναι επεξεργασμένες με ανοικτούς ορίζοντες και χωρίς αναφορές και εξαρτήσεις από κάθε είδους συμφέροντα.

Γι αυτό και ως αξιόπιστες δεν είναι μακριά η χρονική στιγμή, που θα τεθούν στο προσκήνιο της ιδεολογικοπολιτικής σκηνής και στο κέντρο των προβληματισμών και των διεργασιών της. Αρκεί, βέβαια, να επικοινωνηθούν προσεκτικά, μεθοδικά και, πάνω απ΄ όλα, οργανωμένα και προς αυτή την κατεύθυνση η ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού είναι πολύ μεγάλη !..

Λογοπλόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: