28 Σεπ 2013

Η υποκρισία και το θράσος της κυβέρνησης
 για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής

Ξαφνικά μετά την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα – αποκορύφωμα της εγκληματικής δράσης των νεοναζί στη χώρα μας – άρχισε να παίζεται ένα προκλητικό πολιτικό παιχνίδι. Με στόχο το πώς όλοι όσοι φέρουν καίριες πολιτικές ευθύνες για την έξαρση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής με την ρατσιστική, νεοναζιστική και φασιστική δράση θα αποκομίσουν και πολιτικά κέρδη από πάνω.Ξαφνικά μετά την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα – αποκορύφωμα της εγκληματικής δράσης των νεοναζί στη χώρα μας – άρχισε να παίζεται ένα προκλητικό πολιτικό παιχνίδι. Με στόχο το πώς όλοι όσοι φέρουν καίριες πολιτικές ευθύνες για την έξαρση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής με την ρατσιστική, νεοναζιστική και φασιστική δράση θα αποκομίσουν και πολιτικά κέρδη από πάνω.

Στην αρχή πλασαρίστηκε η παρανοϊκή θεωρία των δύο άκρων. Εμπνευστές της κυρίως ακροδεξιοί κύκλοι της ΝΔ. Που πήγαν να βάλουν στην ίδια ζυγαριά την αξιωματική αντιπολίτευση με μία εγκληματική οργάνωση και εξέθεσαν την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ, που συγκυβερνά με δαύτους. Την απέσυραν άρον άρον, μετά την κατακραυγή και μέσα από τη ΝΔ, αλλά και όλου του προοδευτικού κόσμου, αν και στην πράξη δεν την εγκατέλειψαν ποτέ.

Μετά ήρθε η πιο «προσεκτική» κυβερνητική επιχείρηση αποκήρυξης των ευθυνών και αποκομιδής πολιτικών κερδών. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης πλασάρεται η εξής άποψη, που πάει να μας βγάλει όλους χαζούς: Ότι η Χρυσή Αυγή… φύτρωσε μόνη της. Κανένας και τίποτα δεν φταίει. Ότι η Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε περίπου το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα!!! Ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη για την ανοχή, που επέδειξαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και πολύ περισσότερο η σημερινή, για το φούντωμα της νεοναζιστικής βίας. Δεν φταίει κανείς τους, που είχε εξαπολυθεί ένα κυνήγι κατά των μεταναστών και ελλήνων μη αρεστών στη Χρυσή Αυγή, με χιλιάδες επιθέσεις και εκατοντάδες τραυματισμούς, πιθανόν και πολλούς φόνους σύμφωνα με τις έρευνες.

Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία αυτή δεν φταίει κανείς για το γεγονός ότι το κράτος παρακολουθούσε απαθώς την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης με τους νεοναζί. Κι ας βοούσαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Δεν φταίει κανείς που μετατράπηκε η αστυνομία σε τσιφλίκι των φασιστών. Δεν φταίει κανείς που δεν εφαρμόστηκαν οι νόμοι, δεν ελέγχθηκαν ποτέ χιλιάδες καταγγελίες και περιστατικά ωμής βίας και δεν αντιμετωπίστηκαν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, όπως είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή ως συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Δεν φταίει, μας λένε με τον τρόπο τους, το ότι ακόμη και πρωθυπουργικοί σύμβουλοι εμφάνιζαν τη Χρυσή Αυγή ως μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ, συμβάλλοντας καθοριστικά στο πολιτικό φτιασίδωμά της και την προβολή της ως κάποια περίπου φυσιολογική πολιτική δύναμη.

Εννοείται φυσικά, σύμφωνα με τους εμπνευστές της θεωρίας αυτής, ότι δεν φταίει η πολιτική του μνημονίου, που φτωχοποιεί μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Που απαξιώνει πλήρως το πολιτικό σύστημα, διαλύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και την εθνική κυριαρχία, αφήνοντας πεδίο ελεύθερο για τους ακροδεξιούς.

Όλοι αυτοί, που φέρουν καίριες πολιτικές ευθύνες και εφάρμοσαν πολιτικές, οι οποίες ευθύνονται για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, θέλουν τώρα να εμφανιστούν ως… σταυροφόροι και μάλιστα ως οι πιο… ευαίσθητοι και αποφασιστικοί απέναντι το πρόβλημα. Και εγκαλούν την αριστερά, ζητώντας της να ξεχάσει το πού υπάρχουν και ποιος έχει ευθύνες για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Να αποσυνδέσει τις πολιτικές αιτίες που προκαλούν το φασιστικό φαινόμενο και να συνταχθούν υποτακτικά πίσω από την κυβέρνηση, που έγινε ξαφνικά τιμωρός, ενώ έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Λες και δεν είναι φανερό ότι όλη αυτή η σπουδή της κυβέρνησης και ειδικά της ΝΔ οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον γιατί η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έστρεψε σύσσωμη την κοινωνία για τα καλά ενάντια στους νεοναζιστική συμμορία. Και δεύτερον γιατί η ΝΔ ελπίζει στον επαναπατρισμό ψήφων από τη Χρυσή Αυγή, ως μοναδικό πολιτικό και εκλογικό σωσίβιο.

Ε λοιπόν ο αντιφασιστικός αγώνας – ιδίως όταν για την περίπτωση κάποιων είναι εντελώς υποκριτικός - δεν μπορεί να γίνει η κολυμβήθρα για όσους έφτασαν τη χώρα ως εδώ…
Γιάννης Μακρυγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: